StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ČEKA SE DOVRŠETAK PROJEKTIRANJA

Centru za podvodnu arheologiju nedostaje još milijun kuna, pomoć obećali gradonačelnik Dukić i Ministarstvo kulture

Piše Ana Franić
5. rujna 2017. - 19:55
sv_nikola14-050917

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, kao UNESCO-v centar II. kategorije, jedinstven je u Hrvatskoj, a bavi se edukacijom na području podvodne arheologije te konzervacijom i restauriranjem na pokretnim predmetima podvodne i kopnene arheološke baštine iz svih povijesnih razdoblja. Ali, za zaokruživanje ove priče nedostaje milijun kuna koji se još uvijek nalaze samo u obećanjima Ministarstva kulture i zadarske gradske uprave.

- Početna ideja postoji još od 60-ih i 70-ih godina kada su se podvodni arheolozi zalagali za centar u Hrvatskoj koji bi objedinio sve djelatnosti vezane uz podvodnu arheologiju i zaštitu podvodne baštine. U početku smo djelovali unutar sastava Hrvatskog restauratorskog zavoda, a 2009. godine tadašnji ministar Biškupić pokrenuo je inicijativu da centar postane samostalna javna ustanova, nakon čega je došlo i do službenog potpisivanja Međunarodnog ugovora između Vlade Republike Hrvatske i UN-a o osnivanju UNESCO-vog centra II.kategorije u Zadru, objašnjava ravnatelj Luka Bekić dodajući kako je Centar u praktičnom smislu počeo funkcionirati 2011. godine.

- Hrvatska nije zemlja u razvoju što se tiče podvodne arheologije nego je jedna od jačih zemalja u Europi i svijetu. Možda nismo predvodnici u financijskim sredstvima koje se ulažu, ali u tradiciji i iskustvu svakako jesmo jer je naša podvodna baština prilično sačuvana i to je nešto što možemo prenijeti drugim zemljama, govori Bekić.

Do sada su na prostoru oko crkve Sv. Nikole obnovljene i stavljene u funkciju četiri ključne zgrade i to knjižnica, uprava, predavaonice i radionice za restauraciju, a planova još ima.

- Točka na "i" je uređenje zgrade crkve koja će biti multifunkcionalni prostor u prizemlju gdje će se odvijati koncerti, predstave, kongresi i velike povremene međunarodne izložbe, a na prvom katu na dva bočna broda nalazit će se stalni postav nalaza podvodne arheologije, govori Bekić dodajući kako će se u zgradi samostana nalaziti ured kustosa, a zvonik će biti prezentacijski centar s uređenim vidikovcem na vrhu. Galerija u kojoj se sada privremeno nalazi postav bit će u budućnosti suvenirnica, knjižara i recepcija, a centralno dvorište bit će uređeno kao park.

Ali, za realiziranje završnih radova potrebno je još oko milijun kuna kako bi se završilo projektiranje cijelog kompleksa od pet zgrada. Tek nakon prikupljanja potrebne dokumentacije bit će moguće prijaviti se za europske fondove.

- Imamo obećanja Ministarstva kulture da će nam pomoći snositi dio troškova i gradonačelnika Branka Dukića kako će nas gradska uprava uključiti u svoje aplikacije prema EU fondovima. Nadamo se da će obećanja ispuniti te da ćemo do proljeća sljedeće godine imati riješen projektni dio, a kroz par godina i gotov projekt.

Nedavno je otvorena galerija s postavom nalaza podvodne arheologije da bi ispitalo kako tržište diše te da bi se što lakše uočili koji dijelovi najviše zanimaju publiku da bi se u budućnosti što bolje upravljalo s prezentacijskim centrom.

- Zahvaljujući Noći muzeja zainteresirali smo i zaintrigirali veliki broj ljudi koji su nas posjetili. Sa svih strana nam stižu pozitivne sugestije i ideje, a ovo nam je šansa da vidimo što je to najatraktivnije ljudima, zaključuje Bekić.

24. travanj 2024 05:02