StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKA FAFARIKULA U OLUJI ZDROBILA DVA AUTOMOBILA I OŠTETILA TREĆI:

Štetu će platiti osiguranje Nasada, ali što da su stabla pala u vrijeme kad su djeca prolazila u obližnju školu!

Piše M. Kalajžić
23. listopada 2017. - 21:49
zadar_nevrijeme1-231017

Ogromna fafarikula (kostela) srušila se u nedjelju oko 23 sata navečer u Ulici Ruđera Boškovića, pored Osnovne škole Petra Preradovića i oštetila tri automobila.

Rušenje stabla dogodilo se za vrijeme velike oluje koja je pogodila Zadar. Jaki vjetar s obilnom kišom obrušio se na Zadar i zahvatio krošnju fafarikule koja je popustila pod udarom i u korijenu se slomila te pala na nogostup i kolnik zdrobivši pri tom dva automobila koja su bila parkirana u blizini stabla: Renault Megan zagrebačkih registracija i Peugot zadarskih registracija. Oštećen je, ali znatno manje, i treći automobil Fiat koji se nalazio s druge strane kolnika.

Sva sreća što se rušenje stabla dogodilo u kasnijim noćnim satima, a ne po danu jer je palo na mjestu gdje inače djeca prolaze u školu, a studenti na Sveučilište, pa je sve prošlo bez ljudskih žrtava.

Djelatnici Nasada rano ujutro u ponedjeljak odmah su počeli s pilanjem grana kako bi se u potpunosti normalizirao promet koji je bio u potpunom prekidu od 23 sata do 2 sata u noći.

Jutro je pokazalo sve razmjere štete prouzročene padom stabla. Policija je obavljala očevid zbog velike materijalne štete na Peugotu i Renaultu koji su prema svemu sudeći potpuno uništeni pod težinom više tona teškog debla kostele. Kako je policija utvrdila, oštećeni Peugot vlasništvo je Ive Lovrin koja se u ponedjeljak ujutro i zatekla na mjestu očevida, kao i Ante Mandić, ovlašteni predstavnik Sveučilišta u Zadru u čijem je vlasništvu manje oštećeni dostavni Fiat, dok se za vlasnikom drugog potpuno uništenog automobila Renaulta zagrebačkih oznaka još uvijek traga jer mu je prema registraciji boravište prijavljeno u Zagrebu.

Peugot je zadobio velika oštećenja krova i karoserije na više mjesta, pod težinom stabla vjerojatno je stradala i čitava konstrukcija tog vozila, dok je Renaultu potpuno smrskan zadnji dio, a od silnog udara vozilo se izobličilo po čitavoj dužini. Da se kojim slučajem ispod stabla u trenutku pada umjesto automobila zatekao neki prolaznik, sigurno ne bi preživio, pa je prava sreća što nitko nije stradao.

Zašto je dugogodišnja fafarikula pala i tko će nadoknaditi štetu na vozilima, s obzirom da nisu bili parkirani na obilježenim parkirališnim mjestima? – pitali su se u ponedjeljak očevici nezgode, a naročito vlasnici vozila.
Prema onome što se moglo vidjeti na mjestu događaja, staro, ali naizgled zdravo stablo kostele, popustilo je pod naletom vjetra u samom korijenu koje je očigledno bilo plitko zbog nemogućnosti širenja u betonskoj podlozi gdje se nalazi i duboki šaht koji se također oštetio. Srušena fafarikula nije bila obuhvaćena pregledom stabala platana u toj ulici koju je prošle godine naručio Grad Zadar zbog pritužbi građana na nedostatne nogostupe gdje stabla rastu, a na koje su se proširili štekati obližnjih kafića. Nalaz stručne ekspertize tada bio je da je zdravlje stabala ugroženo, ali ne toliko da se moraju rušiti. I stav "zelenih" udruga građana bio je protiv rušenja, pogotovo zbog proširenja ugostiteljskih sadržaja. Rušenje fafarikule sada opet otvara pitanje sigurnosti građana i imovine u toj ulici, jer ako je kostela kao autohtono i naizgled zdravo stablo popustilo pod naletom vjetra i pričinilo veliku štetu, može li se očekivati da u novoj oluji neko stablo stogodišnjih platana završi na kolniku i automobilima, pa čak i prolaznicima ili školskoj djeci za vrijeme nastave?

- Postoji namjera Grada Zadra da rekonstruira nogostupe u toj ulici i osigura građane i imovinu od pada stabala, ali kad bi se to moglo konkretno dogoditi, još se uvijek ne zna. Moguće je da se nakon ovog pada stabla ti planovi sada aktualiziraju – doznali smo neslužbeno u gradskoj upravi.

Što se tiče nadoknade štete vlasnicima vozila, iz Nasada za njih imaju, čini se, dobre vijesti:

Nasadi imaju osiguranje protiv takvih događaja i to osiguranje djelatnosti i osiguranje oštećene stranke. Potrebno je utvrditi činjenično stanje jer se radi o gradskim stablima o kojima Nasadi brinu. Vlasnici vozila trebaju doći prijaviti štetu nama i onda ćemo mi dalje taj zahtjev proslijediti osiguravajućem društvu – kazao je direktor Nasada Lenko Ugrinić.

O sudbini ostalih stabala u toj ulici nakon rušenja fafarikule Ugrinić nije želio govoriti kazavši kako to nije u ingerenciji Nasada, već odluku o tome donosi Grad Zadar odnosno Upravni odjel za graditeljstvo.

Naše Povjerenstvo za sanitarne sječe uklanja samo bolesna i suha stabla da se ne bi dogodio slučaj da usred dana suho stablo pukne i padne nekome na glavu. Mi to sami uklanjamo i za to imamo nadležnosti. Ispitivanje platana u Ulici Ruđera Boškovića pokazalo je da ima i zdravih i bolesnih stabala pa ćemo vidjeti što tamo napraviti, ona su još na promatranju. Što se tiče srušene kostele, još nemam izvještaj što se s njom dogodilo. Ako je i bila zdrava, nevrijeme je učinilo svoje, da nije bilo jakog udara vjetra ona bi vjerojatno ostala - zaključio je Ugrinić.
 

Sličan takav slučaj dogodio se prije četiri godine kad je orkanski udar bure u gradskom parkiću ispod zgrade Narodnog lista iz zemlje iščupao veliko stablo lipe koje je potpuno uništio Peugeot 206 kojega je deblo jednostavno poklopilo, a oštećeno je i nekoliko okolo parkiranih automobila. Tada je, doznajemo od Ugrinića, štetu na automobilima također podmirilo osiguranje s kojim Nasadi imaju ugovorenu policu.
26. travanj 2024 07:21