StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ZADRANINA ANTONIA MILANOVIĆA

Dobio odgovor iz Mirovinskog tek nakon što se obratio novinarima

Piše Iva Ivanac
5. rujna 2017. - 00:00
antonio1.JPG

Samo dan nakon što smo objavili priču 29-godišnjeg Antonia Milanovića, koji više od mjesec dana s birokracijom vodi besmislenu bitku oko "jednog papira" kojim treba dokazati svoju invalidnost, konačno su se javili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje(HZMO). Naime, ovom Zadraninu koji od rođenja boluje od cerebralne paralize potrebno je očitovanje o njegovoj invalidnini kako bi krenuo u borbu za svoja prava.

- Fascinantno je da su se javili svega dan nakon što je članak izašao u "Slobodnoj". Pismo je napisano 31. kolovoza, dan kada je tekst izašao u novini, a ja sam ga primio dan nakon toga– govori Antonio.

U pismu se Područni ured iz Zadra HZMO-a očitovao o "gubljenju zahtjeva za očitovanje o invalidnini zbog zasnivanja radnog odnosa" u kojem navode da HZMO nije nadležan za rješavanje prava na osobnu invalidninu, jer to pravo spada u sustav socijalne skrbi.

- Zašto me onda Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kojoj sam se obratio za pomoć, uputio na HZMO – začuđen je Antonio.

Naime, Antonio se obratio Uredu predsjednice za pomoć jer priprema ustavnu tužbu u kojoj će tražiti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi iz 2013. godine, gdje se navodi da osoba s invaliditetom prilikom zaposlenja gubi invalidninu. Upravo mu je zbog toga potrebno očitovanje o njegovoj invalidnini. Antonio još zbog svog zvanja magistra novinarstva i odnosa s javnostima ima pravo na punu plaću iako radi pola radnog vremena jer mu njegovo zdravstveno stanje ne omogućuje da radi više. No, on svoju punu plaću ne dobiva jer, prema odgovoru iz Sektora za analitiku i tržište rada Ministarstva rada i mirovinskog sustav, kažu da je njegova plaća razmjerna vremenu provedenom na radu i to zbog toga što knjižnica Zadar u kojoj radi ne spada među poslodavce koji imaju pravo na subvenciju plaće pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

- Da nisam sve dao u medije, ne vjerujem da bi uopće dobio bilo kakav odgovor. Ikada! Poanta ove cijele priče je da trebaš sve staviti u medije kako bi se nešto pokrenulo, a mene su mjesec dana "vozali" preko HZMO, pa Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pa na Socijalno i tako u krug – kaže Antonio.

Iz HZMO su se uz očitovanje o Antonijevom predmetu koji je vezan uz gubitak dokumentacije oglasili i o još jednom zahtjevu koji je poslan prije nevjerojatnih šest mjeseci.

- Početkom veljače poslao sam zahtjev o pravu na doplatak na HZMO, a oni su se tek sad, u sklopu ovog očitvanja sjetili odgovoriti na to. Ali, bolje ikad nego nikad - govori Antonio koji svoju bitku i dalje nastavlja.

- Pripremam se za Ustavni sud i pokušat ću izmjeniti Zakon o socijalnoj skrbi koji govori da onog dana kada se zaposliš prestaješ biti invalid. Također ću se boriti i za svoju punu plaću koja mi po struci pripada. U slučaju da Ustavni sud odbije moju tužbu podignut ću tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu koji će vjerojatno postupiti po zakonu Europske unije te ću onda dobiti invalidninu i punu plaću – kaže Antonio dodajući kako je na zavrzlame u hrvatskoj birokraciji u svojih 29 godina, na žalost, navikao.

 

19. travanj 2024 22:29