FOTO: MINISTRI OBIŠLI POPLAVLJENA PODRUČJA Šteta na pročišćivaču preko 10 mil. kuna, sanacija ceste u Ražancu počinje idući tjedan, a mostovi u Ninu čekaju sredstva iz EU fondova!

FOTO: MINISTRI OBIŠLI POPLAVLJENA PODRUČJA

U srijedu je u Zadar došao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, s njim i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pridružio im se pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, dočekali su ih zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić, no i direktor Županijske uprave za ceste (ŽUC) Mile Fabijan, ugledni zadarski konzervator Miljenko Domijan, kao i čelništvo zadarskog Konzervatorskog odjela…
Nakon kratkog sastanka u Domu županije, bilo je evidentno da ova ekipa neće gubiti vrijeme: prva točka na koju se odjurilo bila je pročistač, potom urušena državna cesta prema Ražancu, a treća grad Nin.

Pročistač sada radi samo na mehaničkom pročišćavanju. V.d. direktor Grgo Peronja izložio je situaciju: od 15 tisuća kubika vode izvadili smo više od pola, a do petka se nadamo izvaditi sve.
- Slušajte me, projekt za izradu korita potoka Ričina je odavno gotov i stoji u Hrvatskim vodama. Pod hitno treba napraviti korito. Time rješavamo regulaciju Ričine. Apeliram da se to hitno napravi, projekt imamo! – rekao je Peronja, najavljujući dogovor sa direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem koji u četvrtak dolazi u Zadar.

Izbjegnuta je katastrofa da se na tisuće kubika fekalne vode razlije uokolo, u najhitnijem roku radit će se korito, pročistač će do petka biti očišćen, a šteta na opremi je već do sada 9,35 milijuna kuna, plus dodatnih 250 tisuća kuna uništenih cjevovoda. Ali i ti troškovi će rasti, napomenuo je Peronja.

- Ključni projekt u Zadru nakon svih poplava je sanacija pročistača. To je prioritet. Pročistač ne radi i treba ga staviti u funkciju – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Na neprohodnoj cesti prema Ražancu, gdje je voda napravila krater, direktor ŽUC-a Mile Fabijan je kazao da se sa sanacijom razvaline počinje u srijedu.

- Posut ćemo makadamom i tako ostaviti. Promet će se odvijati dvosmjerno, s tim što će brzina vožnje biti znatno ograničena. Nakon toga ćemo je asfaltirati i napraviti. Dakle, stavljamo je u funkciju – kazao je Fabijan.

U Ninu se nabrojalo sve što slijedi od radova.
- Najprije ćemo staviti sve ceste u funkciju. To nam je broj jedan. Županija treba biti prohodna. Sa gradnjom startamo u četvrtak – rekao je župan Božidar Longin.

Ministar Ćorić je rekao da će se promptno pristupiti rekonstrukciji nasipa, koji, kako je naglasio, nije popustio, već se voda preko njega prelila.
- Probijanje nasipa se ni na koji način nije moglo izbjeći, s obzirom na količinu vode. Da je bio i čvršći, popustio bi. Nasip nije popustio, njega je voda preskočila. To nitko nije mogao spriječiti - rekao je Ćorić.

Ministar Butković sumirao je plan sanacije zadarskog područja: uz pročistač, saniranje štete na cestama, formiranje Povjerenstva upravo zbog cesta i njihovih različitih kategorizacija, izrada troškovnika, iznalaženje novca u proračunu RH.  

- Očekujem da ćemo sve to za desetak dana imati pripremljeno. Poručio bih građanima da budu mirni i da ne strahuju za isplatu šteta – zaključio je Butković.

 

UNIŠTENI MOSTOVI ČEKAJU EU SREDSTVA

Uništeni ninski mostovi trebali bi se sanirati iz Fonda solidarnosti EU, najavio je pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković. U to spada i ostala oštećena kulturna baština u Zadarskoj županiji, a rok za troškovnik za EU je 12 tjedana, istaknuo je Trupković. Gradonačelnik Nina Emil Ćurko istaknuo je da je donji ninski most armirano betonski most, no svejedno se „slomio“, a gornji, građen između 15. i 18. stoljeća, potpuno je uništen.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

,BUBREG NJEGOVE PREMINULE SUPRUGE DONIRAN NAŠEM SLAVNOM NOGOMETAŠU 'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'

'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'
Ivan Klasnić za otprilike dva tjedna dolazi u Zagreb iz Hamburga i upoznat će se s Borisom Vidmarom, u...
'Ivan Klasnić javio mi se na mobitel. Izrazio mi je sućut, ali mi je rekao da će mu biti čast upoznati me. Za dva tjedna naći ćemo se u Zagrebu'