StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: MJESEC DANA GUŽVI ZA NOVO LICE ULICE ANTE STARČEVIĆA

Bulevar dobiva novi kolnik, semaforizaciju, ulaz u Poreznu, parking kod kolodvora...

Piše AVŠ
23. rujna 2017. - 14:20
radovi_ante_starcevica6-210917

Ulica Ante Starčevića, četverotračna prometnica kojom se ulazi u Zadar i jedna od najprometnijih cesta u gradu uopće, sve do sredine studenog bit će izvan funkcije u svom punom profilu.

Njezin zapadni kolnički trak bit će u potpunosti zatvoren, a sav je promet preusmjeren na istočni koji je privremeno pretvoren u dvosmjerni.

Bit će čepova

U čevrtak ujutro, naime, počeli su radovi na rekonstrukciji ove prometnice koja, iako je izgrađena prije 40 godina, još uvijek predstavlja jednu od najkvalitetnijih cestogradnji u Zadru. Upravo zato, s dolaskom prve mehanizacije na Ulicu Ante Starčevića, krenula su pitanja i kritike građana zašto je Bulevaru potrebna ovako opsežna rekonstrukcija koja će, od inače vrlo protočne ceste, na mjesec od mjesec dana napraviti prometni čep.

No, iz Hrvatskih cesta, koje će u ovaj posao u Zadru uložiti skoro 40 milijuna kuna, ali i Grada Zadra odgovaraju kako Bulevar nije u tako sjajnom stanju kako se misli, ali i kako je rekontrukcija te ulice tek prva faza kapitalnog projekta sređivanja prometnice D 407, jedine državne ceste koja prolazi kroz centar grada.

– Hrvatske ceste financiraju nam novi ulaz u grad, znači sve promjene koje je život donio u taj dio Zadra, a prometna rješenja ih nisu pratila. Tu mislim na ulaz u Poreznu upravu, parkiralište Željezničkog kolodvora, novi završni sloj asfalta, sinkroniziranje zelenog vala na Bulevaru...

S druge strane, na nekim djelovima te ceste, poput spoja Tuđmanove i Stjepana Radića, još su vidljivi ostaci granatiranja iz Domovinskog rata. Ako to nije dovoljan razlog za rekontrukciju, ne znam što je. Ja, kao građanin ovog grada, sretan sam što će Državne ceste financirati jedan, ovako kapitalan projekt za Zadar. Ali se kao pročelnik ispričavam građanima i molim ih za strpljenje jer smo, istina je, nakon ljetne sezone "napali" sva gradilišta istovremeno što će uzrokovati gužve u pojedinim djelovima grada. Ali zato ćemo do iduće sezone imati kvalitetno rješene sve problematične točke – kazao nam je Darko Kasap, gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Rekonstrukcija i širenje kolnika

Kako doznajemo u Hrvatskim cestama, radovi na Bulevaru obuhvatit će rekonstrukciju i širenje kolnika, izmještanje javne rasvjete na mjestima gdje se kolnik proširuje te izradu potpornog zida u uvali Jazine. Iako je prvi dan privremene regulacije na Bulevaru bilo prilično kaotično jer su vozači bili potpuno nepripremljeni na činjenicu da će ulaz u grad biti sveden na samo jedan trak, što je uzrokovalo velike gužve i kolone, već drugi dan situacija je bila puno bolja jer ih je većina koristila alternativne pravce prema centru.

Kada se 10. studenog završi ta prva faza, koja se odnosi na rekonstrukciju Bulevara do hotela Kolovare, slijedi drugi dio projekta, odnosno širenje ulice između Poliklinike i Bolnice koja će postati četverotračna do Ravnica s kojih će nestati sadašnji rotor. Inače, jedan krak rekonstrukcije zalazi i u Tuđmanovu ulicu, do Crkve svetog Ivana, čime se potencijalno otvara još jedan veliki posao - rekonstrukcije Tuđmanove.

Treća faza ovog projekta je uređenje Obale kralja Tomislava i Liburnske obale, a u sklopu ovih radova bit će obnovljena i prometnica koja od Jazina ide do starog Autobusnog kolodvora sa sanacijom prilično oštećene rive na potezu od Jazina do zgrade Peglica.

Ukratko, ogroman posao na velikim zadarskim prometnicama koji su na natječaju prije godinu dana dobile tvrtke Sarađen i Vodoinstalacija dok će nadzor provoditi zagrebački Investinženjering i Ramtceh i zadarski D&Z i to za iznos od 1.37 milijuna kuna.


Privremena regulacija prometa
Zbog rekontrukcije Bulevara od 20. rujna do 10. studenog na snazi je privremena regulacija prometa. Promet se odvija samo istočnom stranom Ulice Ante Starčevića dok će zapadni trak biti zatvoren sve od raskrižja ulice Bleiburških žrtava (skretanja za Interspar) do raskrižja Bulevara s Ulicom 7. Domobranske pukovnije (JVP Zadar).

'Povećat će se protočnost'
Na kritike zašto se krenulo u obnovu Bulevara kad su neke druge prometnice u gradu u puno lošijem stanju, iz Hrvatskih cesta odgovaraju:
– Ovim projektom će se povećati protočnost prometa i smanjiti prometna zagušenost, što je Gradu izuzetno bitno. Ostale ceste u gradu Zadru, na koje se kritičari ovog projekta pozivaju, nisu u našoj nadležnosti, a s time nismo niti u mogućnosti komentirati njihovo stanje. Obveza Hrvatskih cesta je upravljati državnim cestama, osigurati kvalitetno prometovanje i sigurnost korisnika – poručuju iz HC-a.
23. travanj 2024 20:44