StoryEditorOCM
4 kantunaSUŠNO LJETO DIŽE TEMPERATURU

Direktor Vodovoda: "Redukcija vode u Zadru neće biti, ali - zašto lokalni vatrogasci pune svoje cisterne i kad nema požara!?"

7. kolovoza 2017. - 22:35
redukcija

Ne pretvori li toplotni udar u jednomjesečnu katastrofu, Zadar ne bi trebao doživjeti ljetnu redukciju ili nestašicu vode. Problema u snabdijevanju bi moglo biti, ali samo u zapadnom dijelu Zadarske županije, na području Vrsi i Nina.

Kvar elektromotora jedne od pumbi na izvorištu Dolac na Zrmanji, otklonjen je, pa u Zadar stiže redovna količina vode od otprilike 1.300 litara u sekundi, što Zadru i cijelom području koje vodu dobiva sa Zrmanje jamči manje-više mirno ljeto.

-Eventualnih problema u snabdijevanju moglo bi biti na području Vrsi, Grba,Ždrijca, oko Nina, jer voda tamo stiže preko vodospreme Straža koja se napaja s lokalnih izvorišta Boljkovac, Jezerce, Bunar 3 i Bunar 4. Ti lokalni izvori ovise o količini kiše i prijeti im presušivanje, a mi smo ih dodatno opteretili dok pumpa na izvorištu Dolac nije popravljena. Dakle, Zadar i područje prema Biogradu mogu biti mirni, kaže direktor Vodovoda Tomo Matek.

Problem s vodospremom Straža je u tome što bi trebalo izgraditi spojni cjevovod do Nina oko kojega bi valjalo i obnoviti cjevovode, što je, kaže Matek, u planu za sljedeću godinu. Direktora Vodovoda smo usmjerili i prema zaleđu Zadra odakle je stizalo negodovanje zbog "blindiranja" hidranata. Primjedbi je bilo i iz Podgradine gdje su mještani bili bez vode.

-Problem u Podgradini smo jučer i danas riješili, a uzrok svemu su krađe vode zbog kojih se isprazni tamošnja vodosprema, pa se potpuno poremeti tlak u cijevima u kojima se pojave zračni džepovi. Tlak nije moguće vratiti na brzinu, morali smo izaći na teren. Ali, krađe će ostati problem, kaže Matek.

Direktor Vodovoda je iz nekih mjesta prozivan zbog "zatvaranja hidranata" jer do vode ne mogu doći ni lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.

-Ma ni to nije baš tako. Ključeve naših hidranata imaju ljudi iz JVP Zadar, a prozivaju nas čak i iz onih DVD-ova u kojima su s hidranata punili svoje cisterne iako nigdje u blizini nije bilo požara! Tko zna koliko su voćnjaka tako zalili, ljutit je Matek.

Sušno ljeto ide dalje.

 

19. travanj 2024 19:27