StoryEditorOCM
4 kantunaU MOCIRAMA OPET GRUVA

Policija već danima gađa iz 9 milimetarskih pištolja, Ivica Čvrljak tvrdi: vraća se isti nered s pucnjavom!

Piše M. Kalajžić
27. rujna 2017. - 22:41
streljana3-230817

U Mocirama opet "gruva"! Streljana o kojoj smo pisali u nekoliko navrata nakon što se Ivica Čvrljak (48), revoltiran bukom koja iz nje dopire prilikom gađanja zabio svojim renaultom 4 u ulazna vrata, opet je aktivna, odnosno iz nje opet dopiru zvuci pucnjeva iz oružja krupnijih kalibara i to od – policije, odnosno policijskih službenika koji već nekoliko dana vježbaju tamo gađanje.

- Opet ovdje policija ima svoje treninge u streljani. Sve se isto nastavlja dalje. Po svim papirima i odobrenjima oni tu ne mogu pucati, a oni su unutra i pucaju. Uporabna dozvola streljane to ne pokriva i oni tamo ne bi smjeli pucati. Ostali su se korisnici smirili, ali policija opet nastavlja s pucanjem, što nama, okolnim stanarima smeta i remeti nam normalan život. Bojim se da će se nakon njih i ostali vratiti nakon sedam dana, te da će i oni opet početi pucati. Policija je već nekoliko dana svako jutro do podne u streljani, a jučer poslijepodne netko je i od drugih korisnika došao i počeo pucati, tako da se, bojim se, opet sve vraća na staro. Netko stoji iza toga, a tko – ja sam pokušao odgonetnuti - ali ne mogu. Policija je pucala iz pištolja, ali streljana je po svojoj prvobitnoj dozvoli namijenjena za zračno oružje i malokalibarsko naoružanje. Poslao sam pet mailova prema Zagrebu, od MUP-a do ostalih, međutim to i dalje sve stoji. Ne znam što više napraviti. Jedino možda ići na sud, jer osim buke, tamo je opasnost da se streljana i zapali, kao što se zapalila u Lučkom s obzirom da materijali streljane nisu predviđeni za takvo oružje. Susjede koji su pronalazili puščana zrna zabijena po balkonima i dalje zavlače s izdavanjem službenih zapisnika. Ta građevina nije projektirana za pištolje i puške, već samo za zračno oružje i male kalibre, to je suština svega – kaže Čvrljak.

U policiji su nam potvrdili da u streljani obavljaju gađanja.

- Mi imamo svoje vježbeno gađanje u streljani. To je potpuno legalno i po planu, a koliko znam, gospodin Čvrljak se nije niti bunio što policija vježba. To je naša redovna obuka. Ne znam što će se unaprijed tamo događati, ali proveden je inspekcijski nadzor streljane i što se tiče našeg gađanja, to je potpuno legalno. Mi smo pucali samo iz pištolja 9 mm i za to postoji odobrenje, pa ne bi policija nelegalno pucala? Imamo ugovor za korištenje streljane, a trenutno gađanje održava se za potrebe redovne obuke i održavanja spremnosti policijskih službenika i potrajat će otprilike tjedan dana. Radi se o vježbi koja ne može čekati – kazao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Streljana je 1985. godine izgrađena za gađanje iz zračnih puški i malog kalibra na 50 i 25 metara. Prije 13 godina MUP je odobrio zahtjev da se tamo može pucati i velikim kalibrima, pištoljima i revolverima od 9 do 11 milimetara, uz zabranu korištenja tzv. Magnum oružja. I tu su počele teškoće za okolne stanare, jer nakon što je dobiveno odobrenje MUP-a, na streljanu Mocire prebacila se i policija, specijalci, zaštitari... Čak i civili koji uz naknadu od svega 50 kuna mogu neograničeno pucati, a ukoliko nemaju vlastito oružje - mogu ga dobiti u streljani čiji je vlasnik Grad Zadar, a koju po odobrenju Grada vodi Streljački klub Zadar.

Čvrljak, inače invalid Domovinskog rata i zatvorenik kninskih kazamata, dobio je odgovarajuću kaznenu prijavu za svoj nasilan čin, ali problem buke iz streljane, koja smeta okolnim stranarima nije riješen, a u streljani se, u tzv. tunelu puca čak iz pušaka i karabina za što, priznali su u Streljačkom klubu, nema nikakvog odobrenja.

 

Obzirom da streljana u okviru PU zadarske ne zadovoljava sigurnosne uvjete propisane Zakonom o oružju, a za otklanjanje nedostataka potrebna su znatna materijalna sredstva, policijski službenici, tri put godišnje, koriste streljanu Mocire što je regulirano ugovorom između Streljačkog kluba Zadar i MUP-a temeljem kojeg, nakon svakog odrađenog gađanja, Streljački klub ispostavlja račun koji policijska uprava plaća. Streljana se koristi na zakonom propisan način, a gađanja se vrše oružjem različitog kalibra za što postoje odobrenja MUP-a i PU zadarske. Posljednjim inspekcijskim nadzorom od travnja ove godine utvrđeno je da streljana zadovoljava sve sigurnosne uvjete propisane Zakonom o oružju te da se u njoj mogu koristiti i streljiva kalibra većeg od 9 mm – izjavili su u PU zadarskoj nakon što je izbio incident u streljani i, očigledno, nastavili s pucanjem, kao da se ništa nije dogodilo.
18. travanj 2024 15:26