StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA TVRTKA DRUGU GODINU ZA REDOM MEĐU NAJBRŽE RASTUĆIMA U SREDNJOJ EUROPI

Procijenio Deloitte: Agencija Telum uz bok Rimac Automobilima

20. listopada 2017. - 21:40
Mario Ivić, vlasnik tvrtke Telumtelum3-271016

Zadarska agencija Telum drugu godinu za redom našla se na Deloittovom popisu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi. Konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte svake godine rangira tvrtke prema najbržem rastu prihoda u razdoblju od četiri uzastopne godine te se ljestvica za 2017. godinu temelji na analizi prihoda ostvarenih od 2013. do 2016. godine. Agencija Telum sa svega pet zaposlenih, isključivo Zadrana, je na prestižnoj ljestvici zauzela 25. mjesto zbog iznimnog rasta od 520 posto.

- I prošle smo se godine našli na ovoj listi na 23. mjestu, a iskreno, očekivali smo da ćemo biti prisutni i ove godine jer smo ostvarili vrlo konkretne brojeve! Tajne uspjeha nema - mi nismo više toliko mlada firma, djelujemo 10 godina, iskusni smo i puno ulažemo u edukaciju, rekao nam je poduzetnik Mario Ivić (34), vlasnik agencije Telum čija je primarna djelatnost digitalni marketing, danas najbrže rastuća grana oglašavanja. Nakon diplome zagrebačkog FER-a upustio se u otvaranje vlastite tvrtke koja trenutno radi za velik broj nacionalnih oglašivača smještenih u Zagrebu, zbog čega Telum ima i svoj zagrebački ured, a surađuju i sa mnogim inozemnim tvrtkama. Od 2008. tvrtka se bavi uglavnom takozvanim pay-per-click kampanjama, njihovom izradom, vođenjem i optimizacijom.

- Imamo produkciju, znamo sami napraviti proizvod, imamo marketing i znamo ga prodati, i u tom zapravo jest cijela priča – govori poduzetnik Ivić te nadodaje kako je Zadar ipak premaleno tržište za agenciju poput njihove te ovdje uglavnom surađuju sa nešto modernijim turističkim agencijama. Na lokalnom tržištu gotovo da i nema klijenata za ono što rade, tehnološki sektor je u povojima, no to njihov razvoj nije usporilo. Prije nešto više od godinu dana proširili su se i osnovali novu tvrtku “Midas Network”, čiji je polovični vlasnik Ivić.

- Midas je platforma za nativno oglašavanje, točnije sustav za razmjenu sadržaja između portala. Pokazuje izvrsne rezultate, njime se služi 120 portala u Hrvatskoj, a trenutno radimo i na širenju na strana tržišta, govori Ivić te, prema prošlogodišnjem iskustvu, zaključuje kako će zasigurno i pozicioniranje na Deloittovoj listi privući k njima neke nove domaće i strane klijente.

Od hrvatskih predstavnika na listi najbolji Rimac Automobili

Prvo mjesto na Deloittovoj ljestvici za 2017. godinu zauzela je češka tvrtka za on-line rezervacije letova naziva Kiwi.com, a cjelokupnom listom dominirala je Poljska sa čak 19 tvrtki. Hrvatska se našla odmah iza Poljske po broju tvrtki na listi i može se pohvaliti sa ukupno osam na popisu 50 najbrže rastućih i dvije u kategoriji “Zvijezda u usponu”, a četiri tvrtke ostvarile su plasman na listi i prošle godine - Rimac Automobili, Telum, Hangar 18 i Gauss. Najbolje rangirana hrvatska tvrtka je Rimac Automobili koja je zauzela deseto mjesto s rastom od čak 1.059 posto, slijedi tvrtka Code Consulting na 22. mjestu s rastom od 545, zatim spomenutiTelum na 25. s rastom od 520 posto, Proficona 28. mjestu s rastom od 466 posto,Undabot je 35. s rastom od 421 posto,Hangar 18 je na 40. mjestu s rastom od 368 posto, Gauss na 45. mjestu s rastom od 347 posto i Infinum na 49. mjestu s rastom od 315 posto. U kategoriji "Zvijezda u usponu" iz Hrvatske na drugom je mjestu tvrtka Q s rastom od 2246 posto te Merit Media na devetom mjestu s rastom od 712 posto.
25. travanj 2024 12:47