StoryEditorOCM
4 kantunaŠTETA U SOLANI NIN OKO 10 MILIJUNA KUNA

Damir Oštrić: Ne znam hoćemo li se oporaviti!

22. rujna 2017. - 12:31
solana_nin12-170816

- Strah me uopće izgovoriti kolika je ukupna šteta u solani, višemilijunska. Po prvim procjenama radi se o 10 milijuna
kuna, rekao nam je razočarano vlasnik solane Nin, Damir Oštrić. Iako se dan-dva nakon poplave govorilo “samo“ o 1,5 milijuna kuna uništene soli, nakon popisa cjelokupne štete u solani iznos se vrtoglavo popeo!

Otkako su bračni par Sanja i Damir Oštrić s Paga prije desetak godina postali vlasnicima Ninske solane, uložili su puno u njeno brendiranje i učinili je atraktivnom za posjetitelje. Novootvoren Muzej soli privukao je brojne turiste, a
približili su ljudima i tradicionalnu proizvodnju soli karakterističnu za ovaj kraj kroz kozmetičku liniju s cvijetom soli. Solana koja se prostire na površini od 55 hektara plitke lagune Ninskog zaljeva, sada je zbog prošlotjedne velike
poplave gotovo potpuno uništena, a stradao je i muzej i upravna zgrada. Ova obitelj koja gaji ljubav prema preradi soli, uostalom čiji su se preci bavili preradom i prije njih, našla se pred najvećim izazovom u dosadašnjem radu.

- Što reći - bili smo prvi na udaru poplave. Da nije bilo nas, šteta u Ninu bila bi još gora, nesagledljiva. Solana je
bila prva brana i pretrpjela je najveću štetu. Sva bujica je prošla preko naših bazena i tako je sav mulj ostao u solani.
Ona je sada krcata muljem. To treba očistiti, a proces će biti dugotrajan jer se čišćenje vrši ručno, strojevi to ne mogu,
govori Damir Oštrić.

Tjedan i pol dana nakon poplave zbrojili su štetu no prijavit će je kada Županijski civilni stožer proglasi elementarnu
nepogodu što se očekuje krajem tjedna. Trenutno čiste prostorije koje su na kopnu kako bi mogli krenuti sa daljnjim
radom, a zatim kreću i na čišćenje bazena.

- Za bazene imamo vremena do travnja sljedeće godine kada počinje nova sezona, točnije nalijevanje solane. Moram reći da je ova godina bila rekordna, ukupno smo napravili više od 4 000 tona soli, a po prvim procjenama sada je ostalo 1300 tona, govori Damir.

Srećom, onog najboljeg od soli, cvijeta soli koji kao fini kristal ostaje na površini bazena, ostalo je dovoljno za
prodaju da se pokrije jedna godina. Nade polažu i u državni novac koji bi im značajno pomogao pri obnovi solane.

- Očekujemo pomoć države, naravno. Bez toga, teško da ćemo se oporaviti!, zaključuje obitelj Oštrić koja zapravo jedina u Hrvatskoj na tradicionalan način proizvodi sol – ekološku, ljekovitu, biodinamičku, sa svim potrebnim certifikatima, bogatom poviješću i modernim idejama za koje bi bila neprocjenjiva šteta da se ugase.

20. travanj 2024 01:33