StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: RUŠENJE BEZ MINIRANJA

Željko Predovan: Euroherc osiguranje odbilo platiti štetu na zgradi u Murvičkoj ulici, vjerojatan sudski spor vrijedan 27 milijuna kuna!

Piše M. Kalajžić
31. listopada 2017. - 11:35
zgrada_relja1-111017

Osiguravajuća kuća (Euroherc) s kojom je izvođač radova na izgradnji poslovno-stambene zgrade u ulici Put Murvice sklopio policu osiguranja gradilišta – nije prihvatila zahtjev za odštetu na konstrukciji zgrade koja je napukla i iskrivila se iz temelja nakon katastrofalne poplave koja je pogodila Zadar 11. rujna.

Tu nam je vijest potvrdio glavni projektant zgrade dipl. ing. arh. Željko Predovan, koji je rekao kako je u tom slučaju vjerojatan i sudski proces s osiguravajućom kućom zbog nadoknade nastale štete na gradilištu, koju je procijenio na više od 27 milijuna kuna.

– Čekamo izlazak sudskog vještaka zbog osiguranja dokaza. S obzirom da osiguranje nema namjeru "milom" nadoknaditi štetu, mi te dokaze moramo osigurati prije nego što krenemo u uklanjanje izgrađene konstrukcije, prema stručnom naputku koji smo dobili s Građevinskog fakulteta u Zagrebu – rekao je projektant i jedan od investitora.

Upitan je li izvođač radova kod osiguravajuće kuće decidirano osigurao gradilište od poplave, Predovan nam je rekao kako je gradilište osigurano od šteta koje su u ovom slučaju nastupile kao rezultat katastrofalne poplave.

– Osiguranje se "vadi" na to da je poplava bila "viša sila" i da oni nisu dužni nadoknaditi štetu od nastalih oštećenja. Taj njihov stav za nas baš "i ne pije vodu", ali kupuje vrijeme, to svakako. Kad se ovakvo što dogodi, čovjek se onda s pravom zapita čemu onda kod nas služi osiguravanje. Samo da se plati polica ili da se osigurate od mogućih šteta? Pa za to smo i osigurali gradilište – ističe Predovan.

'S rušenjem se neće čekati'

Zbog toga je, dodaje, u ovoj situaciji potrebno osigurati dokaze zbog eventualnog sudskog spora kojega doduše još nema, ali će se vjerojatno morati pokrenuti.

– S rušenjem zgrade neće se čekati do okončanja spora jer bi to predugo trajalo, nego će se to učiniti čim se dokazi osiguraju, osim ako ne bude nekih izvanrednih odgoda. To znači da bi demontaža opreme mogla početi već ovoga tjedna, a nakon toga bi uslijedilo i rušenje. Bilo je rasprava i o tome može li se građevina ukloniti miniranjem, ali tvrtka s kojom smo najbliže u dogovorima oko rušenja konstrukcije ne koristi miniranje. Zapravo sve se svodi na temeljnu ploču koja je najzahtjevnija. Sama građevina će se ukloniti rezanjem blokova i iznošenjem izvan, ali te detalje ipak prepuštamo njima kao izvođačima toga posla – kazao je Predovan.

Očitovanje smo zatražili i u osiguravajućoj kući Euroherc u Zadru. Tamo nam se javila tajnica koja je prenijela stav svojih nadređenih, zapravo njihovu jedinu izjavu:

– Ne komentiramo javno u medijima nikakve štete!

 

- Zašto se iz podzemnih etaža napukle konstrukcije čuje šum vode i zvuk crpki, osobito u noćnim satima? - pitali smo Predovana.
- Ne znam točno. Nisam bio odavno na samom gradilištu, ali moguće je da voda prodire u najdonju etažu jer je temeljna ploča pukla. Možda ljudi koji održavaju gradilište obavljaju crpljenje vode ukoliko se prikuplja, ali, iskreno, nisam siguran u to. U svakom slučaju građevinu je potrebno ukloniti u cjelosti do samih temelja, a zo to je potrebno raditi u tzv. suhim uvjetima, bez vode.  
24. travanj 2024 13:56