StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: REPORTERSKI OBILAZAK NOVOG BOKANJCA

Kuće, podrumi, garaže poplavljeni, bujica "otvorila" crne jame, posvuda miris benzina i nafte

Piše M. Kalajžić
12. rujna 2017. - 21:52
poplava_bokanjac5-120917

Nema kuće na Novom Bokanjcu iz koje se u utorak nisu čule crpke za ispumpavanje vode, pogotovo u zapadnijem dijelu naselja, ispod Ulice Franje Fanceva, gdje bi se i do sada svaka kiša zapamtila po poplavljenim podrumima i garažama. Vodena kataklizma koja je u ponedjeljak ujutro udarila na Zadar, na Novom Bokanjcu pričinila je ogromne štete. Naplavljene garaže, podrumi prepuni vode koja je natopila zidove, instalacije...

Iako je iz Grada Zadra obećana pomoć vatrogasaca u crpljenju poplavljenih kuća, na Novom Bokanjcu građani su u utorak uglavnom sami crpili vodu iz svojih podruma i garaža, mnogi već uigrani u takvim situacijama, jer kvalitetan sustav odvodnje je to što građani Novog Bokanjca već godinama nemaju i traže od gradske uprave. Povodanj koji je pogodio Zadar ostavio je strašne posljedice upravo na Novom Bokanjcu, vidljive već i na ulicama kroz naselje.

Na dva je mjesta Ulica Franje Fanceva bila pretvorena u jezero zbog velike količine oborina. Djelatnici Odvodnje s nekoliko su cisterni crpili tu kišnicu te je odvozili na pražnjenje u šumu ispod naselja, a onda se opet vraćali na crpljenje vode na cesti. Pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje također su pomagali u saniranju šteta na nekoliko pokacija koje su bile najviše pogođene. Brojne su ulice bile blokirane za prolaz automobila preprekama u obliku poredanih kanti za smeće i dasaka. ima oštećenih šahtova koje je kišnica "izbila" iz kolnika, pa treba voziti oprezno. Na mjestima su dvorišta razrovana, ima oštećenih nogostupa i dijelova kolnika gdje je voda nanijela mulj i kamenje.

Činjenica je da se plavljenja na Novom Bokanjcu događaju za svakih većih kiša i to zbog neriješenog sustava oborinskih voda koji je za potopa koji se dogodio u ponedjeljak pokazao sve svoje mane. Svaka veća količina vode slijeva se iz viših razina Novog Bokanjca i sve što preostaje vlasnicima kuća je obrana pomoću "zečjih" nasipa i crpljenja vode pumpama.

Osim kišnice, bujica je na Novom Bokanjcu "otvorila" i crne jame pa su se ulicama posvuda slijevale fekalije, a osjećao se i jak miris benzina i nafte. Vatrogasne ekipe nismo zatekli, barem za našega obilaska, iako su osim obiteljskih kuća stradala i pojedina skladišta i trgovački prostori gdje je također bilo poplava.

Kao da su se mještani Novog Boklanjca već navikli na scene slične ovima, pa su i "tiši" od ostalih građana koje je pogodila poplava. Koliko će biti razmjeri štete, teško je sada odrediti, ali sigurno je da će se dugo zbrajati, a mali su izgledi da se barem približno nadoknade.

25. travanj 2024 18:37