StoryEditorOCM
4 kantunaSTRATEŠKI PROJEKT U BILJANIMA DONJIM

Župan Božidar Longin: Tko sufinancira izgradnju Centra za gospodarenje otpadom - bit će i suvlasnik!

19. listopada 2017. - 16:29
biljane1-191017.JPG

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim je strateški državni projekt vrijedan 377 milijuna kuna i, uz šibenski Bikarac, jedan je od dva takva projekta koji je u provedbi. U veljači ove godine direktor tvrtke "Eko" Dino Perović poništio je natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a zbog mogućih financijskih korekcija od 5 do 10 posto, pri čemu bi pet posto korekcije značilo 15 milijuna kuna koji bi pali na teret lokalnih proračuna.

-Zato je koncem rujna raspisan novi, otvoreni postupak javne nabave koji će biti završen do 29. prosinca nakon čega slijedi dva-tri mjeseca evaluacije, pa u kasno proljeće sljedeće godine možemo očekivati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Ako rokove ne rastegne neka žalba, prvu lopatu bismo u Biljanima mogli očekivati na ljeto sljedeće godine, rekao je direktor Perović na konferenciji za novinare posvećenoj izgradnji CGO-a.

Dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica je kazao da je riječ o izuzetno važnom projektu za Benkovac koji godišnje stvara više od 5.000 tona otpada koji se deponiraju u Jagodnji Gornjoj.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je izjavio da će Grad Zadar 2021. godine spreman dočekati početak sanacije deponija na Diklu do kojega će doći odmah nakonn završetka izgradnje i početka rada CGO-a u Biljanima Donjim.

-Sanacija deponija Diklo je jedan od tri najvažnija cilja uvođenja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, rekao je Dukić podsjećajući da zadarska "Čistoća" pruža usluge za 63.000 korisnika, te da preko ljeta dolazi do višestrukog povećanja stvaranja otpada.

-Ne smijemo zanemariti činjenicu da na području Zadarske županije imamo 200 divljih odlagališta. Izgradnja i upravljanje CGO-om, cjelovit sustav recikliranja i prikupljanja otpada, te sanacija divljih odlagališta su tri povezana projekta, rekao je župan Božidar Longin koji je spomenuo i problem "budućeg suvlasništva nad CGO-om".

Neke općine i gradovi s područja Zadarske županije su pokazale otpor prema sudjelovanju u financiranju projekta CGO u kojemu ne bi imali udjela u vlasništvu. Čak 70 posto sredstava osigurano je iz fondova EU, 20 posto bi dao Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a preostalih 10 posto jedinice lokalne samouprave.

Župan Longin je objavio da je njegov prijedlog već proslijeđen Gradu Zadru i Benkovcu, a po tom bi prijedlogu Županija, Benkovac i Zadar imali podjednak udio u vlasništvu nad CGO-om, dok bi odgovarajući udio u vlasništvu dobile i sve jedinice lokalne samouprave koje budu sudjelovale u financiranju izgradnje CGO-a u Biljanima Donjim.

 

Koliko otpada stvaramo?

Svaki stanovnik Zadarske županije prosječno stvara 1,4 kilograma otpada dnevno, dok nam svaki turist "donese" dodatnih 1,5 kilogram. Trenutno se u Zadru reciklira manje od deset posto otpada, a ta bi se brojka do 2020. godine trebala popeti na 50 posto.

18. travanj 2024 22:52