StoryEditorOCM
4 kantunaOD JESENI SVE ŠKOLE U ZADRU IMAJU PRODUŽENI BORAVAK, OSIM JEDNE...

Ravnatelj Marko Marin: Mi smo hrvatski fenomen! Imamo 1103 učenika, radimo u tri smjene, gdje da smjestimo djecu?!

Piše L.Burčul
26. rujna 2017. - 22:25
djeca_prehrana6-210115

Grad Zadar riješio je produženi boravak za svoje osnovnoškolce u svim školama u Zadru, pohvalili su se iz gradskog Odjela za školstvo, gdje ipak ostaje „mrlja“ na takvom uspjehu: bez produženog boravka ostala je samo Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje.

Od 2005. godine, kada je produženi boravak uveden u OŠ Krune Krstića u Arbanasima, te u OŠ Petra Preadovića na Poluotoku, rastao je broj škola, ali i broj skupina po školama u kojima djeca ostaju nakon nastave, ručaju, pišu zadaću, imaju učiteljicu i nadzor, te ih roditelji uobičajeno do 16 sati odvedu kući. Roditelji pri tom plaćaju troškove prehrane, dok učiteljice financira Grad Zadar.

- Trebalo je stvoriti uvjete, te je lani rekonstruirano i opremljeno još pet školskih kuhinja. Tako su stvorene mogućnosti da od ove godine produženi boravak ima i OŠ Smiljevac – kaže Ivan Hajdić iz gradskog Odjela za školstvo.

Od ove školske godine sve škole, osim Šimuna Kožičića Benje, imaju produženi boravak, te čak po dvije ili tri skupine djece koja koriste ovu pogodnost. Radi se o učenicima prvih i drugih razreda.

- Od ove godine imamo dva nova odjela i sada ih je 15: OŠ Stanovi dobila je još jedan odjel za produženi boravak, a OŠ Smiljevac konačno je ušla u ovaj „sustav“ i uvela produženi boravak – kaže Hajdić.

Ravnatelj OŠ Smiljevac Bernard Kotlar kazao je da je produženi boravak postao toliko neophodan roditeljima da je doživljavao situacije da ispišu djecu iz njegove škole kada saznaju da škola nema produženi boravak.

- Neizmjerno smo zadovoljni novonastalom situacijom, osposobili smo školsku kuhinju, djeca koja dođu prije početka nastave, već poslije sedam sati, imaju i zajutrak, a u 12,30 je ručak za svih. Ovo je značajan pomak u kvaliteti rada naše škole – kazao je Kotlar.

Iako produženi boravak svi zadarski ravnatelji i roditelji već doživljavaju kao nužnost, za „stršeću“ gradsku školu Šimuna Kožičića Benje, koja jedina u Zadru nema ovu pogodnost, nema ni nade da će je uvesti.

- Mi smo, kao prvo, hrvatski fenomen. Naša matična škola je škola sa najviše učenika u Hrvatskoj, ili možda među prve tri. Imamo 1103 učenika i radimo u tri smjene. U tri smjene jer nemamo prostora! I u kojim to onda učionicama da držimo djecu u produženom boravku kad su sve zauzete? – žustro je objasnio ravnatelj Marko Marin situaciju u svojoj školi.

- Mi nismo odbili uvođenje produženog boravka, ali to je bilo moguće smjestiti samo u područnoj školi u Diklu, gdje imamo neki prostor, no roditeljima, dakako, nije odgovaralo tamo odlaziti po djecu. A u matičnoj školi smo užasno skučeni sa prostorom. Kuhinja je odavno pretvorena u učionicu. I ne vidim kako bi u budućnosti moglo biti bolje, jer smo u četvrti u kojoj stalno niču nove zgrade. Već smo u tri smjene i prvaci Hrvatske po broju učenika. Jedino rješenje je da se škola proširi, ali tko zna kada bismo se tome mogli nadati – rekao je Marko Marin.

27. travanj 2024 00:03