StoryEditorOCM
4 kantunaMLADEN GRAOVAC (53) OSUĐEN ZA RATNI ZLOČIN U ZADARSKOM ZALEĐU

Žrtva Danica Šakić (80): Samo dvi godine, sramota... Ali nema njemu života u Smilčiću!

Piše Vladimir Urukalo / SD
14. rujna 2017. - 12:10
wwwse

Žao mi je što sam napravio to za što me se tereti. Ranije nikad nisam bio ni nasilan niti sklon ikakvim kaznenim djelom. Imam i imao sam prijatelja i Srba i Hrvata.

Žao mi je zaista, smatram se krivim, priznajem i iskreno se kajem. Potičem iz seoske porodice koja je poštena i radišna. Imam prijavljeno prebivalište u Pančevu, ali zaista imam namjeru nakon odsluženja eventualne kazne vratiti se u svoje selo, gdje je i moja obitelj, u Smilčić. Spreman sam ispričati se oštećenicima i obitelji oštećenih – govorio je 53-godišnji vozač iz Pančeva Mladen Graovac u svojoj obrani prije nego mu je sutkinja splitskoga Županijskog suda Ivona Rupić dosudila dvije godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civila, a na temelju sporazuma obrane i tužiteljstva.

Graovac je uhićen u kolovozu prošle godine u Smilčiću, i to nakon što ga je policiji prijavila Danica Šakić (80), supruga njegove žrtve Petra Šakića, koji je tad imao 61 godinu, a umro je u travnju prošle godine. U kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Dakle, Graovac je osuđen jer je, kao pripadnik pričuvnog sastava milicije tzv. RSK 92. motorizirane brigade Benkovac, krajem studenoga 1992. godine došao u kuću Petra Šakića kako bi ga silom odveo u stanicu milicije. Kako je Petar prije pobjegao, Graovac je natjerao njegovu suprugu Danicu da hoda ispred njega do stanice milicije te ju je tih nekoliko stotina metara psovao nazivajući je "ustašom koja je rodila ustašu" i onda ju je zatvorio u stanicu, odnosno jednu privatnu kuću. Kad se ona poslije vratila u svoju kuću, Graovac je uhvatio Petra i dok je ona molila da ga pusti, on ju je udario puškom u rebra da je pala na pod.

Graovac je zatim vukao Petra Šakića prema stanici udarajući ga nogama po cijelom tijelu, da bi ga nakon dolaska ubacio u podrum i ponovno izudarao. Nakon toga je od Branka Radmanovića tražio da ga ubije jer je ustaša, a ovaj je to odbio, što je Graovca ražestilo te je ponovno izudarao nesretnog Šakića slomivši mu rebra. Šakići su poslije pobjegli s okupiranog teritorija.

– Samo dvi godine! Sramota je to za cilu državu šta se radi. Napiši to, sinko, slobodno. Meni je bila sramota kad je on u treći misec, kad san bila na sudu, reka da nije kriv, a sad mi kažeš da je prizna i da mu je ža. A šta će on priznati kad je moga muža, a stari moj je teške rane u crnu zemlju odnija, isprebija. I šta je on doša tražiti u ponoć tu? Šta? I još će ga pustiti da se u Smilčić vrati, jel? Neće njemu života u Smilčiću biti, nema njemu spasa tute. On i njegova klapa su troje ljudi žive zapalili, ne možeš ribu gledat kako se peče, a kamoli troje ljudi, šta je on gleda i njegovi – kazala nam je jučer Danica Šakić kad smo joj kazali koju je kaznu dobio Graovac.

26. travanj 2024 23:49