StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA DOGOVORA O POVEĆANJU VIJEĆNIČKIH NAKNADA

Pupić Bakrač: Ovo je korumpiranje vijećnika! Željko Lončar: Kad nema suglasnosti, odlučuje većiina!

9. kolovoza 2017. - 22:40
marko

Odmah na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Vrbovca donešena je odluka o smanjivanju 25-postotnom naknada zamjenicima gradonačelnika, predsjednika Vijeća i vijećnicima. U Zadru, nema dogovora oko povećanja naknada vijećnicima županijske Skupštine na samom početku mandata!

U srijedu je održan sastanak predstavnika svih klubova vijećnika radi „usuglašavanja stavova“, ali je sjednicu napustio Marko Pupić Bakrač, a ostali su zaključili da će se još jednom sastati i pokušati postići dogovor.

Prijedlog o povećanju naknada došao je iz HDZ-a početkom srpnja, a vladajuća je stranka to obrazlagala time što naknade nisu povećavane više od deset godina „uzimajući u obzir gospodarsku situaciju, ali mislimo da je pravedno da se to  sada učini“.  Već tada su se usprotivili vijećnici Akcije mladih smatrajući da „nije pitanje kakve su vijećničke naknade u usporedbi s drugima i je li 1.500-2.000 kuna mjesečno mali iznos“ već je pravo pitanje je li „visina iznosa pravična naknada vijećnicima za njihov rad i izgubljeno vrijeme“. S obzirom da velika većina vijećnika uopće ne pročita materijale i ne sudjeluje u raspravama, već su isključivo i jedino profesionalni dizači ruku jasno je da naknada nije pravična i da je treba snižavati, a ne povećavati, zaključili su tada „akcijaši“.

Na toj su poziciji ostali i sada. Što se dogodilo u srijedu?

-Bio je to sastanak „zatvorenog tipa“ i ne bih iznosio što se sve na njemu događalo. Mogu reći da su predstavnici SDP-a podržali prijedlog, Most još ima nekih primjedbi, a Marko Pupić Bakrač je napustio sjednicu odmah na početku. Imat ćemo još ovakvih sastanaka i pokušati usuglasiti stavove među klubovima županijskih vijećnika, izjavio je Željko Šoša, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.

Koliko se trenutno vidi, dodatni će pokušaj usuglašavanja kojeg Šoša najavljuje, propasti jer stav oko toga neće biti jednoglasan.

-Ovo je pokušaj korumpiranja vijećnika pred nadolazeće koncesioniranje pomorskog dobra. Apsolutna je neistina da su nam naknade među najnižima u Hrvatskoj, dapače, u gornjoj su polovini. Čak i da su najmanje, dizanje naknada je u ovom trenutku neprihvatljivo. Apelirao sam da budu politički mudri i da se ugledaju na premijera Andreja Plenkovića koji je zbog pritiska javnosti odustao od uvođenja poreza na nekretnine. Ne namjeravamo podržati njihovu većinu, suprotstavit ćemo se svojim načinom političke borbe, a njihovi birači neka shvate kome su dali svoj glas – kokošarima i slugama ratnih profitera, kaže Marko Pupić Bakrač uvjeren da se i „Ante Starčević vrti u grobu kad vidi tko se sve na njega poziva“.

I što onda? Što će se događati, ako se sve još jednom završi „novom rundom pregovora“?

-Demokratsko je pravo manjine da bude glasna, ali je obvezna poštivati odluke većine, to je demokracija. Ljudi prepoznaju politizaciju i prodavanje političkih floskula. Politička korektnost prema biračima je postizanje dogovora, ako ne ide tako, onda „ruke u zrak“, pa čiji prijedlog dobije većinu glasova, kaže predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar.

 

HDZ-ov PRIJEDLOG: Umjesto 1.600, predsjedniku Skupštine 4.000 kuna

 

Vijećničke naknade u Zadarskoj županiji sada su 1.000 kuna mjesečno, predsjednik ima 1.600, a dvoje podpredsjednika 1.300 kuna. Međutim, za rad u odborima dobiva se 300 kuna, a predsjednicima odbora ide 500 dodatnih kuna. Skoro svaki vijećnik je u najmanje jednom odboru, pa početna naknada od 1.600 kuna raste sukladno broju odbora u kojima vijećnik radi – ako je u tri odbora, naknada se popne do 1.900 kuna.

Po prijedlogu HDZ-a, predsjednik Skupštine bi trebao dobivati 4.000 kuna mjesečno, podpredsjednici 1.500, dok bi temeljna vijećnička naknada skočila s 1.00 na 1.300 kuna.

Veće naknade od vijećnika Zadarske županije imaju vijećnici u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Rijeci i Slavonskom Brodu.

27. travanj 2024 02:09