StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJE TOČNO DVA MJESECA RASPISAN JE NATJEČAJ

Još se ne zna tko će biti direktor zadarskog aerodroma

Piše AVŠ
22. kolovoza 2017. - 21:30
zracna_luka_zadar13-060708

Danas, 22. kolovoza, napunilo se točno dva mjeseca otkako je Ministarstvo državne imovine raspisalo natječaj za izbor direktora Zračne luke Zadar. No, to ime do danas još uvijek nije poznato, kao ni datum kada će zadarski aerodrom konačno dobiti novog direktora ili potvrditi dosadašnju direktoricu.

Naime, uz Irenu Ćosić, aktualnu vršiteljicu dužnosti, još su dvojica od ukupno pet prijavljenih kandidata bila pozvana u Zagreb, na razgovor u Ministarstvo državne imovine koje vodi ovaj natječajni postupak. To su Josip Klišmanić, direktor podružnice FINE u Zadru i Tin Kozarić, direktor tvrtke Aero standard, koja posluje na zadarskom aerodromu s hangarima za malu avijaciju.

Ti su razgovori s kandidatima održani sredinom srpnja, međutim ishod natječaja još se uvijek čeka. Dijelom i zbog objektivnih okolnosti jer je zadnjih dva tjedna Vlada bila na godišnjem zbog čega su svi natječajni postupci bili na čekanju.

No, vremena za čekanje više nema jer u rujnu istječe mandat sadašnjoj vršiteljici dužnosti Irena Ćosić koju je Vlada na zatvorenom djelu sjednice početkom ožujka ove godine imenovala na rok od šest mjeseci. Prije toga treba biti održana i skupština društva kako bi se imenovanje potvrdilo.

Prema kuloarskim pričama koje ovaj natječaj zbog velikog interesa prate od samog početka, najizglednija kandidatkinja za direktoricu je Irena Ćosić, jedina među tri kandidata koja ima iskustvo na rukovodećim poslovima u zrakoplovnoj djelatnosti iako je u ovom slučaju to- nebitno! Naime, Zračna luka Zadar jedina koja je taj kriterij izabacila iz uvjeta natječaja.  Od zadarskog direktora traži se diploma pravne, ekonomske, prometne ili tehničke struke uz najmanje deset godina radnog iskustva u struci, od kojih je najmanje pet godina na rukovodećim položajima, no ne u zrakoplovnoj djelatnosti što je otvorilo put pričama kako se posao na aerodromu namješta za "podobne umjesto za sposobne".

Pokazalo se, međutim, da to baš i neće lako ići jer se ove godine mora dovršiti proces certifikacije aerodroma, odnosno obaviti konverzija svjedodžbe o sposobnosti operatora aerodroma za obavljanje prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljage i robe u domaćem i međunarodnom javnom zračnom prometu.

Riječ o zahtjevu koji je Europska komisija donijela u veljači 2014. godine u svezi zahtjeva i upravnih postupaka vezano za aerodrome, a koji do kraja ove godine teško može provesti osoba bez dana iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti. Baš zbog toga, Irena Ćosić trenutačno slovi kao naizgledniji kandidat za vodstvo zadarskog aerodroma, ali zadnju riječ ipak daje Vlada, odnosno politika.

 

20. travanj 2024 03:05