StoryEditorOCM
4 kantunaCARSTVO SE URUŠILO, OSTAVŠTINA HYPO BANKE IDE NA AUKCIJU:

Prodaju se četiri poslovna prostora u Zadru, građevinska zemljišta na Pagu i Viru, za dva poslovna prostora u Skradinskoj ulici traži se najmanje 70 tisuća eura

Piše Vedran Marjanovič / SD
19. kolovoza 2017. - 22:39
banka

Dok pažnju javnosti ovih dana zaokuplja rasprodaja statusnih simbola posrnulog tajkuna Ivice Todorića poput vile u Opatiji i prostrane jahte, u tijeku je ništa manje lukrativna rasprodaja oko 350 nekretnina i pokretnina u Hrvatskoj koje su ostale iza poslovnog sloma "Hypo banke". Da stvar za nacionalni ponos bude gora, rasprodajom imovine bivšeg "Hypa" u Lijepoj našoj upravlja se iz inozemstva, iz Klagenfurta od austrijske državne agencije "Heta Asset Resolution".

O ukupnoj vrijednosti imovine koju "Heta" prodaje u našoj zemlji može se samo nagađati, no svakako nije riječ o svoti manjoj od 100 milijuna eura. Samo je oglas "Hete" o "prodaji hotela u izgradnji u Dalmaciji" težak 50 milijuna eura.

Rezidencije u Savudriji

Iako u austrijskoj državnoj agenciji nismo dobili potvrdu da se iza potonjeg oglasa krije hotel "Marjan", sva je prilika da se radi upravo o tom propalom projektu Željka Keruma koji je pod hipotekama negdašnje "Hypo banke".

- Namjera je prodati nekvalitetni kreditni portfelj koji se sastoji od potraživanja prema tri tvrtke u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura. Glavni elementi osiguranja su hipoteke na nekretninama koje se nalaze na samoj jadranskoj obali - stoji u oglasu "Hete" s najvećom istaknutom cijenom ponuđenom za prodaju.



Prodaja "Rezidencije Skiper" u Savudriji, koju je "Heta" također oglasila, nema istaknutu cijenu, no zarada koja se tu planira zacijelo se također mjeri u desecima milijuna eura. Radi se o tri savudrijske tvrtke u kojima "Heta" ima stopostotno vlasništvo i koje upravljanju hotelom, luksuznim vilama, biznis centrom i golfskim terenima.

Među 329 zemljišta, poslovnih prostora, stanova, kuća i ostalih nekretnina u Hrvatskoj koje je "Heta" stavila na prodaju, 29 ih se nalazi u dalmatinskim županijama.

Riječ je, među ostalim, o četirima poslovnim prostorima u Zadru, "Car Show Roomu" u Splitu, građevinskim zemljištima na Visu i Pagu, kao i u Dugopolju, Šibeniku i u Viru. Prodaju se i poslovne zgrade u Metkoviću ("Anaid") i Trilju.

Ne žure s prodajom

Neke od ponuđenih nekretnina u Dalmaciji austrijska državna agencija procijenila je na 680 tisuća eura, a ni jednu na manje od 37 tisuća eura. Za dva poslovna prostora u Skradinskoj ulici u Zadru, primjerice, ukupne veličine 66 "kvadrata" agencija traži najmanje 70 tisuća eura.


 

Agencija "Heta" istodobno rasprodaje i nekretnine koje su ostale iza poslovanja "Hypa" u Sloveniji, BiH i Srbiji. Najveći broj oglasa vezan je za Hrvatsku, no i Slovenija tek neznatno zaostaje s 214 ponuđenih nekretnina. S tom razlikom što se u Sloveniji u većini slučajeva radi o propalim tvrtkama, trgovinama, hotelima i restoranima, dok je u nas uglavnom riječ o zemljištima, stanovima i kućama bez kojih su kupci ostali jer nisu vratili kredite "Hypu" ili su hipoteke aktivirane iz drugih razloga.

Tako je, primjerice, "Hypo" došao do stanova u naselju "Hoto vile" poduzetnika Tomislava Horvatinčića u Svetoj Nedelji pokraj Zagreba, koji su također sada na prodaji.

Sudeći prema očevidniku agencije, "Heti" se nigdje na prostorima bivših jugoslavenskih republika ne žuri s prodajom, cijene će spuštati kada za to dođe vrijeme.

 


Addiku 'aktiva', državi 'pasiva'

Iza austrijske državne agencije 'Heta Asset Resolution' zapravo se nalazi 'loša' imovina negdašnje 'Hypo banke', dok je 'dobar' kapital ostao u 'Addiko banci' koja je kupila 'Hypo'. Agencija je počela s radom u zimu 2014., a osim u matičnoj državi i bivšim jugoslavenskim republikama, posluje i u Njemačkoj i u Mađarskoj.

24. travanj 2024 00:32