ZELENO SVJETLO I NOVAC ZA VODOVOD I KANALIZACIJU: "Ovo je milenijski projekt za Nin, Vrsi i Privlaku – iz EU stiže više od 400 milijuna kuna!"

ZELENO SVJETLO I NOVAC ZA VODOVOD I KANALIZACIJU:

David Tag, Eckart Tronnier i Antonio Almagro, najvažniji ljudi EU agencije JASPERS i partnerski predstavnici Europske komisije, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj - stavili su svoj potpis na dokument kojim se aglomeraciji Nin-Privlaka-Vrsi, kao zasebnom dijelu velikog projekta izgradnje cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području od Nina, Vrsi i Privlake do otoka Vira, odobrava realizacija projekta vrijednog 406,8 milijuna kuna!

JASPERS je i potvrdio kako će u realizaciji ovog projekta sudjelovati sa 83 posto učešća, iako je realnije da će se ta sredstva raspodijeliti po standardnom obrascu: 70 posto EU, 20 posto matična država, odnosno državna tvrtka „Hrvatske vode", i 10 posto lokalna samouprava. Ovo je vijest koja će mnoge izbaciti sa stolice, jer praktički predstavlja „točku na i" projekta započetog u prosincu prošle godine kada je direktor „Vodovod Vira" Hrvoje Bašić dobio u ruke jedan od najznačajnijih i najsloženijih vodovodnih i kanalizacijskih projekata u Republici Hrvatskoj.

U samo devet mjeseci od pripajanja komunalnog poduzeća iz Nina u sustav virskog općinskog poduzeća „Vodovod Vir" te zelenog svjetla koje je dobiveno od lokalnih samouprava u Privlaci i Vrsima, Bašić je zahvaljujući golemom trudu inženjera Ivana Magaša iz Nina stvar doveo do kraja. Ukupni iznos od 406,8 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje cjevovoda i uređaja, podmorskog ispusta, promidžbe i vidljivosti te vođenja i nadziranja projekta, a odnosi se samo na spomenutu aglomeraciju.

- Ovaj je projekt neovisan od projekta izgradnje virske vodovodne i kanalizacijske mreže, jer ima svoje pročišćivače i vlastiti podmorski ispust. Aplikacija za EU sredstva za mrežu otoka Vira ići će možda u ovo vrijeme sljedeće godine, daje Bašić uvjetno mišljenje oko aplikacije za Vir jer ona, prije svega, ovisi o brzini rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na virskom terenu. Vijest je zacementirala osmijeh i na lice ninskog gradonačelnika Emila Ćurka:

- Posljednjih 12 godina se radi na ovome, imali smo i nesuglasica s nekim općinskim načelnicima, ali smo uspjeli doći do posljednjeg potpisa. Za Nin i sva ova mjesta, radi se o "projektu stoljeća", krucijalnom projektu na kojega se naslanjaju svi sljedeći projekti jer su vodovodizacija i odvodnja ključ svakog napretka i razvoja, zadovoljan je Ćurko.

Podsjetimo, aplikacijski paket za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi poslan je sa svim potrebnim papirima prvo na Predstavničko tijelo 2 (PT2) prema predstavnicima „Hrvatskih voda" na završnu kontrolu, a nakon odobrenja i na posljednju instancu - JASPERS - koji je u potpunosti potvrdio ovaj milenijski infrastrukturni projekt i time poduzeću „Vodovod Vir" gurnuo u ruke više od 400 milijuna kuna.

 

RADOVI NA AGLOMERACIJI NIN-PRIVLAKA-VRSI VEĆ U PROLJEĆE 2018. GODINE

Evo kako će se nakon potvrde projekta od JASPERS-a dalje razvijati situacija s aglomeracijom Nin-Vrsi-Privlaka: cjelokupna dokumentacija nedavno je službeno predana na Predstavničko tijelo 1 u nadležno Ministarstvo i Predstavničko tijelo 2 u „Hrvatske vode". Drugo, tenderi za izvođenje radova su gotovi, kao i radna verzija za nadzor, dok će za vođenje projekta dokumentacija biti gotova do kraja kolovoza. Jedan dio tenderske dokumentacije također je već poslan na kontrolu u „Hrvatske vode", a riječ je o tenderu za izgradnju. Dalje, raspisivanje natječaja za vođenje i nadzor projekta očekuje se u listopadu, a potom i za gradnju cjevovoda te do kraja godine i za gradnju uređaja za pročišćavanje.

- Ako svi natječaji prođu u redu, početak radova možemo očekivati u proljeće sljedeće godine i onda nema stajanja. Svi poslovi moraju biti završeni za tri i pol do četiri godine, kaže direktor Bašić.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

,BUBREG NJEGOVE PREMINULE SUPRUGE DONIRAN NAŠEM SLAVNOM NOGOMETAŠU 'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'

'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'
Ivan Klasnić za otprilike dva tjedna dolazi u Zagreb iz Hamburga i upoznat će se s Borisom Vidmarom, u...
'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'