StoryEditorOCM
4 kantunaRENAULT 4 PROBIO STRELJANU PA OTVORIO PITANJA

Grad Zadar: za natkrivanje krovišta potrebno je milijun kuna, a Streljački klub ne financiramo jer nije ispunio uvjete

4. rujna 2017. - 12:57
streljana7-230817

Što je Grad Zadar poduzeo da uredi stanje i rad u streljani Mocire čiji je vlasnik, a koju po odobrenju Grada vodi Streljački klub Zadar, zašto se u streljani Mocire koristi oružje jačih kalibara (puške i karabini) s obzirom da za njihovo korištenje streljana nema odobrenje MUP-a, zašto Grad Zadar do sada nije uložio ništa u streljanu iako je to vodstvo Streljačkog kluba više puta tražilo, a odnosi se prvenstveno na natkrivanje čime bi se ublažila buka od gađanja koja smeta okolnim stanarima? - mnoštvo se pitanja "otvorilo" nakon što se Ivica Čvrljak (48) nedavno zabio svojim renaultom 4 u vrata streljane Mocire, iziritiran stalnom pucnjavom iz jačih kalibara. Čvrljak je kazao kako je želio upozoriti na nered koji se događa u streljani, a sve to zbog sprege policije koja i sama koristi streljanu, Grada Zadra i Streljačkog kluba, međusobno isprepletenih razno raznim vezama i interesima.

Čvrljak, inače invalid Domovinskog rata i zatvorenik kninskih kazamata, dobio je odgovarajuću kaznenu prijavu za svoj nasilan i sumanut čin, a mi smo pokušati istražiti što se to događa sa streljanom u kojoj se prema vlastitom priznanju tajnika Streljačkog kluba "prešutno" puca iz oružja za koja ne postoje odobrenja, zbog čega nitko oko nje već dugo ne može normalno živjeti.

Gradske vlasti pitali smo prije svega kako komentiraju tvrdnje tajnika Streljačkog kluba Davora Zubčića da je došao prije nekoliko godina s gotovim projektom uređenja streljane u Grad Zadar, ali je tada umjesto njima, po nalogu Zvonimira Vrančića, a na sugestiju Rene Sinovčića, čak 700 tisuća kuna preusmjereno NK Zadru, pa je streljana (opet) ostala bez krovišta i to riječima Vrančića Snježani Jurinić: "Snježo, prebacivaj tu lovu, nogometaši čekaju doli"?

- Grad Zadar, Upravni odjel za kulturu i šport je 2014. godine uz zahtjev Streljačkog kluba Zadar za izradu krovišta streljane Mocire dobio i Idejni projekt izvedbe navedenog posla s procjenom investicije na 240.000 kuna plus PDV. Nakon što su naši službenici počeli pripremati Javnu nabavu za 2015. godinu, došli su do saznanja da će troškovi ovog posla višestruko nadmašiti procjenu iz idejnog projekta. Zbog specifičnosti oblika, površine i položaja streljane, potrebno je izvršiti geodetske izmjere tla, izmjere statike postojećih zidova koji ne mogu podnijeti nadogradnju krova na njih, te izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju koja bi, uz gore navedeno, sadržavala i izolaciju prostorije od buke te ventilaciju prostora od dima iz oružja. Napominjemo i da su predstavnici Streljačkog kluba Zadar, kada su uvidjeli da je posao i ozbiljniji i skuplji od procjene kojom su oni baratali, zatražili od našeg Upravnog odjela da im uplati predviđenih cca 300.000 kuna na njihov račun, te da će oni sa tim novcem „sami napraviti posao“. Tu mogućnost je Upravni odjel za kulturu i šport odbio jer Grad Zadar poslove smije ugovarati jedino temeljem provedene Javne nabave i to izravno sa odabranim izvođačem – kazali su iz UO za kulturu i šport, dodajući kako je, uzevši u obzir navedene kriterije, njihova procjena da će od izrade projektne dokumentacije, do dovršenja posla uz stručni nadzor biti potrebno preko milijun kuna. Kad? - nisu rekli. A što se tiče (ne)financiranja kluba...

- Grad Zadar je sve do ove godine sufinancirao rad kluba, čak i plaćao trenera. No, kako u prijavi za programe u sportu za ovu godinu Streljački klub nije ispunio uvjete prema Zakonu o športu (nije dostavio svu traženo dokumentaciju), nismo ga mogli niti uvrstiti u sufinanciranje – objasnili su iz Gradske uprave.

Što o svemu kaže zadarska policija koja bi trebala nadzirati streljanu – a sama je koristi za pucanje?

- Obzirom da streljana PU zadarske ne zadovoljava sigurnosne uvjete propisane Zakonom o oružju, a za otklanjanje nedostataka potrebna su znatna materijalna sredstva, policijski službenici, tri put godišnje, koriste streljanu Mocire. Korištenje streljane regulirano je ugovorom između Streljačkog kluba Zadar i MUP-a temeljem kojeg, nakon svakog odrađenog gađanja, Streljački klub ispostavlja račun koji policijska uprava uredno plaća. Streljana se koristi na zakonom propisan način, a gađanja se vrše oružjem različitog kalibra za što postoje odobrenja MUP-a i PU zadarske. Temeljem pritužba građana, Policijska uprava zadarska je u više navrata provodila inspekcijski nadzor zbog utvrđivanja činjeničnog stanja i nalagala otklanjanje nedostataka, a posljednjim inspekcijskim nadzorom od travnja ove godine utvrđeno je da streljana zadovoljava sve sigurnosne uvjete propisane Zakonom o oružju te da se u njoj mogu koristiti i streljiva kalibra većeg od 9 mm. Također, osim temeljem pritužbi građana, Policijska uprava zadarska nadzor provodi periodično, odnosno jednom godišnje – izjavili su u PU zadarskoj.

Kad se pita Grad Zadar, Policiju i Streljački klub, oko streljane na Mocirama vlada red i mir, tamo ptice cvrkuću. Ako se pita građane, pravo je stanje nered, ugrožavanje mira (i sigurnosti), incidenti i kršenje propisa. Sve to pod kapom onih koji bi zakon trebali donositi, provoditi i – čuvati.
 

Iz Gradske uprave ostavili su bez komentara navode o kadrovskoj isprepletenosti Grada, Policije i Streljačkog kluba. A ona je više nego očigledna: predsjednik Streljačkog kluba Jadranko Surać muž je sadašnje dogradonačelnice grada Jagode Surać. Dok je bio dogradonačelnik Zadra, Ivica Vlakić (stranka MODES) bio je i član kluba, te je surađivao s tajnikom kluba Davorom Zubčićem kojemu je Grad povjerio na upravljanje streljanu, a on je pak zaposlen kao inspektor u Pomorskoj policiji.

 

ISPRAVAK: U Streljačkom klubu trenira sin Tihomira Dunatova, a ne Radovana Dunatova
U tekstu "RENAULT 4 PROBIO STRELJANU PA OTVORIO PITANJA Grad Zadar: za natkrivanje krovišta potrebno je milijun kuna, a Streljački klub ne financiramo jer nije ispunio uvjete" došlo je do pogreške. U Streljačkom klubu Zadar ne trenira sin Radovana Dunatova pročelnika Upravnog odjela za kulturu i šport kako je to navedeno u tekstu, već se radi o sinu Tihomira Dunatova koji je također član Streljačkog kluba.
Ispričavamo se gospodi Dunatov, Radovanu i Tihomiru, zbog nenamjerne pogreške.
M.K. 
24. travanj 2024 02:04