StoryEditorOCM
4 kantunaPOPLAVA IM UNIŠTILA RADIONICU PENKALA OD MASLINOVA DRVA

Leo i Jagoda Bašić pokrenuli crowdfunding kampanju za spas obiteljske proizvodnje

Piše Iva Ivanac
21. rujna 2017. - 21:16

Obitelj Lea i Jagode Bašić je u Zadru 2011. godine pokrenula malu proizvodnju ukrasnog pisaćeg pribora. Ručno proizvedena nalivpera, kemijskih olovki i penkala, u posebno dizajniranim kutijama, u svojoj su manufakturi izrađivali od pomno biranih komada maslinovog drva. No prošlotjedna poplava koja je pogodila zadarsko područje pričinila im je veliku štetu, poplavila radionicu i u potpunosti zaustavila proizvodnju. Zbog toga su se odlučili putem društvenih mreža pokrenuti crowdfunding kampanju, kampanju za prikupljanje novca, kojim žele ponovno pokrenuti proizvodnju.

- Cijela radionica koja se inače nalazi u podrumu zgrade na Vruljici je poplavila. Uništena su dva tokarska stroja kojima su motori u potpunosti pokvareni, električni alati poput bušilica, dekupir pile, ručni alati za oblikovanje drva, kompresor i još puno toga – govori nam Leo Bašić koji sa svojom suprugom Jagodom, u istoimenoj tvornici, proizvodi suvenir koji osvoji sve domaće nagrade, a Hrvatski sabora ga je uzeo za svoj „službeni“ poklon.

Leo je od poplave jedino uspio spasiti zalihe metalnih dijelova za penkale, drvo i nešto alata, a sve ostalo je završilo pod vodom.

Crowdfunding je način prikupljanja novca od brojnih donatora za određeni projekt ili određeni cilj, odnosno za dobivanje početnoga kapitala u svrhu financiranja novih pothvata.

- Inače sam u svom poslu preko društvenih mreža i forumima povezan s velikim brojem ljudi. Tako sam i saznao za crowdfunding. Još sam prije poplave odlučio napraviti kampanju kako bih prikupio novce i proširio svoju proizvodnju te počeo proizvoditi kvalitetnije, ali i jeftinije penkale. No, onda su velike oborine učinile svoje te sam u dva dana kampanju koja je bila namijenjena razvitku našeg obrta, pretvorio u kampanju za spas naše proizvodnje - rekao nam je Leo.

Za normalan rad radionice obitelji Bašić potrebno im je negdje oko 3000 dolara, ali bi i trećina tog iznosa ponovno pokrenula proizvodnju.

- Motor na velikom tokarskom stroju popraviti će nam jedan čovjek, a manji tokarski stroj ćemo kupiti novi jer nam je isplativija kupovina novog nego popravak starog. U 24 sata kampanje prikupili smo skoro 400 dolara. Vjerujem da će ljudi prepoznati našu kvalitetu i pomoći nam kako bi nastavili s obiteljskim poslom – nada se Leo kojemu svi, uz donaciju sredstava, mogu pomoći i kupnjom njihovih jedinstvenih penkala po sniženim cijenama od 20 do 30 posto. Uz to Leo je odlučio i svim naručiteljima njihove pošiljke poslati besplatno, ali to će moći napraviti tek početkom prosinca. Vjeruje kako će kroz crowdfunding kampanju uspjeti prikupiti novce te što brže ponovno započeti s proizvodnjom.

Klikom na link možete pomoći obitelji Bašić kako bi ponovno pokrenuli svoju proizvodnju: https://www.indiegogo.com/projects/starting-from-scratch-again#/backers

Nalivpero za švedskog kraljaNalivpero za švedskog kraljaNalivpero za švedskog kraljaNalivpero za švedskog kraljaNalivpero za švedskog kralja
Penkale i nalivpera obitelji Bašić Hrvatski sabor daruje stranim državnicima, diplomatima i europarlamentarcima, a njihov je pisaći pribor na stalnoj listi darova gostima Grada Zadra i Zadarske županije. Tako je i jedno nalivpero od maslinova drva uručeno švedskom kralju Carlu XVI Gustafu kao poklon Zadarske županije, a napravljen je i prikladan poklon za kraljicu Silviju.
 
27. travanj 2024 05:08