StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: U VRANI ZAPOČELA JEDNA OD NAJVEĆIH POVIJESNIH MANIFESTACIJA NA JADRANU

"Dani vitezova vranskih" spektakularnom bitkom oduševili sve posjetitelje

Piše Iva Ivanac, Ana Franić
20. kolovoza 2017. - 11:00
dani_vitezova_vranskih1-180817

Lukom, strijelom, topovima i kuburama, branila se u petak navečer utvrda na poljani ispred Maškovića hana u Vrani. S 19 viteških udruga, ovo malo mjesto pokraj Pakoštana, ovog se vikenda vratilo u srednji vijek manifestacijom "Dani vitezova vranskih" koju je organizirala Udruga vitezova vranskih u suradnji s Općinom Pakoštane i TZO Pakoštane. Vrana je tako na tri dana postala dom za više od 400 kostimiranih vitezova, vila, Osmanlija i trbušnih plesačica.

Ovaj povijesno scenski spektakl započeo je otvaranjem srednjovjekovnog sajma na kojem je bilo svega, "od igle do lokomotive". Od hladnog oružja poput mačeva i buzdovana, štitova i bičeva, preko rukotvorina iz 12. stoljeća, na sajmu ste mogli kupiti iskovani novac, ali i domaće životinje. Najmlađi su mogli uživati na drvenom vrtuljku koji je umjesto sjedalica imao pletene košare, a oni malo hrabriji mogli su se okušati s lukom i strijelom.

Ugođaju srednjovjekovnog sajma dodatno je doprinio i ambijent koji je odisao prošlošću. Umjesto na stolicama, gosti su sjedili na balama sjena, podignuti su i šatori ispred kojih se demonstrirao način života, a sve su dodatno začinile i djeve odjevene u prekrasne haljine.

- Prvi puta smo na ovom događaju i moram vam priznati da smo oduševljeni. Djeca su posebno sretna jer nemaju priliku ovo često vidjeti. Vozili su se na vrtuljku i gledali konje, a najdraža im je bila srednjovjekovna bitka – rekla nam je Ivana koja je ovu manifestaciju posjetila sa suprugom i dvoje male djece.

Nedavno obnovljeni i preuređeni Maškovića han, najveći spomenik turske arhitekture u zapadnoj Europi, poslužio je kao izvanredna kulisa za rekonstrukciju osmanlijskog napada na Vranu. Čak 14 viteških društava iz Hrvatske, dva viteška društva iz Slovačke te po jedno iz Mađarske, Slovenije i BiH dobilo je svojih pet minuta na ovoj povijesnoj manifestaciji.

Uz samu bitku, zvijezda večeri bio je i performans Udruge Lipicanska barokna raskoš. Dva veličanstvena pastuha iz kraljevskih pasmina uz pomoć vila i vitezova prikazali su borbu dobra i zla na predstavi "U ime kraljice".

- Od svih viteških turnira koje posjećujemo, moram priznati da mi je ovo jedan od najdražih upravo zbog autentičnog ambijenta, zaista se može osjetiti da su Turci pred vratima. U Vranu smo doveli naša dva pastuha, Herkulesa i Marquesa. Bijeli pastuh simbolizira pravdu, mir i blagostanje, a crni pastuh je uvijek bio u vlasništvu osvajača i napadača – rekla nam je Zvjezdana Klarić, predsjednica Udruge Lipicanska barokna raskoš koja je napomenula kako im je u petak na Danima vitezova vranskih bio 350. nastup.

Nakon predstavljanja uslijedio je najiščekivaniji dio večeri, povijesno scenski spektakl koji je sve posjetitelje ostavio bez daha. Pod svjetlima reflektora, zvuk crkvenih zvona označio je početak bitke i uvertiru u ono što tek slijedi.

Borba između Turaka i vitezova vranskih bila je puna iznenađenja, letjele su strijele, pucalo se iz topa, frcale iskre u žestokoj borbi s mačevima, a Osmanlije su se htjele domoći utvrde i uz pomoć katapulta iz kojeg su bacali vatrene kugle. Iako su se vitezovi vranski borili svim srcem, u petak su nažalost podlegli najezdi Osmanlija koji su se domogli njihove utvrde. Svoju pobjedu su proslavili kako drugo nego velikom zabavom i nastupom trbušnih plesačica.

No, priča ne staje na tome. Snažni vitezovi nisu tako lako odustali, već su u subotu još jednom bitkom oslobodili utvrdu i otjerali Turke sa svoga dvora.

Priča se nastavlja i večeras kada se povijesna kulisa seli u Pakoštane gdje će pod okriljem noći vranski vitezovi pomorskom bitkom s originalnom galijom, srednjovjekovnim topništvom i vatrenim oružjem potjerati Osmanlije jednom zauvijek sa svog područja.

 

Manifestacija "Dani vitezova vranskih" održana je na poljani ispred Hana Jusufa Maškovića, jednog od najvećih spomenika turskog graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadnije građevine islamske arhitekture na tlu nekadašnjeg osmanlijskog carstva koji je danas moderno uređeni baštinski hotel. Poseban atraktivan dio programa predstavlja i ponuda restorana Maškovića hana u kojoj je zadarski kuhar Renato Kraljev pripremio brojna jela inspirirana orijentalnom kuhinjom.

 

U rekonstrukciji bitke sudjelovali su Vitezovi vranski, Koprivnički mušketiri, Bubnjari iz Karlovca, Vitezovi Zlatnoga Kaleža, Red Srebrnog Zmaja, Red Čuvara grada Zagreba, Lipicanska barokna raskoš, Kliški uskoci, Šibenska straža, Zvonimirova straža, Dubrovački streličari, plesna udruga Kontea, Vitezovi Zelingradski, Vitezovi iz Stoca iz Bosne i Hercegovine, Fekete Solyom i Ursus iz Slovačke, Beli Volk iz Slovenije te Hollek Hungarica iz Mađarske.







 

 

 

18. travanj 2024 02:55