StoryEditorOCM
4 kantunaUMIROVLJENICI POZIVAJU NA PROSVJED

Poboljšajte nam životne uvjete, izlazimo na ulicu!

Piše Ana Franić
4. listopada 2017. - 15:25
uranija

- Hrvatske mirovine zaostaju zadnjih 18 godina čak 14 posto za plaćama, a čak 60 posto umirovljenika od kojih u Zadru ima oko 45.000 živi ispod granice siromaštva. Umirovljenici su u neizdrživoj poziciji. Imperativ koji postavljamo Vladi Republike Hrvatske je poboljšanje uvjeta života umirovljenika te povećanje mirovina. Neprihvatljivo je da nadležni koji odlučuju o mirovinama najavljuju i određuju povećanje mirovina za 2,1 posto. To je premalo dok se istovremeno nekim povlaštenim kategorijama, mirovine povećavaju po 1000 do čak 3500 kuna, kazao je Vedran Uranija, pravni povjerenik teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na skupu u Zadru koji je najavljen veliki prosvjed umorvljenika pod egidom Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti.

Prosvjed će se održati u utorak, 10. listopada, u 16 sati na Poljani Pape Ivana Pavla II. Prosvjed organizira Sindikat umirovljenika Hrvatske u 6 gradova i to u Zadru, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Slavonskom Brodu.

Nikola Škarica, predsjednik podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Zadar i povjerenik za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, istaknuo je kako je ovo prosvjed svih umirovljenika bez obzira na ideološke, političke, ekonomske i ostale podjele. Pitanje visina mirovina postalo je pitanje standarda i stanja kod umirovljenika koje je katastrofalno jer puno ljudi ima mirovine ispod prosjeka.

- Mi ne možemo puno promijeniti. Nismo mi neka sila ni snaga, ali možemo svojim prisustvom potaknuti Vladu da razmisli o sveukupnim problemima, a samim time i problemima umirovljenika, rekao je Nikola Škarica.

Mirovine u Hrvatskoj su među najnižima u zemljama europske unije, jedino je u Bugarskoj lošije stanje, a porazan je podatak da hrvatska linija siromaštva iznosi 2.085,00 kn. To znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva, a udjel prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju, samo 37,7 posto.

Umirovljenici traže povećanje mirovina za 19 posto i to svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine. Nadalje, traže povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14 posto od 1. siječnja 2018. godine, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu i nemaju prihoda za život te promjenu modela obiteljske mirovine. Umirovljenici od vlade zahtijevaju novi model usklađivanja mirovina varijabilnom formulom na način da se uklađuje 100 posto u visini povoljnijeg indeksa (rast plaća ili rast cijena), ali i pravo svim umriovljenicima na različite oblike rada bez obustave mirovine, kao i ukidanje poreza na nekretnine.

- Nastavit ćemo prosvjedovati sve dok Vlada i nadležne institucije ne prihvate naše zahtjeve. Ovo je samo početak, a ako bude potrebno ići ćemo i masovno na Markov trg, kazao je Uranija dodajući kako su poreznom reformom Ministarstva financija i ministra Zdravka Marića profitirali samo oni umirovljenici koji su imali mirovine preko 6.300 kuna, a drugi nisu dobili ni lipe viška.

Hoće li Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Matica umirovljenika (MU) podržati ovaj prosvjed, još uvijek nije poznato. Predsjednik županijskog HSU-a Branislav Jelenić nedavno je izjavio da ne podržavaju poziv na javne prosvjede na ulicama jer misle da je rješenje u radu kroz institucije. "Samo tako možemo riješiti neke stvari, a ulica nikad ništa nije riješila." S njim se složio i predsjednik MU Zadarske županije Milivoj Dujela.

- Stupio sam u kontakt s njima te sam im rekao ukoliko žele da se mogu javiti. Za sada njihove podružnice u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji nisu se odazvale. Čekat ću ih do petka, ako se nitko od njih ne javi ja ću zaključiti da oni nisu s nama komentirao je Nikola Škarica.

 

27. travanj 2024 00:46