StoryEditorOCM
4 kantunaMILIJUN KUNA ZA DAROVITU DJECU

Prvi korak: educirati nastavnike da prepoznaju 100 talentiranih osnovaca!

Piše Ana Franić
31. kolovoza 2017. - 16:40
daroviti_ucenici1-310817

- Daroviti učenici su jedni od najzapostavljenijih u školstvu pa tako i u lokalnoj zajednici. Nakon identifikacije takve djece u školstvu neznamo kako dalje s njima pa smo zbog tog razloga krenuli s ovim projektom koji će biti na korist odgojno – obrazovnih djelatnika, djece, roditelja, ali i cijele lokalne zajednice, rekla je Katica Skukan, ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića, na svečenom predstavljanju projekta "ZadarZaDar" koje je u četvrtak održano na Sveučilištu u Zadru. Puni naziv projekta glasi "Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika", nositelj projekta je OŠ Barula Kašića i vrijedi 973.127,32 kuna koje su u potpunosti povučene iz Europskog socijalnog fonda.

- Glavni problem našeg obrazovnog sustava je u tome što se samo 20 posto darovitih učenika prepozna dok su još u osnovnoj školi, a ona je glavni ključ u razvoju potencijalne darovitosti u stvarnu. Nažalost, 80 posto darovitih učenika se utopi u mediokritetstvu školskog sustava i ne uspije ostvariti svoje potencijale. Zbog toga radimo sve ovo, rekao je Krešimir Groš, voditelj projekta "ZadarZaDar".

Realizacija projekta traje od 28. lipnja 2017. do 27. prosinca 2018. godine, a tijekom tih 18 mjeseci plan je identificirati 100 potencijalno darovitih učenika, po 20 učenika iz svake partnerske škole. Prvi zadatak u početnoj fazi je educirati 150 nastavnika i suradnika u nastavi iz pet osnovnih škola za jačanje kompetencija u radu s darovitim učenicima.

- Projekt će stvoriti platformu za sav budući rad s darovitim učenicima u zadarskom školstvu. Potrebno je učiteljima i stručnim suradnicima pružiti specifična znanja za rad s darovitim učenicima, opremiti škole s didaktičkom opremom, kreirati strateške dokumente za rad s darovitim učenicima, kreirati inovativne diferencirane planove po određenim predmetnim područjima i razviti inovativni instrumentarij rane identifikacije, objasnio je Groš.

Projekt je pokrenula OŠ Bartula Kašića u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadrom i osnovnim školama Šimuna Kožića Benje, Zadarski otoci, Krune Krstića i Sv. Filip i Jakov.

- Milijun kuna nije veliki novac, ali je veoma važan jer ga ne bi bilo u proračunu Grada Zadra i Republike Hrvatske. Zadaća cijelog obrazovnog sustava trebala bi biti otkrivanje te nadarenosti ali, nažalost, to nije tako. Zbog toga je ovaj projekt veoma važan jer će biti izazov cijelog obrazovnog sustava. Ovo je veliki korak u našoj zajedničkoj priči o traganju za nadarenošću, kazao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru.

Uz rad s darovitom djecom i kreiranju individualiziranih programa projekt predviđa izradu online multimedijskih sadržaja (priručnika i materijala za provjeru znanja), sudjelovanje na terenskoj nastavi, izradu online suradničke platforme za učenje na daljinu, kreiranje priručnika te publiciranje znanstvene monografije „Odgoj i obrazovanje darovitih učenika suvremene pedagogijske implikacije“.

24. travanj 2024 20:29