StoryEditorOCM
4 kantunaUNATOČ TERORISTIČKIM NAPADIMA

Zadarski maturanti putuju u Barcelonu!

Piše I. Ivanac
18. kolovoza 2017. - 21:42
zd-pomorska_skola1112-crn

Samo nekoliko tjedana prije polaska zadarskih maturanata na putovanje u Barcelonu prijestolnicu Katalonije potresao je strahoviti teroristički napada. Strah koji inače vlada među roditeljima i profesorima kada svoje dijete šalju na maturalno putovanje, sada se dodatno produbio. Naime, od ukupno 15 zadarskih srednjih škola u Španjolsku idu tri i to Gimnazija Franje Petrića i Vladimira Nazora te Pomorska škola. Učenici triju zadarskih škola odabrali su druge destinacije za svoje maturalno putovanje, a iz ostalih škola do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti odgovore.

- Ove godine tri razreda naše škole posjetit će Španjolsku, odnosno Madrid i Barecelonu. Za sada nisam primio pozive uznemirenih roditelja, ali ćemo zasigurno prije puta sazvati još jedan roditeljski sastanak te ćemo u dogovoru s njima odlučiti hoćemo li ići ili ne, rekao nam je ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, Rade Šimičević.

I Pomorska škola ide na putovanje u Barcelonu, a ravnatelj Svetko Perković govori kako nikada nije lako kada učenici putuju.

- Moram vam priznati da nikad ne spavam kada su učenici na putovanju i kod nas profesora uvijek postoji strah kako se nešto ne bi dogodilo, a sada doza naše zabrinutosti još više raste povodom terorističkog napada – rekao nam je Perković dodajući kako će komunicirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja o pitanju posebnih uputa za provođenje putovanja.

Iz Gimnazije Franje Petrića četiri razreda krajem kolovoza kreću na put u Španjolsku.

- Dosada nisam imala pozive zabrinutih roditelja ni djece. Oni su sami odabrali destinaciju, a na nama je da im to omogućimo i da ih pratimo – kazala je ravnateljica Blanka Pedišić.

Učenici obrtničke škola Gojka Matuline ove godine ne idu u Španjolsku, već u Prag, Beč i Dresden.

- Već smo prošle godine sugerirali učenicima da za svoje maturalno putovanje odaberu sigurnija mjesta – rekao nam je Tihomir Tomčić, ravnatelj Obrtničke škole.

Učenici srednje škole Jurja Barakovića za svoj provod su odabrali Češku i Poljsku, a mladi iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole idu u Prag i München.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u petak dopis svim srednjim školama u Hrvatskoj kako bi se utvrdilo koliko točno djece ide na izlete u Barcelonu s obzirom na jučerašnji teroristički napad. Od škola je zatražena hitna informacija kako bi se daljnje aktivnosti i informacije koordinirale sa nadležnim tijelima koji za zadaću imaju utvrđivanje sigurnosti građana van Republike Hrvatske poput Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

- Apeliram na oprez nastavnika, roditelja i učenika, ali i na komunikaciju s nadležnim tijelima, kako bi svi zajedno imali točne informacije o procjeni sigurnosti – izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

01. svibanj 2024 23:16