StoryEditorOCM
4 kantunaPOMOĆNICIMA U NASTAVI UGOVORI NA ČAK ČETIRI GODINE

„Novi ugovori znače i nova pravila, ne može više pomoćnik igrati igrice na mobitelu dok dijete demolira školu!“

Piše L.Burčul
9. listopada 2017. - 19:00
solin_skola9-310316

- Pomoćnici u nastavi su potpuna „rupa u zakonu“, oni nisu inkorporirani u Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a mi se pozivamo na taj zakon kada ih zapošljavamo. No za njih vrijede drugi obrasci, drugi izračuni plaća, druga pravila, nemaju prava kakva i drugi zaposlenici u školama, nisu u kolektivnom ugovoru. Upravo zato trebate paziti na svaku sitnicu vezanu uz njihov rad i držati se odredbi prema kojima ih zapošljavamo. Većinu novca za pomoćnike u nastavi, koji su iznimno pridonijeli kvaliteti rada u učionicama, dobivamo iz EU fondova, a Europska komisija u bilo kom trenutku može poslati reviziju u sve naše škole – rekla je u ponedjeljak u Domu županije Martina Sikirić Vidić iz Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije na skupu sa ravnateljima, pomoćnicima u nastavi, koordinatorima i drugim djelatnicima škola povezanima sa projektom Pomoćnici u nastavi.

Iz Zadarske županije došla je odlična vijest, no za sobom je povukla i pedantniji i stroži način rada vezan za pomoćnike u nastavi – ovaj je projekt ocijenjen toliko dobrim da je na razini EU odobreno sklapanje ugovora sa pomoćnicima u nastavi na četiri godine, kao i njihovo financiranje iz EU fondova, što je potpuno novo u odnosu na dosadašnji način rada gdje su se svake godine potpisivali novi ugovori.

- Za projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“ smo se prijavili, dobili maksimalna sredstva, ugovore na četiri godine i po dva milijuna kuna europskog novca za svaku godinu. Uz tih osam milijuna kuna, Zadarska županija dodaje još 4,5 milijuna kuna za četiri godine. Pomoćnici u nastavi pokazali su se iznimno važni u učionicama, jer se njihov rad sa djecom s poteškoćama reflektira i na drugu djecu. Općenito, kao društvo, postajemo osjetljiviji prema osobama s posebnim potrebama – naglasio je pročelnik županijskog Odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, dok je Martina Sikirić Vidić kazala da se projektom financira 69 pomoćnika u nastavi koji u 30 škola (22 osnovne i osam srednjih) rade sa 73 učenika.

Novi projekt koji u kontinuitetu traje četiri godine, do kolovoza 2021., omogućava „bezbrižan“ prijelaz u novu školsku godinu i učenicima sa potrebama i pomoćnicima u nastavi, no povlači za sobom veću kontrolu, podvukla je Sikirić.

- Pisat će se dnevnik svakog mjeseca, no upamtite da onima koji će kontrolirati vaš rad nije važno da li ste s djetetom tog mjeseca proveli u danu 4 ili 6 sati, već se ispituje kvaliteta rada. Ako učenik ne napreduje, već se, štoviše, otkrije da konflikti koji nastaju između roditelja, pomoćnika i(li) ravnatelja štete djetetu, može nam se dogoditi da budemo morali vratiti osam milijuna kuna. Ne može se više događati da jednog mjeseca netko od pomoćnika iz obližnjeg sela navede putne troškove u nekom iznosu koji je slijedećeg mjeseca dvostruko veći! Je li se selo, da se našalim, premjestilo, pa je putni trošak veći? Osobito se ne smiju događati slučajevi poput onoga gdje pomoćnik po pet sati igra igricu na mobitelu, a za to vrijeme njegov učenik sa posebnom potrebama „demolira“ školu – nabrajala je Sikirić Vidić, naglasivši da će Županija osobito biti osjetljiva na putne troškove i na rad pomoćnika u nastavi koji moraju biti kontrolirani.

- Novo je da će se pisati dnevnik rada, a ravnatelji će pisati izvješća. Dnevnike će kontrolirati i koordinatori. Suština svega je da se napredak djeteta mora vidjeti – zaključila je Sikirić Vidić.

Na „pobunu“ nekih školskih djelatnika koji rade obračune plaća, a kojima vođenje pomoćnika u nastavi nije dodatno plaćeno, odgovoreno je da su to pravila igre i da će tako ostati.

Isto tako, otvoreno je rečeno da nitko ne zna što će biti za četiri godine, kada projekt istekne, s obzirom da u Zakonu ne postoji.

19. travanj 2024 03:54