NEMA DOGOVORA O POVEĆANJU VIJEĆNIČKIH NAKNADA Pupić Bakrač: Ovo je korumpiranje vijećnika! Željko Lončar: Kad nema suglasnosti, odlučuje većiina!

NEMA DOGOVORA O POVEĆANJU VIJEĆNIČKIH NAKNADA

Odmah na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Vrbovca donešena je odluka o smanjivanju 25-postotnom naknada zamjenicima gradonačelnika, predsjednika Vijeća i vijećnicima. U Zadru, nema dogovora oko povećanja naknada vijećnicima županijske Skupštine na samom početku mandata!

U srijedu je održan sastanak predstavnika svih klubova vijećnika radi „usuglašavanja stavova“, ali je sjednicu napustio Marko Pupić Bakrač, a ostali su zaključili da će se još jednom sastati i pokušati postići dogovor.

Prijedlog o povećanju naknada došao je iz HDZ-a početkom srpnja, a vladajuća je stranka to obrazlagala time što naknade nisu povećavane više od deset godina „uzimajući u obzir gospodarsku situaciju, ali mislimo da je pravedno da se to  sada učini“.  Već tada su se usprotivili vijećnici Akcije mladih smatrajući da „nije pitanje kakve su vijećničke naknade u usporedbi s drugima i je li 1.500-2.000 kuna mjesečno mali iznos“ već je pravo pitanje je li „visina iznosa pravična naknada vijećnicima za njihov rad i izgubljeno vrijeme“. S obzirom da velika većina vijećnika uopće ne pročita materijale i ne sudjeluje u raspravama, već su isključivo i jedino profesionalni dizači ruku jasno je da naknada nije pravična i da je treba snižavati, a ne povećavati, zaključili su tada „akcijaši“.

Na toj su poziciji ostali i sada. Što se dogodilo u srijedu?

-Bio je to sastanak „zatvorenog tipa“ i ne bih iznosio što se sve na njemu događalo. Mogu reći da su predstavnici SDP-a podržali prijedlog, Most još ima nekih primjedbi, a Marko Pupić Bakrač je napustio sjednicu odmah na početku. Imat ćemo još ovakvih sastanaka i pokušati usuglasiti stavove među klubovima županijskih vijećnika, izjavio je Željko Šoša, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.

Koliko se trenutno vidi, dodatni će pokušaj usuglašavanja kojeg Šoša najavljuje, propasti jer stav oko toga neće biti jednoglasan.

-Ovo je pokušaj korumpiranja vijećnika pred nadolazeće koncesioniranje pomorskog dobra. Apsolutna je neistina da su nam naknade među najnižima u Hrvatskoj, dapače, u gornjoj su polovini. Čak i da su najmanje, dizanje naknada je u ovom trenutku neprihvatljivo. Apelirao sam da budu politički mudri i da se ugledaju na premijera Andreja Plenkovića koji je zbog pritiska javnosti odustao od uvođenja poreza na nekretnine. Ne namjeravamo podržati njihovu većinu, suprotstavit ćemo se svojim načinom političke borbe, a njihovi birači neka shvate kome su dali svoj glas – kokošarima i slugama ratnih profitera, kaže Marko Pupić Bakrač uvjeren da se i „Ante Starčević vrti u grobu kad vidi tko se sve na njega poziva“.

I što onda? Što će se događati, ako se sve još jednom završi „novom rundom pregovora“?

-Demokratsko je pravo manjine da bude glasna, ali je obvezna poštivati odluke većine, to je demokracija. Ljudi prepoznaju politizaciju i prodavanje političkih floskula. Politička korektnost prema biračima je postizanje dogovora, ako ne ide tako, onda „ruke u zrak“, pa čiji prijedlog dobije većinu glasova, kaže predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar.

 

HDZ-ov PRIJEDLOG: Umjesto 1.600, predsjedniku Skupštine 4.000 kuna

 

Vijećničke naknade u Zadarskoj županiji sada su 1.000 kuna mjesečno, predsjednik ima 1.600, a dvoje podpredsjednika 1.300 kuna. Međutim, za rad u odborima dobiva se 300 kuna, a predsjednicima odbora ide 500 dodatnih kuna. Skoro svaki vijećnik je u najmanje jednom odboru, pa početna naknada od 1.600 kuna raste sukladno broju odbora u kojima vijećnik radi – ako je u tri odbora, naknada se popne do 1.900 kuna.

Po prijedlogu HDZ-a, predsjednik Skupštine bi trebao dobivati 4.000 kuna mjesečno, podpredsjednici 1.500, dok bi temeljna vijećnička naknada skočila s 1.00 na 1.300 kuna.

Veće naknade od vijećnika Zadarske županije imaju vijećnici u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Rijeci i Slavonskom Brodu.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

,BUBREG NJEGOVE PREMINULE SUPRUGE DONIRAN NAŠEM SLAVNOM NOGOMETAŠU 'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'

'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'
Ivan Klasnić za otprilike dva tjedna dolazi u Zagreb iz Hamburga i upoznat će se s Borisom Vidmarom, u...
'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'