StoryEditorOCM
4 kantunaRENATA PEROŠ ZAPOSLILA RODICU, A GRADONAČELNIK DUKIĆ "OBJASNIO"

Mala smo sredina, povezana obiteljskim, rodbinskim, prijateljskim ili društvenim odnosima što često izaziva sumnju javnosti

Piše Zadarski.hr
20. rujna 2017. - 19:47
dukic

Nakon teksta Ivice Nevešćanina pod naslovom "Drage članice i članovi HDZ-a, slobodno nastaviti zapošljavati svoju familiju u gradskim, županijskim i državnim tvrtkama,  ustanovama", dobili smo i očitovanje gradonačelnika Branka Dukića koje objavljujemo u cijelosti.

 

Napominjem kako je još u ožujku ove godine Gradsko vijeće donijelo odluku kojom se upravljanje Kneževom palačom daje Narodnom muzeju Zadar, a čiji je osnivač Zadarska županija, budući da je namjena Kneževe palače ponajprije muzejska djelatnost. Temeljem toga sklopljen je i ugovor s kojim je javnost bila upoznata, kao i sa svim procesima koji su uslijedili. Definiranjem ugovorenih međusobnih obveza vezanih uz funkcioniranje novouređene Kneževe palače između Grada Zadra i Narodnog muzeja Zadar, Grad Zadar preuzeo je financiranje materijalnih i kadrovskih troškova neophodnih za funkcioniranje Palače.

Sukladno tom ugovoru, Narodni muzej Zadar definirao je novu sistematizaciju kao i posebnu računovodstvenu jedinicu na čemu je inzistirao upravo Grad Zadar kako bi mogao jasno i transparentno kontrolirati namjensko trošenje proračunskih sredstava za funkcioniranje Kneževe palače.

Sukladno svojim ovlastima, Narodni muzej Zadar raspisao je javni natječaj za upotpunjavanja novih radnih mjesta. Iako je, prema zakonu, čitav postupak izbora i sam izbor isključivo u nadležnosti NMZ, Grad Zadar itekako je zainteresiran za stručnost, efikasnost i kvalitetu upravljanja Kneževom palačom. Mišljenja sam kako je za poslove voditelja Kneževe palače primjerenija struka s područja kulturnih djelatnosti nego ekonomije, no Muzej je autonoman u izradi kriterija natječaja. S obzirom na prozivanje ravnateljice NMZ o zapošljavanju člana rodbine, svakako ističem još jednom kako samo stručnost smije i mora biti kriterij kod svakog zapošljavanja. Mala smo sredina, povezana obiteljskim, rodbinskim, prijateljskim ili društvenim odnosima što često izaziva sumnju javnosti u različitim slučajevima.

Tako je potpuno netočna tvrdnja da Grad Zadar supruga moje zamjenice, Jagode Surać, plaća kao voditelja streljane u Mocirama. Grad Zadar, odnosno Upravni odjel za kulturu i šport, nikada nije niti sad plaća voditelja streljane u Mocirama. Gospodin Surać je od 2002. godine predsjednik Streljačkog kluba Zadar i tu dužnost obavlja volonterski. Što se tiče potenciranja „slučaja" kćeri moje zamjenice, ona je prije sedam godina zaposlena u gradskoj upravi kao najbolji stručni kandidat na provedenom javnom natječaju i njezine su ocjene uspješnosti rada kontinuirano najviše.

Zato sve javne službe u svom fokusu trebaju imati najprije kvalitetu usluge koju pružaju građanima. Tako će Grad Zadar i nadalje kontrolirati kvalitetu rada Kneževe palače i svih obveza proizašlih iz ugovora, a ukoliko ta kvaliteta ne bude u skladu s očekivanjima Grada i javnosti, pronaći će se novi i efikasniji model upravljanja.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić

20. travanj 2024 04:56