StoryEditorOCM
4 kantunaŠKOLE NAKON POPLAVE:

U Turnju nema nastave, u Preku se na školu sručilo nekoliko tona kamenja, blata i zemlje, prijeti daljnje odronjavanje brda!

Piše L.Burčul
20. rujna 2017. - 22:26
skola_bibinje4-130917

Među šest osnovnih škola na području Zadarske županije, koje su u poplavama prema prvim procjenama pretrpjele najveću štetu, su škole u Preku, Sutomiščici, Turnju, Ninu, Polači i u Bibinjama.

U Preku je situacija najdramatičnija – tamo se doslovno odronilo pola brda iza škole, te uz poplavljene četiri učionice, sportsku dvoranu, kuhinju i druge prostore, najveću brigu predstavlja mogućnost daljnjeg odronjavanja.

- Što se tiče OŠ „Valentin Klarin“ u Preku, uspjeli smo u proteklih nekoliko dana, uz pomoć Općine, odnijeti nekoliko tona kamenja, blata i zemlje. Odvezeno je desetak kamiona materijala, te je donekle saniran odron iza škole. Postoji, međutim, i dalje opasnost od novog urušavanja, zbog čega je učenicima zabranjen pristup tom području – naveo je ravnatelj Kristijan Smud.

- Na teren su izašli statičar i geomehaničar, te su nas uputili da pozovemo predstavnike Hrvatskih voda. S obzirom da se radi i o školskim, općinskim i privatnim parcelama uputili smo službeni dopis Općini Preko da pozove predstavnike Hrvatskih voda – dodao je Smud.

Isušivači u ovoj školi rade danonoćno, parketi se nisu digli, ali će biti potrebno njihovo brušenje i lakiranje, navedeno je iz OŠ u Preku, gdje su se učenici na nastavu vratili 13. rujna. I u njihovoj područnoj školi u Sutomiščici stanje je vrlo loše, voda je prodrla kroz vanjsku stolariju i sanacija štete se procjenjuje na milijun kuna.

- Vanjska drvena stolarija je u lošem stanju, kod svake jače kiše prodire voda u učionicu na prvom katu te u prostorije dječjeg vrtića koji se nalazi u prizemlju. Parketna podloga se nije dosad izdigla ali svakako će biti potrebno brušenje i lakiranje parketa te zamjena vanjske stolarije – ustvrdio je ravnatelj.

Škola koja uopće nije u funkciji je ona u Turnju. Škola je od kiše potpuno stradala, te zbog oštećenog stropa i poda nema uvjeta za odvijanje nastave u toj zgradi.

- Područna škola u Turnju nije u funkciji zbog namočenog radnog prostora i električnih instalacija. Čekamo odobrenje sanacije krova. Učenicima je privremeno organizirana nastava u matičnoj školi u Sv. Filipu i Jakovu u poslijepodnevnoj smjeni, gdje se dovoze školskim autobusom – navela je ravnateljica Gordana Kurtov.

U OŠ Petra Zoranića u Ninu, gdje je prva šteta procijenjena na više od dva milijuna kuna zbog potpune poplavljenosti, nastava se organizirala od 14.rujna.

- Što se tiče nastalih šteta radi se procjena. U učionicama su sanirane posljedice vlage upotrebom isušivača. Na popravku mrežnih instalacija se trenutno radi i škola nema internetske veze. Za dvoranu u kojoj je najveća šteta morat će se potražiti pomoć stručnjaka – izvijestio je ravnatelj Tonći Vuković.

U Osnovnoj školi Franka Lisice u Polači ravnateljica Kata Ivković je istaknula da je 18.rujna izvršena procjena štete od strane stručne osobe, ali da će se konkretan iznos znati tek nakon izrade troškovnika. Unatoč alarmantnim informacijama nakon kiše, nastava se u Polači već sada normalno odvija.

Iz te škole je nakon kiše 11.rujna stigao apel da su učenici i učitelji u opasnosti zbog otpadanja vlažnih dijelova stropa u učionicama, a do prokišnjavanja stropa došlo je i u školskoj sportskoj dvorani, gdje je voda curila kroz razvodne kutije od struje.

U školi Stjepana Radića u Bibinjama bio je poplavljen spremnik za gorivo sa 25 tisuća litara lož ulja, te se apeliralo na eko sanaciju okoliša zbog izlijevanja lož ulja, no u srijedu smo informirani da „do ekološke katastrofe nije došlo.“

- Pravovremenom intervencijom ispumpana je voda iz spremnika za gorivo, dio kontaminirane smjese je zbrinut, a izvjesnu količinu lož ulja smo uspjeli sačuvati – naglasila je ravnateljica Mirka Sikirić. U školi u Bibinjama, kako je navela ravnateljica, od poplave je stradala samo jedna učionica, kojoj treba sanacija.

- Zbog toga djeca iz te učionice nastavu pohađaju u popodnevnoj smjeni, umjesto jutarnjoj, kao do sada. U svim ostalim razredima nastava se odvija normalno – istaknula je Mirka Sikirić.

26. travanj 2024 22:44