StoryEditorOCM
4 kantuna'ČISTOĆA' UVODI ČIPIRANE SPREMNIKE ZA KOMUNALNI OTPAD

'Pametne kante' za smeće stižu u veljači 2018. godine

Piše Ana Franić
25. listopada 2017. - 11:31
cistoca_cipovi1-241017

Nakon pametnih telefona i pametnih govornica, na redu su izgleda i pametne kante za smeće.  Naime, zadarska "Čistoća" želi od veljače 2018. godine na području cijelog grada uvesti čipirane spremnike za prikupljanje komunalnog otpada. Na taj način znat će se, točno po osobnim imenima građana ili imenima registriranih tvrtki, tko koliko otpada stvara i koliko će ga njegov odvoz koštati, čime se želi povećati udjel recikliranja komunalnog otpada među građanstvom, ali i provesti pravednija naplata odvoza komunalnog otpada.

U postupak odvojenog prikupljanja otpada, papira i plastike zadarska "Čistoća" krenula je 2009. godine te se tada postigla razina od oko 12 posto odvojenog otpada na razini grada. Nekoliko godina poslije, 2013. godine krenuli su sa sustavom odvojenog prikupljanja uz pomoć plavih i žutih vrećica, putem zelenih otoka i reciklažnih dvorišta. Ti postupci rezultirali su brojkom od 20 posto prikupljanja odvojenog otpada. Godinu poslije, 2014. godine, započeli su s pilot-projektima sa čipiranim kantama za smeće.

- Krenuli smo s jednim mjesnim odborom, Novim Bokanjcem, a do sada smo se proširili i na Stari Bokanjac, Crno i Diklo. Uzorak nam je oko 7000 korisnika, što u kućanstvima, što u stambenim zgradama. Reakcije korisnika su pozitivne te podržavaju ovaj način odvajanja otpada - govori nam Pere Zubčić, tehnički direktor "Čistoće", dodajući kako je cilj do 2022. godine dosegnuti razinu od 50 posto odvojenog otpada.

Ove godine u srpnju Vlada je donijela uredbe Zakona o održivom gospodarenju otpada koje definiraju sva pravila i uvjete koje moraju ispunjavati jedinice lokalne samouprave.

- Ova priča ušla je u sfere nacionalnog interesa,, gdje mi moramo na nacionalnoj razini smanjiti količine otpada. Smisao je cijele priče je da se uvođenjem novih tehnologija reguliraju i cijene pa će tako korisnici koji budu odvajali plaćati manje od onih koji ne budu odvajali. Ne želimo djeci ostavljati brda puna plastike i rijeke pune vrećica - objašnjava Zubčić, dodajući kako će do 1. veljače 2018. godine donijeti novi cjenik, a nakon toga imaju šest mjeseci za uspostavu i dijeljenje čipiranih spremnika.

Sustav se sastoji od softverskog dijela i hardverskog koji će se nalaziti na vozilu i spremniku (kanti za smeće). Čip će sadržavati matične podatke korisnika te će se u onom trenutku kada djelatnici budu praznili spremnike to registrirati i zabilježit će se točno vrijeme pražnjenja, datum i pozicija u bazi podataka. Svako kućanstvo plaćat će osnovni dio računa, a ostatak će se pribrojavati varijabilnom dijelu usluge ovisno o broju pražnjenja.

- Laički objašnjeno, ako budete na putu 20 dana od cijelog mjeseca i ne budete praznili kantu, neće vam doći isti račun kao susjedu koji je na primjer praznio kantu sedam puta u mjesecu - objašnjava Zubčić.

Cilj je zadarske "Čistoće" osigurati tehnologiju potrebnu za mijenjanje situacije, a na svijest svakog pojedinca o ekološkom odvajanju otpada ne mogu utjecati, ali zato se trude naučiti one najmlađe zdravim navikama.

- Imamo odjel edukacije koji već šest godina radi s djecom vrtićke i školske dobi na podizanju svijesti o ekološkom odvajanju. Ne možemo ovo napraviti sami, već svi moramo sudjelovati - govori Zubčić.

Tehnički direktor "Čistoće" kaže kako su svjesni da je za bilo kakvo uvođenje novih tehnologija potrebno određeno vrijeme kako bi ih svi prihvatili i uhvatili korak, ali planiraju da zakonske odredbe mogu ispuniti unutar zadanih okvira jer se već dugo pripremaju na ovo i znaju točno što žele. A to je smanjiti količinu komunalnog otpada i povećati postotak njegove iskoristivosti.

25. travanj 2024 10:53