StoryEditorOCM
4 kantunaFILM O DJEVOJČICI NORI ŠITUM U PONEDJELJAK U ZADRU

Redatelj Zuber: Pratili smo trag novca i otkrili stvari zbog kojih očekujemo reakcije držvnih institucija

Piše Iva Ivanac
7. listopada 2017. - 00:07
zuber_premijera12-280917

Tragična sudbina djevojčice Nore Šitum koja je prije četiri godine preminula od leukemije dobila je i svoj filmski okvir. Bivši novinar HTV-a i redatelj Robert Zuber snimio je dokumentarni film „Život od milijun dolara“ koji se bavi rasvjetljavanjem događaja vezanim uz borbu roditelja za život petogodišnje Nore, a čija će se projekcija u Zadru održati u ponedjeljak u 20 sati u kinu Cinestar. Zadarska projekcija imat će poseban emocionalan naboj jer je Norina majka, Đana Atanasovska, rođena Zadranka.

- Kao novinar sam pratio prvi dio Norine priče kada je cijela Hrvatska sakupljala novac za njeno liječenje. Nažalost, djevojčica je preminula, a nakon njene smrti na površinu su počele isplivavati problemi s novcem vezani uz udrugu Hrabro dijete – rekao nam je Robert Zuber dodajući kako je razlog za snimanje ovog filma bila jednostavno njegova želja da sazna što se točno dogodilo.

Nakon smrti malene Nore na računu udruge Hrabro dijete preko koje se novac sakupljao, ostalo je gotovo četiri milijuna kuna. No, na upit Norinih roditelja koliko je točno novca ostalo, od udruge Hrabro dijete dobivali su neprecizne odgovore. Norini roditelji narednih su godina pokušavali doći do odgovora što se dogodilo s novcem kojeg je cijela Hrvatska prikupila za liječenje njihove djevojčice, želeći da on bude korišten za pomaganje djeci oboljelih od malignih bolesti i njihovim roditeljima.

- Film je napravljen dvolinijski. Jedna linija filma prati Norine roditelje, a druga novinara istraživača koji je pokušavao doći do svih raspoloživih dokumenata vezanih uz tijek novca udruge Hrabro dijete – rekao nam je Zuber ističući kako su svi dokumenti s kojima je on raspolagao bili dostupni institucijama.

- Nije mi jasno kako sam ja uspio doći do dokumenata, a oni ne. Film je napravljen na način da smo slijedili tijek novca i smatram da smo u veliko dijelu uspjeli. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da je to tako, ali objavili smo sve dokumente koji su postojali – rekao je Zuber priznajući kako se usprkos premijeri i još dvjema dodatnim projekcijama nitko iz institucija nije javio.

- Ako se u skorije vrijeme nitko ne javi, sami ćemo predati sve dokumente Državnom odvjetništvu – govori Zuber koji vjeruje da je cijela ekipa filma napravila dobar posao.

- Spojile su se reakcije publike i kritike što je bila i intencija kada smo radili film, a bilo mi je jako važno da film potakne na razgovor. Film prikazuje moju verziju priče. Svjestan sam da nisam mogao objektivno sagledati sve, no to se ni ne ustručavam reći, a svoju subjektivnost sam spojio otkrivenim činjenicama – iskren je Zuber.

Norini roditelji Ivica Šitum i Đana Atanasovska nazočit će zadarskoj projekciji filma.

- Vjerujem da im nije bilo lako gledati film jer to budi mnoge tužne uspomene, ali čini mi se da su imali potrebu neke stvari izreći jer javnost nije bila svjesna svih činjenica – kazao je Zuber.

Pokušali smo dobiti izjave od Đane Atanasovske, ali zbog negativnih iskustava s medijima nije željela razgovarati.

 

26. travanj 2024 10:32