StoryEditorOCM
4 kantunaVIŠEGODIŠNJE MUKE ZADARSKE OBITELJI BOJKO

"Dok smo mi ratovali, Grad nam je oduzeo stan - po pravdu idemo u Strassbourg!"

16. listopada 2017. - 12:12
bojko1

Ovo je sramota hrvatske države! U 12 godina prakse s različitim sporovima oko stanarskog prava, ovo je najspecifičniji predmet kojega sam ikada imao, postupanje suda je bilo potpuno promašeno, očito se netko htio dočepati stana obitelji Bojko, pa je zbog svega toga protiv RH upućena tužba Sudu za ljudska prava u Strassbourgu.

Tako slučaj zadarske obitelji Bojko opisuje zagrebački odvjetnik Karlo Novosel uvjeren da će država izgubiti spor u Strassbourgu i platiti odštetu obitelji Bojko.

Obitelj Ivana i Nevenke Bojko pravomoćnom je presudom izgubila stan od 66 kvadrata u prizemlju zgrade u Ulici Vjekoslava Maštrovića, u neposrednoj blizini Maraska parka. Sudska odluka iz 1999. godine utemeljena je na Zakonu o stambenim odnosima i njegovoj odredbi da stanarsko pravo gube stanari koji duže od šest mjeseci nisu koristili stan. Po tom su zakonu bez stanova ostajali brojni Srbi koji su napustili Zadar, pa je obitelj Bojko, priznali su to i u gradskoj upravi, jedina hrvatska obitelj koja je ovako izgubila krov nad glavom. Tužbu je podnio Grad Zadar, Centar za socijalnu skrb je imenovao privremenog zastupnika obitelji Bojko, a nakon presude je u nekoliko navrata zakazivana i odgađana deložacija. Na koncu te apsurdne pravosudne priče, obitelj Bojko je sa "zaštićenom najamnonom" postala podstanar u vlastitom stanu u kojemu su živjeli od 1976. godine!

-Napravljeno je tu puno propusta, a možda i nečeg mnogo goreg. Centar za socijalnu skrb je, zbog navodne nedostupnosti članova obitelji, imenovao privremenog zastupnika i to osobu zaposlenu u imovinsko-pravnoj službi Grada Zadra koji je tužbu i podnio! O tom evidentnom sukobu interesa obaviješteno je i nadležno Ministarstvo i Centar za socijalnu skrb koji po izvanrednom pravnom lijeku mogu poništiti rješenje o imenovanju te osobe za privremenog zastupnika, a onda se otvara prostor i za poništenje presude. Procedura je pro forma provedena, oni su bili u ratu, a majka je odlazila u Hercegovinu njegovati teško bolesne roditelje, ali stan nikada nije bio prazan duže od nekoliko mjeseci. Dok su oni ratovali, netko im je poželio oduzeti stan, kaže odvjetnik Novosel dodajući da je dopise slao i Gradu Zadru, ali da nije dobio nikakvo očitovanje.

-Stan smo dobili od GP ‘Jadran’, zahtjev za otkup stana podnijeli smo u prosincu 1995. godine, ali nikada nismo dobili nikakav odgovor. Kroz rat smo bili odsutni, ali se nikada nismo odjavili i često smo dolazili, izjavila je svojedobno Nevenka Bojko koja je odlazila u Hercegovinu njegovati roditelje, ali i sina ranjenog 1993. koji je u splitskoj bolnici bio klinički mrtav. Razboljela se i sama, ostala bez jednog bubrega i na koncu – bez stana.

Dugogodišnja agonija obitelji Bojko, koja se nije mogla pomiriti s nepravdom, skupo je koštala sve njene članove.

-Podnijeli smo zahtjev za otkup stana u roku, ali nikada nismo dobili nikakav odgovor niti uplatnice. Otac, brat i ja smo bili na ratištu, majka je potom njegovala teško ranjenog brata koji je dugo bio u komi, ali i neke druge članove obitelji. Na kraju se i sama teško razboljela, ali se uvijek vraćala u Zadar, u naš stan. Otac, brat i ja smo branitelji, vojni invalidi, ratovali smo za ovu državu. Bili smo na ratištima, ali smo naš stan zadržali i koristili ga, ja sam stalno bio u njemu i nikada nisam napuštao Zadar, nikada nije prošlo šest mjeseci da netko od nas nije boravio u njemu. Danas smo svih četvero na antidepresivima zbog stana kojega je naš otac krvavo zaradio, sve su nam oduzeli. Sada živim tu sa suprugom, ali toliko smo šokova proživjeli da ne znam dokle ću imati snage, kaže Branimir Bojko tvrdeći da punih 15 godina sudski spis nije mogao dobiti na uvid sve dok mu ga nije dao bivši predsjednik Općinskog suda Željko Rogić.

-Pa ta naša "zastupnica" Sandra Kozina se nije niti pojavljivala na suđenjima, ni jedan od svjedoka se uopće nije pojavio i meni je rekao da ga zovem i da će svjedočiti u našu korist, imam njegovu ovjerenu izjavu o tome, a drugi svjedok je rekao da ne može tvrditi kako nas šest mjeseci nije bilo u stanu. Znam ja tko se želio dočepati svih stanova u toj zgradi, ali s tim ne mogu ništa. Pa otac mi više ne može boraviti u svom stanu, odmah pada u depresiju, ovo što smo proživjeli je pakao, svi smo se razboljeli. U tom sam stanu odrastao i ni za milijune eura ga ne bih prodao. Pogađa me to što moj otac nakon svega nije u prilici svoj stan ostaviti svojoj obitelji, kaže Branimir Bojko.

Odvjetnik Karlo Novosel je tužbu sudu u Strassbourgu podnio u siječnju ove godine.

-Želimo pravdu, ali nisam siguran da ćemo do nje stići, zaključuje Branimir Bojko.

 

 

"Nisu se žalili..."
 

U prošlom se mandatu Gradskog vijeća "slučaj Bojko" pojavio i pred vijećnicima od kojih je Ante Rubeša iz Akcije mladih tražio da Grad Zadar darovnicom vrati stan obitelji Bojko.

-Grad Zadar nije imao nikakve pravne mogućnosti osim ove koja je iskorištena, jer postoje dvije pravomoćne sudske presude, objasnila je tada Jagoda Surać, današnja dogradonačelnica Zadra iz dodajući da je obitelj Bojko propustila priliku uložiti žalbe na sudske presude, pa nije iskoristila neke druge pravne mogućnosti. 

19. travanj 2024 14:25