StoryEditorOCM
4 kantunaIZIGRANI UČENICI I RODITELJI

Zašto u školama nema obećanog obroka voća i mlijeka? Neće ga ni biti! A jednu školu hrani Kaufland…

Piše L.Burčul
28. rujna 2017. - 22:45
8870637

Zadarski osnovnoškolci ostali su bez voća i bez mliječnog obroka. Trebali su kroz tjedan jedan dan dobivati voćku, a jedan dan mliječni obrok. Svi školarci, svima besplatno, što se prilično pompozno najavljivalo mjesecima.

U praksi, nastava već traje puna četiri tjedna, a hrane nema. Po svemu sudeći neće je ni biti. Barem što se tiče zadarskih osnovnoškolaca, dok u nekim gradovima u drugim županijama ova tzv. Školska shema funkcionira bez problema. Točnije, Školskoj shemi, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, priključilo se 1106 škola (od 1393) i 89 dobavljača. Dobavljači su zapravo OPG-ovi koji dostavljaju voće, te tvrtke koje dostavljaju mliječne obroke.

„Školska shema“ jedna je od mjera Europske unije sufinancirana EU sredstvima, te je za ovu školsku godinu Hrvatskoj dodijeljeno 2,5 milijuna eura za njenu provedbu.

Zašto su zadarska djeca ostala bez ova dva obroka tjedno?

- Na natječaj se javio jedan jedini OPG. On sam ne može opskrbljivati sve zadarske osnovne škole – kaže Ivan Hajdić iz gradskog Odjela za školstvo, dok istodobno doznajemo da je pravi problem – novac.

- Evo gdje je problem: do sada je svu isporučenu hranu Ministarstvo direktno plaćalo dobavljačima, a od ove školske godine Ministarstvo je cijeli proces prebacilo na Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. I stiglo je novo pravilo: škole same trebaju platiti robu, i to odmah za tri mjeseca. Pa škole taj novac nemaju, a ni Grad. Znači, škola bi trebala plaćati i OPG-u i tvrtki koja bi dostavljala mliječne proizvode. To je neizvedivo – kažu nam ravnatelji.

To je glavni razlog zbog čega se samo jedan OPG javio na javni poziv, jer OPG-ovci se očigledno nemaju povjerenja da će dobiti novac za isporučeno voće. A što je sa mlijekom?

- Bila je „Vindija“, i to ne samo kod mene. I oni traže plaćanje dva mjeseca unaprijed. To škole ne mogu – kaže nam Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, dok ravnatelj Ivan Čular iz OŠ Šime Budinića ističe da je zavladala neugodna situacija, jer se i roditeljima i djeci na početku školske godine reklo da će imati dva besplatna obroka tjedno.

- I mi smo se prijavili na javni poziv za „Školsku shemu“. Poslani su nam ugovori koje smo mi potpisali i nakon toga nemamo apsolutno nikakvu povratnu informaciju. Ne znam što se događa. Znam da je za našu školu to iznos od gotovo 50 tisuća kuna. Lani smo normalno imali te obroke – kaže Ivan Čular.

U resornom odjelu u zadarskoj gradskoj upravi ne mogu jamčiti da školama odjednom mogu dostaviti novac koji dobavljači traže čak i unaprijed, iako bi Grad kasnije refundaciju tražio od Agencije. No evidentno je da nitko od dobavljača nema povjerenja – ni u škole, ni u Grad, ni Ministarstvo. Tako su učenici ostali bez obećanog voća i mlijeka.

 

MOŽE SE: 900 DJECE OŠ ŠIME BUDINIĆA VOĆEM HRANI – KAUFLAND!

Jedina zadarska škola čiji učenici dobivaju voće je OŠ Šime Budinića, ali to nema veze sa Ministarstvom, već sa Kauflandom na čiji se natječaj škola javila i – pobijedila.

- Kaufland je među svim prijavljenim školama iz cijele Hrvatske izabrao 24. U našoj županiji samo smo mi izabrani i Kaufland nam svakog utorka dostavlja voće. I tako će biti cijelu školsku godinu. Do sada smo dobili kruške, nektarine i grožđe, sad slijede mandarine, a kroz godinu još idu jabuke, banane, kivi, naranče i jagode. Uglavnom, devet vrsta voća, 200 grama po djetetu, svakog utorka, a djece je 900 – priča ravnatelj Čular.  

26. travanj 2024 18:57