StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SUD OBJAVIO PRESUDU ZA MISTERIOZNU SMRT JEDNOG OD BLIZANACA DIJANE ANČIĆ

Liječnici oslobođeni krivnje, slučaj i nakon 19 godina pun nejasnoća!

Piše Katarina Marić Banje / SD
15. rujna 2017. - 11:56
sud_

Umirovljeni ginekolog dr. Tomislav Strinić i ginekolog dr. Boris Delić iz Splita oslobođeni su krivnje za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić iz Splita u kolovozu 1998. godine. Odluka je objavljena na Općinskom sudu u Zadru a radi se o prvoj presudi u postupku koji traje 19 godina te slijedeće godine nastupa zastara kaznenog progona. Drugi blizanac Duje je nakon poroda carskim rezom ostao teški invalid.

Dijana Aničić nije bila dostupna za izjave za medije, a oba optuženika su prema savjetu odvjetnika odbila komentirati presudu.

Za dr. Tomislava Strinića nije dokazano kako je kriv za smrtni ishod te je po načelu "in dubio pro reo" oslobođen krivnje.

- Radi se o nepravomoćnoj odluci tako da ću samo kazati kako je od početka postupka obrana mog klijenta da se ne osjeća krivim – kazao nam je odvjetnik Joško Čeh koji zastupa dr. Strinića, šefa dežurne ekipe ginekologa u KB Split toga dana.

Doktor Boris Delić je poduzeo carski rez onda kada mu je naložio nadređeni i nije imao ovlasti donositi odluke što je razlog njegovog oslobađanja krivnje.

- Nakon 19 godina postupka od Splita preko Sinja do Zadra, kada dobiješ ovakvu oslobađajući presudu onda je to Pirova pobjeda – izjavio je odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija, branitelj dr. Delića, koji je bio specijalist u dežurnoj ekipi na dan kada je Dijana Aničić zaprimljena u rodilište.

Sam kazneni postupak započet je na istražnom odjelu Županijskog suda u Splitu koji je bio prvi u nizu od pet sudova koji su pokušali doći do odgovora kako je došlo do smrti jednog i invaliditeta drugog blizanca nesretne Dijane Aničić. Istraga oko poroda splićanke pokrenuta je 2002. godine, a najviše nejasnoća proizlazilo je iz nedostatka medicinske dokumentacije KB Split.

U bolnici se nije mogla pronaći povijest bolesti i otpusno pismo za Dijanu Aničić. Pitanje je bilo jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom samog porođaja što je bitno jer se time određuje jesu li za kobni ishod krivi ginekolozi primarne zaštite ili bolnički ginekolozi Strinić i Delić. U kasnijoj fazi postupka je nađena i kopija do tada misteriozno nestale povijesti bolesti koja je sadržavala i CTG nalaz s otkucajima srca dviju nerođenih beba što bi značilo kako je i sada pokojni blizanac bio živ nakon ulaska njegove majke u bolnicu. Time je skinuta odgovornost s dvoje ginekologa primarne zaštite koji su umalo završili na optuženičkoj klupi.

Sedam godina od početka istrage 2009. godine za smrt jednog blizanca Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je dvojica bolničkih ginekologa Tomislava Strinića, šefa dežurne smjene tog dana i Borisa Delića, specijalistu u dežurnoj ekipi. Sa spisa su se izuzeli suci Općinskog suda u Splitu te Općinskog suda u Trogiru nakon čega je prebačen u Sinj. Glavna rasprava je započela, ali nije okončana jer je na sinjskom sudu ukinut Kazneni odjel nakon čega je spis prebačen na Općinski sud u Zadar. Zastupanje optužbe tada preuzima Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.

Tijekom suđenja pokazalo se kako postoje dva potpuno oprečna dokaza: iskaz patologinje prema kojem je beba bila mrtva prije dolaska rodilje u bolnicu i CTG nalaz koji je pokazivao suprotno. Zbog toga su kao zadnji u nizu medicinskih vještaka angažirani liječnici iz Osijeka kako bi dali svoje mišljenje. Radilo se o petom medicinskom vještačenju u postupku. Osim nalaza i mišljenja liječnika tijekom suđenja naloženo je i grafološko vještačenje jer je sporni CTG zapis bio toliko star da je jedna od krivulja na njemu izbljedjela. Potrebna je bila rekonstrukcija nalaza starog gotovo dva desetljeća koju je mogao napraviti jedino grafolog.

Nakon dokaznog postupka donesena je nepravomoćna oslobađajuća presuda. Zastara nastupa nakon 20 godina, što je slijedećeg ljeta. U slučaju da se prvostupanjska presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje zastarni rok se produžuje još dvije godine.

20. travanj 2024 16:31