StoryEditorOCM
4 kantuna'BOMBA' NA KOLEGIJU ŽUPANA

Božidar Longin „razbucao“ županijske odjele i posijao strah za radna mjesta!

Piše L.Burčul
27. rujna 2017. - 15:30
kolegij-

- Zadarska županija ubuduće neće imati 12 odjela, već jedan manje. Napravili smo veliki preustroj. Ističem osnivanje Odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom zato što se imovinom kojom raspolaže Zadarska županija treba pozabaviti puno ozbiljnije. Pa ni ova zgrada nije naše vlasništvo, a županija ima puno imovine koja nije u funkciji i koja je u lošem stanju – rekao je zadarski župan Božidar Longin u srijedu na Kolegiju župana. Preustroj županijskih odjela, koji su zaista dobro „pretumbani“, tek treba usvojiti Županijska skupština.

Odjel koji „nestaje“ je Upravni odjel za razvoj i europske procese čiji je pročelnik Davor Lonić. Dakako, odsjeci razvoja, europskih procesa i zaštite prerasporedit će se po drugim odjelima i funkcionirati kao do sada, no dosadašnji Odjel sa Lonićem na čelu se „briše“. Europski fondovi, kazao je župan Longin, „sele“ u Odjel za gospodarstvo. No u taj Odjel dolazi i turizam, koji se miče iz Upravnog odjela za more i turizam. Tako će dosadašnji Odjel za gospodarstvo, na čelu sa pročelnikom Antom Vukašinom, prerasti u mega-odjel, jer se njemu pripaja i infrastruktura.

- Logika je slijedeća: turizam nam je temeljna gospodarska grana, ako nosi 20 posto BDP-a u Hrvatskoj, onda je to u našoj županiji barem duplo. Prema tome, turizam mora biti u Odjelu za gospodarstvo, isto kao i EU fondovi iz kojih crpimo, i crpit ćemo sve više, značajna sredstva. Ne može to biti raspršeno po županijskim odjelima – rekao je Longin.

Upravni odjel za more i turizam također nestaje, no o tome nije posebno bilo riječi. Vjerojatno stoga što broj odjela ostaje na 11, formiranjem Odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom. Od Odjela za more i turizam ne ostaje ništa: turizam prelazi u Odjel za gospodarstvo, a more seli u Odjel koji će se zvati Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet.

Upada u oči formiranje još jednog mega-odjela: on će se zvati Odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj. Tako Odjel za poljoprivredu više neće biti samostalan.

Novost je i objedinjavanje svih udruga, civilnih i braniteljskih, pod jednu kapu, kako je rekao Božidar Longin.

- Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb dobio je u nazivu dva „dodatka“, a to su mladi i udruge. Udruge odlaze iz Odjela za pravne i zajedničke poslove – zaključio je župan.

Iako ove promjene donose i značajne kadrovske rošade, na pitanje župana tko želi nešto reći nakon njegovog izlaganja, nitko se od pročelnika nije javio za riječ. Neki to više neće biti, zbog čega na Županijsku skupštinu ide i prijedlog da se u Županiji zaposle zamjenici pročelnika. Do sada je županija imala pomoćnike pročelnika, a sada će se uvesti i zamjenici, koji će, kako je objasnila pročelnica Odjela za proračun financije Bibijana Baričević, imati značajno veći koeficijent za obračun plaće od pomoćnika pročelnika. Evidentno je da će Županija raspisati veliki broj natječaja kako bi se formalizirao novi preustroj i radna mjesta.

MEŠTROVIĆU LEGALIZACIJA, RAZMINIRANJE, ZAŠTITA, SPAŠAVANJE…

Iznenađenje je i ukidanje Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, dakle tzv. Odjela za legalizaciju. On više neće postojati samostalno, već se pripaja Odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove čiji je pročelnik Olivio Meštrović.

Situacija s ovim Odjelom je zanimljiva jer Odjel ne mijenja naziv, ali u rad, osim poslova legalizacije, dobiva poslove razminiranja, poslove zaštite i spašavanja, te obrambenih priprema.  

 

27. travanj 2024 00:51