StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PRVI PUT NAKON KATASTROFALNE POPLAVE ZADARSKI CENTAR OTVORIO SVOJA VRATA

Supernova će proraditi u studenom, policija demantirala priče o poginuloj ženi

Piše AVŠ
26. rujna 2017. - 16:26
supernova18-260917

Prvi put nakon poplave koja im je nanijela katastrofalnu štetu, zadarski centar Supernova u utorak je otvorio svoja vrata za javnost. Doduše, samo za novinare koji su, sat vremena nakon što je to učinio gradonačelnik Branko Dukić sa najbližim suradnicima, imali prilike razgledati iznutra Supernovu na čijoj obnovi radovi intenzivno traju od dana poplave prije dva tjedna. U najgorem je stanju još uvijek garaža, koja je do vrha bila ispunjena vodom i gdje je stradalo kompletno strujno napajanja te manji dio prizemlja na kojemu se trenutno mijenjaju podne obloge.

Kolika je točno šteta ovog centra koji se prostire na 37 tisuća metara četvornih još uvijek nije točno utvrđeno, međutim, kako sada stvari stoje, Supernova će se ponovno otvoriti u studenom.

- Svim snagama radimo na povratku centra u funkciju jer ovdje je zaposleno preko 600 ljudi i želimo da Supernova što prije proradi. Naravno, ne po cijenu sigurnosti i zato smo angažirali ovoliko stručnjaka - rekla je voditeljica zadarske Supernove Iva Surić dodajući kako, prema prvim izvidima stručnih službi, sudskih vještaka i inženjera, do danas nisu uočena nikakva oštećenja na konstrukciji samog centra. Ali zato je cijelokupni sustav elektrotehničke opreme doživio totalnu štetu, izuzev četiri suha transformatora.

- Voda je u potpunosti ispunila garažu ili etažu "minus 1" gdje je na trafostanici, visoko, srednje i niskonaponskim postrojenjima i drugim instalacijama šteta potpuna. I to je razlog zašto će se centar otvoriti tek u studenom. Oštećenja koja možemo sanirati sami, već smo otklonili, poput zamjene parketa u prizemlju gdje su već postavljene keramične pločice. Na žalost, trafostanica se ne može popraviti bez dijelova na čiju isporuku moramo čekati. Oštećeni su i liftovi, pokretne trake, parketi, no sve bi se to saniralo prije da nije ovog problema s trafostanicom - kazala je Iva Surić s kojom je na konferenciji za novinare jučer u centru bio i glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan i to kako bi službeno demantirao kuloarske priče o stradalim osobama u Supernovoj za vrijeme poplave.

Naime, od dana poplave, po gradu se mogu čuti razne verzije priče o tome kako je prodiranjem vode u centar smrtno stradala i jedna ženska osoba, djelatnica jednog dućana, međutim to je, navodno, iz nekog nepoznatog razloga zataškano. Iste ovakve informacije stigle su i do zadarske policije koja je, potvrdio je Žodan, nekoliko puta obišla cijeli centar.

- Mogu potvrditi da su iste dojave stigle i do policije, da smo ovdje nekoliko puta pregledali cijeli centar, uključujući i automobile i kombi u garaži, te da u ovoj poplavi nije bilo ni stradalih ni ozlijeđenih. Šteta je, na sreću, bila samo materijalna. Na žalost, ovakve situacije i inače potiču ljude da izmišljaju uznemirujuće priče i šire dezinfromacije. Zato sam zahvalan svim novinarima koji su profesionalno odradili svoj posao i ovakve lažne i uznemirujuće priče nisu objavljivali - kazao je Žodan.

 

Zakupci zbrajaju štetu 

Zakupcima u Supernovoj četiri je dana nakon poplave, 15. rujna, omogućen ulazak u njihova prodajna mjesta kako bi procijenili nastalu štetu. Većina od njih robu je premjestila na druga prodajna mjesta kako bi imali što manje gubitke zbog zatvorenosti centra, a neki su odlučili iskoristiti vrijeme dok je Supernova zatvorena i u potpunosti renovirati svoje trgovine, kao primjerice lanac trgovina cipelama Daichman.

 

17. travanj 2024 07:46