StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: OPASNOST U CENTRU POLUOTOKA

Oštre krhotine stakla prijete prolaznicima!

1. studenog 2017. - 22:30
rusevna_zgrada4-251017

- Zbog dotrajalosti zgrade, staklo se učestalo odlama sa starih prozora i pada na tlo. Opasne oštrice prijete prolaznicima i samo čekamo da netko strada, a to je tek jedan od problema sa tom starom zgradurinom koji se godinama ne riješavaju. Zgrada je ruglo grada – požalila se Zadranka koja godinama živi uz devastiranu dvokatnicu na Poljani Požarišće na Poluotoku. Iako se nalazi u samom centru stare gradske jezgre, između zgrade Županijskog suda i Svetog Donata, zgrada, zbog svoje dotrajalosti, te odlamanja kamene konstrukcije predstavlja opasnost za prolaznike, a u nekoliko navrata intervenirala je i sanitarna inspekcija jer je kanalizacija nestručno spojena na gradski odvod.
- Zgrada je zapuštena i stara i u njoj se najčešće "skvota". Leglo je zaraze. Do danas nije riješeno pitanje sanacije, iako su se stanari okolnih zgrada žalili na to stanje – rekla je Zadranka koja je htjela ostati anonimna.

Od sveukupno pet stanova tek u jednom je legalan stanar, a u ostalima se uglavnom nalaze beskućnici.
Iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra doznajemo da je riječ o devastiranoj zgradi koja je značajne površine i u kojoj je Grad Zadar samo jedan od suvlasnika.

- Do sada nismo bili u mogućnosti dugoročno i konačno riješiti problem sanacije zgrade. Međutim, privremeno je uz zgradu postavljena zaštitna ograda kako bi spriječila eventualni nastanak štete dok se sustavno ne riješi pitanje sanacije zgrade - navode iz dva nadležna gradska Odjela. Iako je Grad Zadar zbog velikog oštećenja predlagao rušenje zgrade jer su oštećeni njezini konstruktivni dijelovi, postoji pravomoćno rješenje nadležnog ministarstva kojim se nalaže suvlasnicima zgrade rekonstruiranje i obnova.

- Na tome Grad Zadar intenzivno radi iznalazeći način kako da postane vlasnik cijele zgrade. Trenutno se obavljaju pregovori oko rješavanja vlasništva s privatnim suvlasnicima zgrade i ukoliko se iznađu zakonska rješenja za taj dio, Grad Zadar ima u planu kroz EU fondove, odnosno ITU instrument u 2018. godini aplicirati rekonstrukciju zgrade putem specifičnog cilja za obnovu brownfield lokacija u urbanim područjima- navode iz gradskih odjela.


Konačni plan je, naime, da novoobnovljena zgrada bude društvene i javne namjene, međutim, najprije je potrebno rješiti vlasničke odnose što je preduvjet za financiranje prema EU fondovima navode, navode u gradu Zadru moleći građane Mjesnog odbora Poluotok na dodatno strpljenje dok se navedeni postupci ne okončaju.

 

19. travanj 2024 18:53