StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON PROSVJEDA GRAĐANA, NOVI NAČELNIK PU ZADARSKE ANTON DRAŽINA ODLUČIO:

Policija više neće pucati u streljani na Mocirama

13. listopada 2017. - 13:30
streljana2-230817

Zadarska policija za svoja bojeva gađanja neće više koristiti streljanu Mocire, jer ne žele smetati građanima koji tamo stanuju i koji su se žalili na buku te da se ne osjećaju sigurno, odlučio je novi načelnik PU zadarske Anton Dražina kojemu je to vjerojatno prva odluka koju je donio na novoj dužnosti.

– Tražimo bolje rješenje s obzirom na sigurnost građana, odnosno na njihove primjedbe i činjenicu da je od pustog područja u vrijeme 80-ih godina kada je streljana napravljena, tamo sada stambeni kvart u kojemu više ne postoje uvjeti za streljanu. Mi imamo streljanu u policijskoj upravi kojoj je potrebna obnova i u budućnosti ćemo tamo prebaciti vježbovna gađanja i policajaca i zaštitara koji su do sada vježbali u streljani Mocire, što je postojećim pravilnikom bilo legalno i dopušteno. Ali, nam je bitno kako se osjećaju građani koji tamo žive, a radi se i o turističkom dijelu grada, pa ćemo naći kvalitetnije i pametnije rješenje – rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
I ostalim većim kalibrima oružja do daljnjega više nema mjesta u streljani Mocire, potvrdili su iz Streljačkog kluba Zadar koji upravlja streljanom. Odluku su također donijeli zbog prigovora građana u nizu tekstova koje smo o problematičnom radu streljane objavili u zadnjih mjesec dana.

Prestali smo pucati

– Prestali smo neopozivo pucati, dok taj problem ne riješimo. Nismo tvrdoglavi ni blesavi da ulazimo bez razloga u konflikte s ljudima. Kao izaslanstvo Streljačkog kluba bili smo kod gradonačelnika Branka Dukićas dva prijedloga. Prvi je da se streljana definitivno izmjesti na prostor kojim gospodari grad Zadar, a takav postoji iznad sadašnjeg smetlišta kod Dikla ako se ono zatvori, jer Grad tamo ima neke svoje parcele gdje bi se mogao izmjestiti dio od 30x20 metara gdje bi se pucalo velikim kalibrima. Prema odredbama novoga zakona takvo strelište trebalo bi minimalno biti udaljeno700 metara od prvog nastanjenog objekta, pa bi lokacija kod Dikla odgovarala. Drugi je prijedlog, za koji mi se čini da je bliži gradskim vlastima, da mi u Mocirama postavimo jedan kvalitetan krov sa svim dopuštenim parametrima koji bi tu buku smanjili, pa čak i eliminirali do kraja. U pregovorima smo oko toga, radi se o nekih 300 tisuća kuna investicije, a osim specijalnog krova bilo bi potrebno postaviti i ventilaciju zbog barutnih para – istaknuo je tajnik kluba Davor Zupčić, dodajući kako ih nitko nije prisiljavao na prestanak pucanja.

– Streljana je nedavno prošla inspekcijski nadzor MUP-a, a pregledao ju je i inspektor iz PU zadarske koji je rekao da slobodno možemo pucati i da će policija poslati zaštitu ako bude potrebno. Bio je čak i jedan županijski inspektor..., ali nama se ne da natezati i prepirati s građanima. Nitko nam ništa ne bi mogao da smo se željeli inatiti, jer imamo sva potrebna odobrenja za rad, ali odlučili smo prestati s pucanjem – dodao je Zupčić, naglasivši kako mu je jedino žao što se stekla loša slika u javnosti o Streljačkom klubu u kojemu se inače predano radi i jedan je od najaktivnijih u Hrvatskoj, s 11 turnira godišnje.

U svakom slučaju jedina gađanja koja će se do daljnjega obavljati u streljani Mocire bit će samo iz zračnog oružja i malokalibarskih pištolja, za što je streljana i projektirana i izgrađena i to sredstvima tvornice SAS iz razdoblja direktora Stanislava Antića. Na ta se gađanja građani i nisu žalili, već na veće kalibre za koje je streljana svojedobno dobila odobrenje MUP-a od kada su i počeli problemi okolnih stanara.

Godišnji treninzi

Predsjednika Streljačkog kluba ZadarJadranka Suraća pitali smo nisu li dobivena odobrenja ipak bila sporna s obzirom na to da se od tada dogodio niz incidenata sa streljanom, među ostalim i zabijanje odbijenih puščanih zrna u potkrovlja obližnjih kuća?

– Mi smo nekidan imali inspekciju MUP-a iz Zagreba. Oni su pregledali svu dokumentaciju oko streljane i nisu nam zabranili pucanje velikim kalibrom. U zadnje vrijeme s takvim kalibrima pucala je isključivo policija PU zadarske i PU šibensko-kninske, zaštitari i pravosudna policija koja ima godišnje treninge, a imali smo i potrebne ateste na buku. Ipak, odlučili smo da do daljnjega nećemo pucati pa ćemo vidjeti. Problemi sa zabijanjem odbijenih zrna u okolne kuće događali su se jako davno, prije više od 10 godina.

Policija je znala pucati na udaljenosti od 3, 6, 9 metara itd., pa su tada izlazili prema meti pucajući, ali kad se prvi put dogodilo odbijanje metka, uvedene su promjene. Nastavilo se pucati s istoga mjesta, dok se meta primicala prema potrebi i više nitko nije izlazio na vanjski dio strelišta. U zadnjih nekoliko godina nijedan metak nije izletio iz streljane. Policija je napustila streljanu, pa ćemo vidjeti koliko bi u nju trebalo uložiti. Najveći problem nije krov streljane već barutne pare za koje je potrebna posebna ventilacija, sustav protiv požara... Vjerojatno će se od toga odustati, ali već desetak dana mi ne pucamo i do daljnjega je tako. Naši natjecatelji u zračnim puškama, pogotovo u zračnim pištoljima, u prvoj su ligi, a imamo i malokalibarska gađanja. U vrijeme izgradnje streljana je bila na kraju grada, a sad je postala stambena zona i tu smo gdje smo. Do daljnjega pucanja nema – zaključio je Surać, na zadovoljstvo građana oko streljane na Mocirama.

Oni više neće biti – "prva crta bojišnice".
 

25. travanj 2024 11:46