StoryEditorOCM
4 kantunaPOKRENULI SE TEK SAD

Inspektori zapečatili ilegalne radove tajnice ministra graditeljstva Nikoline Nežić (HDZ) koja je srušila zid kuće starice s Paga!

Piše Dora Koretić
20. listopada 2017. - 21:09
kkkkkkk

 

 

Trebalo je proći puna tri dana od podnošenja prijave i cijela stvar završiti u novinama da bi se inspektori podružnice građevinske inspekcije Ličko-senjske županije udostojili izaći na teren i obići ono što je ostalo od kamene kuće 81-godišnje starice Šimice Peranić s otoka Paga - piše Jutarnji.hr

Da bi stvar bila još nevjerojatnija, njoj je kompletan vanjski zid kuće srušio nitko drugi nego glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i članica HDZ-a Nikolina Nežić, prva susjeda na parceli do, koja je zid na staričinoj kući, pod izlikom da se nalazi na njenoj parceli, počela uklanjati još 13. listopada.

Kako je Jutarnji doznao iz Ministarstva graditeljstva, građevinski su inspektori konačno izašli na teren u Staroj Novalji nakon što su samo dan ranije iz Ministarstva tvrdili da prijavu vlasničina nećaka Krešimira Peranića uopće nisu zaprimili.

Poslije se ipak ispostavilo da je ona dva dana stajala na serverima središnje službe inspekcije u Zagrebu i da je pronađena tek nakon novinarskog inzistiranja da je Peranić svoj slučaj još 17. listopada prijavio nadležnim institucijama. A nakon što su jučer napokon obavili nadzor, inspekcija je zaključila ono na što su ih dan prije već upozorili novinari: da se radovi uklanjanja građevine izvode protivno odredbama Zakona o gradnji, zbog čega su obustavili radove, a gradilište zatvorili službenim znakom i ogradili trakom inspekcije.

Umiješao se ministar

“Zasad smo utvrdili da su Nikolina Nežić i njena sestra Iva Schwob iz Njemačke suvlasnice parcele na kojoj se izvode radovi. Inspekcijski postupak je u tijeku te će se u daljnjem postupanju utvrditi sve činjenice koje su bitne za postupanje i odluke inspekcije. Inače, jučer, odmah po saznanju za navedeni događaj i s obzirom na njezinu osobnu uključenost, od Nikoline Nežić nadležni u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja zatražili su pisano očitovanje o njezinoj ulozi i saznanjima o cijelom slučaju”, stoji u priopćenju iz Ministarstva graditeljstva. Oglasio se i ministar Predrag Štromar.

“S ovom se prijavom postupa kao i u svim ostalim slučajevima do sada, neovisno o tome je li riječ o djelatnici Ministarstva ili bilo kojem drugom građaninu. Ako se utvrdi povreda zakona, prekršitelj mora snositi sankcije jer iznimke nema ni za koga i zakon moraju poštovati jednako svi”, naglasio je Štromar.

Dodatno, Jutarnji list doznaje da je s tajnicom Nežić tijekom jučerašnjeg dana informativni razgovor obavio i državni tajnik Danijel Meštrić, ali zasad nema informacija o tome na koji se način ona postavila.

Prema tvrdnjama nećaka vlasnice srušene kuće Krešimira Peranića, njega je jedna susjeda 13. listopada telefonski upozorila da netko uklanja zid kuće njegove tete u Staroj Novalji, potkrijepivši to i fotografijama.

Nakon što je Peranić doznao da je riječ o glavnoj tajnici Ministarstva graditeljstva Nikolini Nežić, kontaktirao ju je telefonski nekoliko puta i zamolio da obustavi radove, ali ona je, usprkos svim njegovim naporima i obilasku policije, do subote u cijelosti uklonila zid susjedne kuće, i to tako da u nju sada s ceste može ući praktično bilo koji prolaznik.

 

“Zagubljena” prijava

Peranić je potom 17. listopada pismenim putem poslao prijavu građevinskoj inspekciji za koju su ovi u početku tvrdili da je nisu zaprimili, ispričavši se poslije da je ipak stigla, ali slučajno dva dana stajala na serverima središnje službe.

Ipak, objašnjenje je prilično neuvjerljivo, posebno zbog toga što je građevinska inspekcija jednu prijavu po ovom slučaju dobila još 14. listopada, i to nakon što im ju je poslala PU ličko-senjska.

“Policija je 14. listopada izašla na teren i zaključila da je riječ o neriješenim imovinskopravnim odnosima. Cijelu smo stvar dalje predali zadarskom DORH-u, a dodatno smo zatražili i izlazak na teren građevinske inspekcije”, potvrdila je Jutarnjem listu glasnogovornica Maja Brozičević.

Isključila mobitel

Da je rušenje ovog objekta u potpunosti bilo u neskladu s pravilima struke i zakonima, tijekom četvrtka Jutarnjem je već potvrdila i pročelnica Ureda za graditeljstvo Ličko-senjske županije Jasmina Franičević potvrdivši da to tijelo nije izdalo nikakvu dozvolu za uklanjanje zida kuće. Akteri ove priče sada pitaju kako je moguće da je jedino tijelo koje je moglo pomoći i prevenirati ovaj slučaj, građevinska inspekcija, na teren izašlo tek tri dana nakon što je kuća teško oštećena?

I je li pokušaju stavljanja cijele priče “pod tepih” moguće kumovala činjenica da je osoba detektirana kao krivac u prijavi, igrom slučaja, baš djelatnica Ministarstva graditeljstva? Nikolina Nežić tijekom jučerašnjeg dana nije se javljala na naše pozive te je isključila mobitel, a iz Ministarstva graditeljstva cijelu su priču pokušali ublažiti pojašnjenjem o potkapacitiranosti kadra inspekcije.

“Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, u sklopu koga se nalazi građevinska inspekcija, bori se s dugogodišnjim deficitom inspekcijskog kadra. Tako, područje Ličko-senjske županije koje pokriva prostor od Gospića do Novalje te prostor NP Plitvička jezera pokrivaju samo dva građevinska inspektora. Bez obzira na konstantno raspisivanje natječaja za radna mjesta građevinskih inspektora ne uspijevamo se ekipirati, što snažno govori o ‘atraktivnosti’ navedenog posla”, brane se u službenom odgovoru.

18. travanj 2024 20:56