StoryEditorOCM
4 kantunaPOGLEDAJTE KAKAV KOLEKTIVNI UGOVOR IMAJU ZAPOSLENICI GRADSKE UPRAVE

Na bolovanju dobiju 95 posto plaće, imaju plaćeni dopust za smrt maćehe i punice, sudjelovanje u kulturnim i sportskim aktivnostima...

16. rujna 2017. - 10:45
RASVJETA-150713.1

U zadarskoj gradskoj upravi radi oko 180 zaposlenika koji su se izborili za sjajan kolektivni ugovor, pa imaju pravo na čak 95 posto svoje plaće i za dane provedene na bolovanju. U kolektivnom ugovoru piše da u slučaju bolovanja zaposleniku pripada "naknada plaće na teret poslodavca u visini 95 posto od njegove prosječne plaće isplaćene za mjesec neposredno prije nego je nastao slučaj bolovanja".

Pritom se naknada plaće zaposlenika kada je na bolovanju zbog profesionalne bolesti ili ozljede na radu isplaćuje sukladno zakonskim propisima i podzakonskim aktima.

Unatoč tome što imaju gotovo jednaku plaću i kada su na bolovanju, podaci Upravnog odjela za financije, gdje se pri obračunu plaća najlakše vidi broj odsutnih gradskih službenika, pokazuju da je "na današnji dan na bolovanju 3,94 posto djelatnika". Prevedeno na jezik brojeva, na bolovanju je svega šest-sedam ljudi iz gradske uprave, što zaista nije brojka koja bi izazvala preveliku pažnju.

Osim ovih 95 posto plaće i kad su na bolovanju, zaposleni u gradskoj upravi po kolektivnom ugovoru imaju i cijeli niz drugih pogodnosti o kojima radnici u privatnom sektoru mogu samo sanjati. Primjerice, imaju pravo na plaćeni dopust do 10 radnih dana u jednoj kalendarskoj godini, za ženidbu i rođenje djeteta pet radnih dana, koliko dobiju i u slučaju smrti nekog iz obitelji u koju su ubrojeni očuh i maćeha, te roditelji supružnika.

Plaćeno im je vrijeme sudjelovanja u amaterskim kulturnim i športskim natjecanjima i sindikalnim susretima, a pet dana imaju i u slučaju elementarne nepogode.

Tu su i uredno regulirani dani godišnjeg odmora, te rast plaće za 0,5 posto po godini radnog staža, a osnovica za obračun plaće ne može biti manja od 48,70 posto prosječne plaće u državi. Pri odlasku u mirovinu, dobiju otpremninu od 6 prosječnih bruto plaća u državi, a imaju i pravo na jubilarne nagrade za ukupan rad u Gradu Zadru: "jubilarke" kreću s 10, a završavaju s 40 godina radnog staža, a nagrade su od 0,8 do 3,2 bruto prosječne plaće.

19. travanj 2024 14:29