StoryEditorOCM
4 kantunaOBIŠLI SMO DEVET ZADARSKIH KUPALIŠTA

Donosimo tko je pobjednik "Ljetne patrole Slobodne Dalmacije"

Piše Ana Franić
16. kolovoza 2017. - 17:13
Kolovare

Plaža Kolovare, jedino zadarsko javno kupalište s Plavom zastavom, pobjednik je "Ljetne patrole Slobodne Dalmacije" u kojoj smo u ulozi turista ocjenjivali najpoznatija gradska kupališta. Motivirani izjavom bivšeg gradonačelnika Kalmete kako će pješčane plaže biti zadarski turistički brend, htjeli smo provjeriti kakvo je pravo stanje zadarskih kupališta. Odnosno, koliko se želje razlikuju od stvarnosti.

Od kraja lipnja pa do danas obišli smo devet kupališta i to: plažu Kolovare, zadarsku rivu, Marex, Diklo, plažu Borik u sklopu hotelskog naselja Falkensteiner, Uskok, plažu na Puntamici, bazen Kolovare te potez od fontane do Punte Bajlo. Na njima smo ocjenjivali: uređenost plaže, zabavne i ugostiteljske sadržaje, čistoću plaže, pristup moru, parking, sigurnost, prilagođenost invalidnim osobama te mjesto za kućne ljubimce.

Od mogućih 90 bodova Plaža Kolovare je dobila najveći broj bodova, 63,5. Kolovare su jedine u jednoj od kategorija dobile maksimalan broj brodova, čistu desetku zaslužile su za sigurnost kupača jer na plaži dežura šestero spasilaca raspoređenih na dva tornja.

Sve plaže su "pale" kada su u pitanju kućni ljubimci jer na niti jednoj nije dozvoljeno dovođenje četveronožnih prijatelja. Što se tiče prilagođenosti osobama s invaliditetom, niti jedna plaža nije dobila maksimalnu ocjenu, ali zato su blizu savršenstva plaža Vitrenjak (Uskok) i Kolovare koje su dobile visoku devetku jer obje imaju odlične uvjete za invalide.

Drugo mjesto s 51 bodom u našoj patroli dijele plaža Vitrenjak poznatija kao Uskok te bazen Kolovare. Vitrenjak je za nijansu bolji kada su u pitanju ugostiteljski sadržaji, parking i prilagođenost invalidnim osobama, dok je bazen dobio više ocjene što se tiče uređenosti plaže, zabavnog sadržaja, pristupa moru i sigurnosti.

Plaža Borik u sklopu hotelskog naselja Falkensteiner je za samo pola boda ispod drugoplasiranih, a od ostalih se ističe po širokoj lepezi zabavnih sadržaja u ponudi zbog čega je dobila 9,5 od maksimalnih deset bodova.

Kupalište na Puntamici završilo je na četvrtom mjestu s 42 boda, na njoj ima dovoljno kvalitetnih ugostiteljskih sadržaja, a plaža je među čišćima i uređenijima.

Na petom mjestu se našla plaža Diklo s 38,5 bodova, a visoku ocjenu dobila je za zabavu, ugostiteljske sadržaje te uređenost. Na predzadnjem, šestom mjestu, smjestio se potez od fontane do Punte Bajlo koji je u patroli dobio 27,5 bodova. Na tom dijelu potpuno podiskorištene obale s najvećim turističkim potencijalom kronično fali tuševa, kanti za smeće, svlačionica i spasilaca, a bilo bi primjereno da se barem jedan dio prilagodi osobama s invaliditetom.

Na zadnjem mjestu našlo se kupalište Marex s osvojenih 20 bodova jer se, po našem mišljenju, nije proslavilo u niti jednom segmentu ponude.

Zadarska riva je zaslužila "poseban tretman" te je ocjenjena samo u sedam kategorija, bez ocjena za kućne ljubimce i invalide. Od maksimalnih 70 dobila je 32 boda, iako nije službeno uvrštena kao mjesto za kupanje. Riva ipak itekako ima svoje mjesto u zadarskim kupališnim ritualima, jedno je od rijetkih mjesta na našoj obali gdje se možete baciti u more u samom srcu grada...

 

KONAČNI POREDAK
1) Kolovare - 63,5/90
2) Vitrenjak i Bezen - 51/90
3) Borik - 50,5/90
4) Puntamika - 42/90
5) Diklo - 38,5/90
6) Riva - 32/70
7) Punta Bajlo - 27,5/90
8) Marex - 20/90

 

NAJ KUPALIŠTA PO KATEGORIJAMA
1) Uređenost plaže – Kolovare i Puntamika (8,5)
2) Zabavni sadržaji – Borik (9,5)
3) Ugostiteljski sadržaji – Kolovera i Puntamika (8,5)
4) Čistoća plaže – Kolovare i Puntamika (9)
5) Pristup moru – Borik (9)
6) Parking – Borik (8,5)
7) Sigurnost – Kolovare (10)
8) Pristup za invalide – Kolovare i Uskok (9)
9) Kućni ljubimci - nitko

 

 

 

18. travanj 2024 20:59