StoryEditorOCM
4 kantunaPOMIRBA NA SUDU

Poznati zadarski kroničar ispričao se Živku Kolegi zbog načina na koji ga je opisao u svojim knjigama!

21. rujna 2017. - 20:44
ferdo

Bivši gradonačelnik Zadra i umirovljeni liječnik, 71-godišnji Živko Kolega, povukao je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru privatnu tužbu za klevetu protiv umirovljenog inžinjera, 72-godišnjeg Ferdinanda Perinovića nakon što mu se ovaj poznati zadarski kroničar ispričao, te pristao javno objaviti ispriku.

Uz četiri knjige; "Kada je Brig postao bili", "Dan kada su sva zvona zvonila", "Dica Kalelarge protiv četiri lažna mita o Zadru", "Zašto Poluootok gubi život i dušu"; predmet privatne tužbe bivšeg gradonačelnika bila su i dva Perinovićeva članka objavljena na lokalnom zadarskom portalu "Zašto 31. listopada nije dan oslobođenja Zadra", te "Zašto Davor Aras ne bi smio biti predjednik NO Znanstvene knjižnice".

Uz povlačenje knjiga i javnu ispriku, Kolega je tijekom postupka, koji je počeo u ožujku, od Perinovića zatražio i 100 tisuća kuna odštete. U utorak su se, međutim, Kolega i Perinović pod predsjedanjem suca Tomislava Šimića, izmirili te je bivši gradonačelnik pristao povući i odštetu od 100 tisuća kuna.

Perinović se na sudu ispričao Kolegi što je za njega izjavio inkriminacije navedene u privatnoj tužbi od 18.siječnja 2012. Rekao je da ga nije imao namjeru klevetati i vrijeđati, međutim da je sporne informacije objavio nemajući dokaza za sadržaj, čime je ne htijući naštetio njegovom časti i ugledu.

Uz javnu ispriku i objavu presude na lokalnom zadarskom portalu, Perinović se na sudu obavezao da će, ukoliko bude izdavao tiskovna izdanja knjiga: "Dan kada su sva zvona zvonila","Kada je brig postao bili","Dica Kalelarge protiv 4 lažna mita o Zadru", te "Zašto Poluotok gubi život i dušu", ispriku Živku Kolegi objaviti i u novim izdanjima, dok će u svakom slučaju ispriku objaviti kao dodatak e-izdanjima ovih knjiga.

- Kada pišem, pišem iz emocije. Ako bih se ispričao Živku Kolegi nestao bih kao čovjek. Ja sam sve to proživio i o tome sam pisao emotivno. Sada sam na štakama, bolestan, kao što je i naše gospodarstvo - rekao je Perinović na prošlom ročištu nakon što je sudac Šimić još tada pokušao mirno razriješiti spor. Pomirbu je tada kategorički odbio i Živko Kolega kazavši kako će to učiniti samo ukoliko Perinović povuče iz publikacije knjige u kojima se njemu nanosi šteta časti i ugledu.

27. travanj 2024 05:42