StoryEditorOCM
4 kantunaUDRUGA TJELESNIH INVALIDA ZADARSKE ŽUPANIJE

Dva parkirna mjesta zaključali smo zbog naših djelatnika u kolicima, inače nije bilo šanse da pristupe uredu!

Piše M. Kalajžić
17. listopada 2017. - 20:10
20171017_113025

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, reagirala je nezadovoljna njihovim spominjanjem u našem članku "Među jednakima jednakijih - Zašto su dva mjesta za invalide zaključana katancem?"

Predsjednik Udruge Jozo Kasipović, dopredsjednik Željko Županović i tajnik Filip Jadrijev objasnili su nam kako su, uz odobrenje Grada Zadra, dva mjesta za invalide ispred sjedišta svoje Udruge u ulici Stratico morali zaključati jer je njihovim djelatnicima, među kojima ima i invalida u kolicima, bilo nemoguće osigurati normalan pristup uredima Udruge, osobito u ljetnim mjesecima kada se broj vozila u gradu enormno poveća.

- Grad Zadar ima preko 100 mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom, što prelazi kvotu koju su dužni imati na ukupan broj parkirnih mjesta. Isto tako Državna uprava Zadarske županije izdala je preko 1700 oznaka pristupačnosti na području Zadarske županije (po sadašnjem zakonu svatko tko ima tjelesno oštećenje od 60 posto na donje ekstremitete i svi sa 80 posto ili više ukupnog tjelesnog oštećenja imaju pravo na znak pristupačnosti). Godinama smo se mučili kako bi dobili ova dva mjesta za potrebe djelatnika Udruge iz razloga što u našem predsjedništvu imamo pet osoba u kolicima koji svakodnevno dolaze u Udrugu kako bi svojim radom pomogli svim osobama s invaliditetom u rješavanu problema s kojima se susreću. Tajnik Udruge osoba je u invalidskim kolicima koji svaki dan dolazi u Udrugu, a kako niti jedno jutro nismo nalazili prazno mjesto, od šest obilježenih mjesta, za potrebe Udruge tjelesnih invalida zadarske županije Zadar, morali smo se obratiti Gradu Zadru da nam pomognu riješiti ovaj problem. A ako bismo poslije radnog vremena isto parkirno mjesto ostavili otvorenim, vratili bismo se na isto jer ujutro bi mjesto bilo zauzeto i naši djelatnici ne bi imali gdje parkirati – objasnili su u Udruzi.

Godinama, kako tvrde, traže da se na području centra Zadra mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom obilježe kao tranzitna s maksimalnim zadržavanjem od četiri sata što bi pomoglo rasteretiti i pomoći svima koji moraju riješavati potrebe u instituicijama koje su uglavnom locirane u Centru grada Zadra.

- Najveći problem nastupa u ljetnom periodu kad dolaze turisti koji isto tako sa svojim važećim znakom pristupačnosti imaju pravo parkirati na mjestima označenima za osobe s invaliditetom. Ostavljaju auta po tjedan dana i više na istom mjestu. Zato bi tranzitna obilježja dobro došla. Da ne govorimo o tome kako mnogi zlorabe znak pristupačnosti, koriste oznake od djece, roditelja itd., a da ti isti uopće nisu u autu – zaključuju u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije.

 

Moramo napomenuti da svi oni koji imaju znak pristupačnosti mogu u Obalama i lučicama zatražiti i dobiti povlaštenu mjesečnu, polugodišnju ili godišnju kartu za parkiranje na mjestima koja nisu obilježena za osobe s invaliditetom koje vrijedi za 2., 3. i 4. zonu. 
19. travanj 2024 18:08