StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: LJETNA PATROLA OD FONTANE DO PUNTE BAJLO

Fali tuševa, svlačionica i prilaza za invalide

Piše Ana Franić
9. kolovoza 2017. - 23:21
plaza_arbanasi1-090817

Ljetna patrola se bliži kraju, a kao šlag na torti ostavili smo potez od Fontane na plaži Kolovare, preko caffe bara Porthos, Karme, uvale Podbrig, stijena, do bivšeg autokampa Punta Bajlo.

Krenuli smo od Fontane gdje smo uz malo "vozikanja" uokolo uspjeli pronaći parking za automobil i to - u hladu!

Fontana je s jedne strane omeđena malom lučicom za kajiće, a mul se koristi i za hvatanje sunčevih zraka. S druge strane prostire se mala šljunčana plažica na kojoj prevladavaju borovi koji kroz jutro stvaraju prirodnu hladovinu. Ulazak u more je sasvim pristojan, more je čisto, a u trenutku naše posjete na plaži su uglavnom bile obitelji s djecom.

Definitivno na tom dijelu fali više kanti za smeće i svlačionica za presvlačenje.

Nastavili smo do caffe bara Porthos gdje nas je dočekao znak da je parkiranje dozvoljeno samo za goste kafića. U samoj blizini kafića nema prevelikog prirodnog hlada, ali su zato postavljeni slamnati suncobrani pod kojim se kupači mogu sakriti od sunca.

Čistoća mora je za vrijeme naše posjete bila vrlo dobra. Na plaži su postavljene i kante za smeće kao i dvije svlačionice.

Što se tiče ulaska u more kupači mogu birati između šljunčane plaže, skoka s malog mula ili preko skala s ruhovatima koje su postavljene na mul tik do kafića.

Moguće je iznajmiti i ležaljke, a to će vas koštati 30 kuna za cijeli dan.

Za dječju zabavu napravljeno je malo igralište s ljuljačkama i toboganom, a na raspolaganju je i tramopolin čija je cijena deset kuna za deset minuta skakanja, a za goste kafića Porthos je besplatno.

Nastavljamo put Karme na čijem se dijelu isprekidano nalaze plažice i male uvale gdje prevladava šljunak, a negdje i malo veća kamenja pa su kupači napravili svoje puteljke u moru radi što lakšeg ulaska. Do plaže se može doći skalinama koje se spuštaju sa šetnice. Na cijelom potezu nalaze se borovi koji pružaju hladovinu i zaštitu od sunca.

Za sada nismo primjetili niti jedan tuš koji je po našem mišljenju nužan na plaži.

Šetnica nas vodi do uvale Podbrig na kojoj nam prvo u oči upada nogometno igralište koje se nalazi na samoj plaži uz more, pa svi zainteresirani mogu baciti na "male branke" uz pogled na plavetnilo.

Blizu igrališta nalazi se i stol sa stolicama u debeloj hladovini gdje se možete sakriti od vrućina.

Plaža je šljunčana, a ulazak u more je vrlo dobar. Jedine zamjerke su što nema kanti za smeće, niti svlačionica, a hlad na plaži možete imati jedino ako donesete svoj suncobran.

Putem do Punte Bajlo nismo mogli ne zamijetiti stijene koje su omiljeno mjesto za skakanje brojnih kupača. Na tom dijelu jedini način ulaska u more je skok na vlastitu odgovornost, a za sami izlazak morat ćete se malo pomučiti i pronaći najbolji put za uspinjanje.

Za kraj smo došli do same Punte Bajlo, legendarnog arbanaškog i zadarskog okupljališta, na kojoj je bio smješten autokamp.

Ukoliko se odlučite za kupanje na ovom dijelu, za parking se nećete morati brinuti jer se on ne plaća, a i auto će vam biti u hladu. Hladovine na ovoj plaži ima koliko hoćete – i za kupače i za limene ljubimce.

Glavni problem koji smo uočili je taj da mnogi turisti parkiralište koriste kao besplatno odmorište gdje postave ležaljke, šatore i slične naprave kako bi bezbrižno odmarali i uživali. To je problem koji se vrlo često spominje, ali rješenje za to se još nije pronašlo.

Plaža je uglavnom stjenovitog tipa, ali na samom kraju nalaze se i skaline radi što lakšeg ulaska u more. Čistoća mora je vrlo dobra.

Drvene klupe i kante za smeće postavljene su na svakom koraku. Jedino na ovom dijelu postavljena su dva besplatna tuša koja stoje na raspolaganju svim kupačima. U hladovini se nalazi i mali dječji park, a također se u blizini i nalazi teren za odbojku na pijesku.

Što se ugostiteljskog sadržaja tiče na tom dijelu nalazi se samo caffe bar Tequila Sunrise.

Kada cijeli ovaj potez sagledamo u cjelini primjećujemo da kronično fali tuševa, svlačionica, kanti za smeće, te da niti jedan dio nije prilagođen osobama s invaliditetom. Zamijetili smo kako su mnogi došli s kućnim ljubimci na plaži, to nekima smeta, a nekima ne, ali cijelom šetnjom nismo uočili niti jedan znak koji dopušta ili zabranjuje kupanje četveronožnih prijatelja.

 

OCJENE
UREĐENOST PLAŽE 2
ZABAVNI SADRŽAJI 3
ČISTOĆA PLAŽE 7.5
PRISTUP MORU 5
PARKING 8
SIGURNOST 0
PRILAGOĐENOST INVALIDNIM OSOBAMA 0
KUĆNI LJUBIMCI 0

 

27. travanj 2024 03:10