StoryEditorOCM
4 kantunaNISMO ZNALI SAMI, TREBA NAM STUDIJA

Taliijanska tvrtka otkriva rješenje za najezdu dostavnih vozila na Poluotok - plaćamo ih 208.000 kuna

27. rujna 2017. - 14:10
grad_guzva3-120817

Rješenje protiv najezde dostavnih vozila na zadarski Poluotok ponudit će talijanska tvrtka "Memex" s kojom je 15. lipnja Grad potpisao ugovor težak 208.000 kuna. Njihov prijedlog lijeka za glavobolju s dostavnim vozilima bit će poznat u veljači iduće godine.

Pročelnik za europske integracije Šime Erlić je pojasnio da se radi o afirmiranoj tvrtki s vrhunskim referencama i 20-godišnjim iskustvom rada za gradove slične Zadru – s uskim ulicama, gradskim zidinama i otežanim pristupom dostavnim vozilima.

-Radili su u gradovima u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Norveškoj, a svaki je od tih gradova zasebna priča jer su različite zakonske regulative, te tehničke i fizičke propozicije. Talijani rade studiju sa svom potrebnom analitikom, broje se ulasci dostavnih vozila u staru gradsku jezgru, učestaloost i vrijeme kada je broj ulazaka najveći, koliko se zadržavaju i što prevoze, pojasnio je pročelnik Erlić najavljujući da će za realizaciju "talijanskog prijedloga" Grad Zadar tražiti sredstva iz nekog od fondova Europske unije.

Prijedlog za rješenje problem s dostavnim vozilima u središtu grada ovisi o rezultatima analize koju Talijani provode, a iz iskustva sličnih europskih gradova poznato je da je jedno od rješenja i formiranje posebnog komunalnog poduzeća koje bi vodilo brigu i naplaćivalo ulaz dostavnih vozila u grad. Ali, to je najskuplje rješenje, pa se neki gradovi odluče za pojačanu kontrolu uvođenjem video nadzora na najfrekventnijim i najugroženijim mjestima i postavljanje fizičkih barijera i kamenih stupića koji bi onemogućili povećan promet gradskim ulicama.

Dakako, neki od zagušenih europskih gradova uvode manja dostavna vozila na električni pogon. Za što će se Zadar odlučiti, ovisi o prijedlogu talijanske tvrtke, a sredstva dolaze iz projekta RUINS financiranog iz programa Interreg-Central Europe.


 

Europska sredstva za starokršćansku crkvu

Iz europskih sredstava namijenjenih zaštiti i boljem uravljanju povijesnim ruševinamma, na prijedlog zadarskih konzervatora obnavljat će se mala crkvica na Puntamici koja datira iz perioda od 4. do 9. stoljeća. Crkvica je najzanimljiviji primjer preobrazbe antičke građevine u kršćansku crkvu, a sredstva za projektnu dokumentaciju zatražili smo od Ministarstva kulture, izjavio je Erlić.

Brigu o staroj crkvici dosada je vodilo Društvo prijatelja Puntamike.

25. travanj 2024 10:43