StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: U MOKRE KNJIGE STAVLJAJU SALVETE

Katastrofa u podrumu Znanstvene knjižnice, 80 metara vrijedne građe sa polica 'zaplivalo' u 25 kubika vode!

Piše L.Burčul
14. rujna 2017. - 22:40
znanstvena_poplava14-140917

- Nećemo uspjeti sve spasiti. Gljivice, plijesan i bakterije brzo uništavaju papir. Dio građe već je nepovratno uništen od direktne bujice – kaže ravnatelj Znanstvene knjižnice Miro Grubić dok gledamo nestvaran prizor: umetanje salveta između novinskih papira kako bi se od vlage spasili časopisi i novine stari i do 70 godina. To je od utorka „novi posao“ djelatnica Znanstvene knjižnice, za što im je prostor u prizemlju zgrade ponudila Pomorska škola.

- Zahvalni smo ravnatelju Svetku Perkoviću što nam je ustupio prostor u prizemlju, a njegovi su učenici „u špaliru“ dodavali mokru knjižnu građu koju su iz poplavljenog podruma prebacivali u posuđeni prostor u prizemlju – istaknuo je Grubić.

Podrum Znanstvene knjižnice toliko je poplavio da je bilo potrebno pet cisterni „Odvodnje“ dok se sve ispumpalo. Podrum velik 400 četvornih metara poplavio je 30 do 50 centimetara, tako da je knjižna građa sa donjih polica doslovno zaplivala.

- Sve sa donjih polica je plivalo. Ispumpali smo 25 kubika vode. Potpuni šok. U podrumu držimo periodiku, dakle novine i časopise od 50-ih godina prošlog stoljeća. Apsurd je da se radi o tzv. trećim primjercima, dakle onima koji moraju ostati sačuvani u slučaju neke katastrofe. Tome nam i služi podrum. Točnije, trebao je služiti. Zato imamo dogovore s „Odvodnjom“ da se, nakon što saniramo ovu situaciju, obave specijalna ispitivanja i točno utvrdi odakle se voda slijevala u inače dobro čuvani prostor podruma knjižnice – kaže ravnatelj Miro Grubić.

Voda je potopila 80 metara knjižne građe na donjim policama. Sve je izvučeno van, dio je propao, dio se suši na dvorištu i spašava tako što djelatnice od jutra do mraka stavljaju salvete među listove kojima pokušavaju „upiti“ vodu iz smočenih papira.

Ostao je podrum prepun građe i prepun vlage kojeg bez prestanka suši šest velikih odvlaživača.

- Pet smo ih nabavili iz Čakovca, iz Crvenog križa, a jedan je posuđen iz Državnog arhiva. Izuzetno su nam korisni. No ne možemo još reći koliko ćemo građe uspjeti spasiti – rekao je Miro Grubić.

Podrum Znanstvene knjižnice i oštećenu građu pregledali su i zadarski konzervatori, te pročelnica Zavoda za knjižničarstvo dr. sc. Tinka Katić iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK).

- Njezina je procjena da su poduzeti svi potrebni koraci. U ponedjeljak nam dolazi voditeljica Matične službe iz NSK Zagorka Majstorović, kao i restauratori iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Gubitak je velik, no dio građe još se može spasiti, o čemu će procjenjivati stručnjaci iz Zagreba, ali i sagledati na koji se način još može pomoći – zaključio je ravnatelj Grubić.

 

26. travanj 2024 15:49