StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG ODLASKA LIJEČNIKA I SLABOG ZANIMANJA ZA SPECIJALIZACIJE

Zadarska bolnica iz mirovine vratila šest specijalista!

Piše AVŠ
2. rujna 2017. - 12:00
bolnica

Zbog nedostatka liječnika, prije svega vrsnih specijalista, zadarska Opća bolnica je od Ministarstva zdravstva tražila, i nedavno dobila, odobrenje za rad šest liječnika koji su s navršenih 65 godina života po sili zakona morali otići u mirovinu.


Ovim potezom bolnica je, barem na neko vrijeme, uspjela smiriti nezavidnu situaciju u kojoj se našla odlaskom velikog broja liječnika.


U zadnjih pet godina zadarsku bolnicu, koja inače zapošljava 242 liječnika, napustilo je njih čak 30, a samo u prvih šest mjeseci ove godine otišlo ih je još pet: tri specijalista i dva specijalizanta. Povratkom umirovljenih specijalista na pola radnog vremena, odnosno četiri sata dnevno, taj će odljev barem kratkoročno biti ublažen.


To su primarijus dr. Damir Mišlov, specijalist neurologije koji je i prethodnih godina, nakon odlaska u mirovinu, bio angažiran na svom odjelu, prof. dr. Miro Morović, naš ugledni infektolog koji je umirovljen početkom ljeta, ali nastavlja raditi na Zaraznom odjelu zadarske bolnice, radiolog dr. Boris Bilić, dugogodišnji šef Odjela za radiologiju, specijalistica nuklearne medicine dr. Vajda Belić, dr. Ivna Lucin s Odjela za transfuzijsku medicinu te dr. Krešimir Baraka, pedijatar neonatolog i vrsni stručnjak koji je također po sili zakona morao otići u mirovinu 2014. godine.


Da je situacija s nedostatkom liječnika u zadarskoj bolnici kritična, upozorili su početkom srpnja iz same ustanove, kada su zbog odlaska doktora sazvali konferenciju za novinare.
 

Liste čekanja



– Pogorša li se stanje s liječničkim kadrom, valja očekivati još duže liste čekanja. Kako bismo koliko toliko ublažili situaciju, s liječnicima koji idu u mirovinu produljujemo ugovore, a u komunikaciji s Ministarstvom zdravstva redovito tražimo nove liječnike. No, do liječnika je vrlo teško doći. Iako svako malo raspisujemo natječaje, javlja nam se vrlo mali broj ljudi, pogotovo od početka ove godine. U zadnjem natječaju, za sedam mjesta javilo se njih četvero. Iako smo, prema podacima HZZO-a prvi među općim bolnicama po indeksu kvalitete i kvantitete usluga, takav standard ne treba očekivati nastavi li se ovakav trend odlazaka liječnika – kazao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice.


Razloga za smanjeno zanimanje za specijalizacije je više, od odlaska u veće sredine i inozemstvo do promjena trendova u medicini. Za razliku od prije, kada su najteže i najprestižnije specijalizacije, poput kirurgije, bile i najtraženije, danas se mladi liječnici žele specijalizirati u takozvanim "lakšim" granama medicine, poput dermatologije, okulistike i fizikalne medicine. Razlog je vrlo jednostavan: uz takve je specijalizacije puno lakše otvoriti privatnu praksu.


S druge strane, stručnjaci s iskustvom i znanjem, specijalisti i ugledni liječnici koji su cijeli radni vijek proveli u bolnici moraju otići u mirovinu kada navrše 65 godina života. Iako i same liječničke i druge stručne udruge upozoravaju kako je takva zakonska odredba potpuno promašena s obzirom na realne potrebe zdravstvenog sustava i sada već kronični manjak liječnika, ali i psihofizičke mogućnosti ljudi koji su u najboljim godinama za edukaciju svojih mladih kolega, velikog pomaka nije bilo. Dopušteno im je da rade na pola radnog vremena, odnosno četiri sata dnevno, što se sada pokazalo kao spasonosno rješenje brojnim hrvatskim bolnicama, pogotovo onima u manjim gradovima.


Dukić na Ginekologiji 180 sati

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odobrilo je prije nekoliko dana zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću mogućnost dodatnog rada u zadarskoj bolnici, i to ukupno 180 sati ili sedam i pol dana godišnje. Naime, Dukić je još u vrijeme predizborne kampanje govorio kako, ako postane gradonačelnik, želi nastaviti raditi na Odjelu ginekologije i opstetricije, koji je vodio zadnjih 13 godina i na glasu bio kao veliki stručnjak. Sada mu je taj dopunski rad odobren koliko je maksimalno dopušteno zakonom, 180 sati godišnje.

02. svibanj 2024 14:57