StoryEditorOCM
4 kantunaOSNIVAČ TORNADA BORIS MARIN NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI PRIZNAO PJESNIČKE SKLONOSTI

Prijetnje novinaru ispisivao u - rimi!

12. listopada 2017. - 00:01
festa_tornada-230615

Jedan od osnivača navijačke skupine Tornado 55-godišnji Boris Marin, poznatiji kao Bore Poštar, u srijedu je u nastavku suđenja za kazneno djelo prijetnje službenoj osobi, novinaru Slobodne Dalmacije Ivici Nevešćaninu obrazložio da je kada je na društvenoj mreži Facebook uz fotografiju s navijačima napisao: "Dogovor je pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ća" to bilo samo "pjesnički napisano".

- Htio sam postići rimu, pa se tako taj naslov rimuje i ne predstavlja nikakvu prijetnju  - rekao je Marin iznoseći obranu na Općinskom sudu u Zadru. Pojasnio je kako on i članovi Tornada nikad u životu nisu pričali o Nevešćaninu, a kamoli da bi sklopili nekakav dogovor da ga likvidiraju, ubiju ili fizički nasrnu na njega.

Tužiteljstvo ga tereti da je 15. listopada 2015. oko 11 sati prijetio na svom Facebooku reagirajući na članak "Tko to tamo skandira - Kako je Tornado postao promaja" kojeg je napisao novinar Slobodne Dalmacije Ivica Nevešćanin reagirajući na uvrede iz navijačkih redova izvikivanih tijekom utakmice Zadra i Crvene zvezde. Pripadnici “Tornada” vrijeđali su dugogodišnjeg sportskog novinara Slobodne Dalmacije Dražena Žuru u čiju je obranu u svom tekstu stao Nevešćanin.

Svjestan svog utjecaja na članove udruge navijača kojoj i sam pripada, Marin je, prema optužnici objavio prijeteći sadržaj koji je kod oštećenika izazvao strah od mogućeg fizičkog napada i u vezi mogućnosti daljnjeg obavljanja njegovog novinarskog posla posebice jer je u veljači 2015. godine na javnom mjestu nepoznati član te udruge ispisao grafit također prijetećeg sadržaja.Osim što je na FB-u Marin Nevešćanina vrijeđao, prijetio i zamjerio mu što nije "rođeni Zadranin", Marin mu je i poručio da "neće ostariti u Zadru".

- Reagirao sam tako jer je Tornado miljenik ovog grada. Postoji Donat, Kalelarga i Tornado. Isključivi cilj mi je bio uzvratiti uvredama, a ne bilo kome prijetiti. Ja njega nikada nisam htio ustrašiti. Nikada mu ne bih naudio niti počinio zlo - pojasnio je Marin. Istaknuo je da se nakon što je zadarsko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podignulo optužnicu s Nevešćaninom pokušao pomiriti preko tri posrednika.

- Teško mi je bilo što je pokrenuo kazneni postupak i što smo posvađani, pa sam mu prvo preko novinara Dražena Žure, a onda i preko Davora Dujića, te u konačnici preko zajedničkog poznanika Pefe htio poručiti i zamoliti ga da prestanemo s vucaranjem po sudu i da se pomirimo, ali sam od njih dobio odgovor da Nevešćanin ne pristaje na pomirbu. Nisam pokušao s njim stupiti u kontakt preko splitske Torcide – rekao je.

Dodao je kako ga je zasmetalo što je Nevešćanin u svom članku mlade osobe, navijače Tornada, nazvao nakupinom ljubitelja domaćih izdajnika, fašista, rasista, šovena, luzera, huligana i primitivaca.

-Ova grupica od desetak navijača Tornada prekršajno je kažnjena, ali ne zbog skandiranja novinaru već zbog toga što su se na toj utakmici između KK Zadar i Crvena Zvezda skandirali riječi poput "ubij Srbina" i slično - rekao je Marin demantirajući da je ikad bio predsjednik i vođa Tornada, već jedan od osnivača navijačke skupine Tornado koji je formiran 1980. godine.

 

U nastavku kaznenog postupka sudac Tomislav Šimić odbio je dokazni prijedlog Marinovog odvjetnika Roberta Izidora Majića za ispitivanjem suosnivača Tornada Marka Butića, vođe navijačke skupine Tornado Luke Buljata i Martina Stošića na okolnost utjecaja okrivljenika na Tornado jer je o tome u svim elemntima Marin iskazivao u svojoj obrani. Odbijen je i prijedlog obrane za salušanjem Tihomira Dumića na okolnost jeli neposredno nakon kaznene prijave bilo susreta između novinara i Marina jer to, kako je naveo sudac Šimić, nije pravno relevantno za postojanje kaznenog djela koje je predmet optužbe. Suđenje se nastavlja 20. listopada. 

 

Boris Marin: "Po meni svatko može pisati o Tornadu pa čak i ružno i negativno ali smatram da ne smije pisati uvredljivo"
Jednu od prijetnji koja mu se inkriminira u optužnici: "Ovaj put ti zadarski Tornado oprostiti neće, niti će ti zaboraviti, kunem ti se životom ti si jedini novinar u povijesti zadarske košarke, jedini i prvi, a kunem ti se životom i zadnji koji je na ovaj bestidni način, neistinit način grubo nasrnuo na djecu ovog grada, grada iz kojeg ti nisi" Marin je obrazložio riječima da je novinaru time htio poručiti da će ga Tornado na tribinama prozvati zbog uvreda skandiranjem "Ivica odlazi". Kada je napisao "Razbojniče u to budi siguran, ovaj put si zagrizao svojom glupošću i bezobraznošću u malo veći zalogaj, ovaj put ti zadarski Tornado neće oprostiti" mislio je na to da mu neće oprostiti one uvrede kojima je etiketirao sve članove i generacije Tornada.
Pod tekstom "uživaj pičko u onome što si izasra, i živi sa spoznajom da se govno jedno sve vraća i sve plaća" mislio je neka novinar uživa u onome što je napisao ako ga to veseli, a pod dijelom "Sve se vraća, sve se plaća" da će mu Tornado na svakoj utakmici koju bude pratio skandirati negativno. Priznao je da je novinara nazvao "dotepencem", ali je dodao da to ne smatra uvredljivom riječju. "Po meni svatko može pisati o Tornadu pa čak i ružno i negativno ali smatram da ne smije pisati uvredljivo", pojasnio je. 
16. travanj 2024 10:08