StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI METEOROLOG DUŠKO KRALJEV:

Temperaturni rekord u Zadru - ovako vruće nije bilo od 1946. godine!

8. kolovoza 2017. - 19:45
a1

Iznadprosječne temperature zahvatile su čitavu Hrvatsku, a njihovo trajanje bilo je dulje od uobičajenog. Kako je prošli tjedan bilo teško izdržati, odlučili smo upitati zadarskog meteorologa Duška Kraljeva je li se možda u Zadru srušio i neki temperaturni rekord.
-Ovo ljeto je prijeđena apsolutna temperatura, 3. kolovoza iznosila je 36,3 stupnja a mjerena je na našoj meteorološkoj postaji na Puntamici. To je najviša izmjerena temperatura od 1946. godine, točnije otkad mjerimo u kontinuitetu. Na zračnoj luci također je zabilježena najviše temperatura od mjerenja, a to je 40 Celzijevih stupnjeva, potvrdio nam je Duško Kraljev koji predviđa još toplinskih valova do kraja kolovoza, no naglašava da će biti nešto kraći.
Natprosječna temperatura mora nastavit će se tijekom cijelog mjeseca.
-Noći su ove godine izuzetno problematične, temperature prelaze i 25 stupnjeva, a to otežava san i stvara neugodu. U kombinaciji sa visokom vlagom u zraku, često je nepodnošljivo, nastavlja Kraljev. Prošle godine u ovo vrijeme bilo je puno podnošljivije jer se jako visoke temperature nisu u kontinuitetu održavale po tjedan dana. Isto tako, prošle godine nije bilo toliko suhih dana. - Možda najveći problem predstavljaju oborine. Vlada suša i nikako ne pogoduje našim poljoprivrednicima, zaključuje Kraljev.
 

23. travanj 2024 21:29