StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: MINISTRI OBIŠLI POPLAVLJENA PODRUČJA

Šteta na pročišćivaču preko 10 mil. kuna, sanacija ceste u Ražancu počinje idući tjedan, a mostovi u Ninu čekaju sredstva iz EU fondova!

Piše L.Burčul
13. rujna 2017. - 18:20
ministri_obilazak12-130917

U srijedu je u Zadar došao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, s njim i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pridružio im se pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, dočekali su ih zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić, no i direktor Županijske uprave za ceste (ŽUC) Mile Fabijan, ugledni zadarski konzervator Miljenko Domijan, kao i čelništvo zadarskog Konzervatorskog odjela…
Nakon kratkog sastanka u Domu županije, bilo je evidentno da ova ekipa neće gubiti vrijeme: prva točka na koju se odjurilo bila je pročistač, potom urušena državna cesta prema Ražancu, a treća grad Nin.

Pročistač sada radi samo na mehaničkom pročišćavanju. V.d. direktor Grgo Peronja izložio je situaciju: od 15 tisuća kubika vode izvadili smo više od pola, a do petka se nadamo izvaditi sve.
- Slušajte me, projekt za izradu korita potoka Ričina je odavno gotov i stoji u Hrvatskim vodama. Pod hitno treba napraviti korito. Time rješavamo regulaciju Ričine. Apeliram da se to hitno napravi, projekt imamo! – rekao je Peronja, najavljujući dogovor sa direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem koji u četvrtak dolazi u Zadar.

Izbjegnuta je katastrofa da se na tisuće kubika fekalne vode razlije uokolo, u najhitnijem roku radit će se korito, pročistač će do petka biti očišćen, a šteta na opremi je već do sada 9,35 milijuna kuna, plus dodatnih 250 tisuća kuna uništenih cjevovoda. Ali i ti troškovi će rasti, napomenuo je Peronja.

- Ključni projekt u Zadru nakon svih poplava je sanacija pročistača. To je prioritet. Pročistač ne radi i treba ga staviti u funkciju – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Na neprohodnoj cesti prema Ražancu, gdje je voda napravila krater, direktor ŽUC-a Mile Fabijan je kazao da se sa sanacijom razvaline počinje u srijedu.

- Posut ćemo makadamom i tako ostaviti. Promet će se odvijati dvosmjerno, s tim što će brzina vožnje biti znatno ograničena. Nakon toga ćemo je asfaltirati i napraviti. Dakle, stavljamo je u funkciju – kazao je Fabijan.

U Ninu se nabrojalo sve što slijedi od radova.
- Najprije ćemo staviti sve ceste u funkciju. To nam je broj jedan. Županija treba biti prohodna. Sa gradnjom startamo u četvrtak – rekao je župan Božidar Longin.

Ministar Ćorić je rekao da će se promptno pristupiti rekonstrukciji nasipa, koji, kako je naglasio, nije popustio, već se voda preko njega prelila.
- Probijanje nasipa se ni na koji način nije moglo izbjeći, s obzirom na količinu vode. Da je bio i čvršći, popustio bi. Nasip nije popustio, njega je voda preskočila. To nitko nije mogao spriječiti - rekao je Ćorić.

Ministar Butković sumirao je plan sanacije zadarskog područja: uz pročistač, saniranje štete na cestama, formiranje Povjerenstva upravo zbog cesta i njihovih različitih kategorizacija, izrada troškovnika, iznalaženje novca u proračunu RH.  

- Očekujem da ćemo sve to za desetak dana imati pripremljeno. Poručio bih građanima da budu mirni i da ne strahuju za isplatu šteta – zaključio je Butković.

 

UNIŠTENI MOSTOVI ČEKAJU EU SREDSTVA

Uništeni ninski mostovi trebali bi se sanirati iz Fonda solidarnosti EU, najavio je pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković. U to spada i ostala oštećena kulturna baština u Zadarskoj županiji, a rok za troškovnik za EU je 12 tjedana, istaknuo je Trupković. Gradonačelnik Nina Emil Ćurko istaknuo je da je donji ninski most armirano betonski most, no svejedno se „slomio“, a gornji, građen između 15. i 18. stoljeća, potpuno je uništen.

25. travanj 2024 03:47