StoryEditorOCM
4 kantunaČEKA LI NAS POTPUNA PRIVATIZACIJA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Ako se to dozvoli, neke će sredine ostati bez liječnika!

Piše AVŠ
3. studenog 2017. - 18:56
ambulanta_mertojak1-240213

Prođe li novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, čiji se prijedlog trenutno nalazi na stolu radne skupine, najveće promjene dogodit će se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koju čeka potpuna privatizacija.

U tom, iznimno važnom segmentu zdravstvene zaštite, do sada je 70 posto ambulanti obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije bilo privatizirano kroz koncesije, ali, isto tako, najmanje 30 posto ordinacija po zakonu je moralo ostajati na raspolaganju županijskim domovima zdravlja.

Po novom zakonskom prijedlogu, upravo te ordinacije postale bi privatne, a liječnici koji imaju koncesije u roku od godinu dana nakon što izmjene stupe na snagu trebali bi predati zahtjev kako bi nastavili s privatnim radom. Za razliku od sadašnje prakse, to će odobrenje po novom dobivati od Ministarstva zdravstva, a ne na županijskoj razini. U tim privatnim ordinacijama mogao bi raditi još po jedan liječnik iste djelatnosti, a izmjenama zakona liječnik privatnik mogao bi i izvan ugovorenog punog radnog vremena sklopljenog s HZZO-om imati i privatne pacijente. Međutim, ne i u slučaju ako u istoj ordinaciji u vlasništvu doma zdravlja rade dva liječnika u dvije smjene.

Prođe li ovakav prijedlog, domovi zdravlja u roku od godine dana ostaju bez liječnika. No, ista sudbina, pribojavaju se kritičari ovog prijedloga, mogla bi zadesiti izolirana i nerazvijena područja gdje su se liječnici teško pronalazili i dok je brigu o tome vodio dom zdravlja. Odustane li se od dosadašnjeg sustava i sve prepusti tržištu, pitanje je ...

- Mi smo i do sada imali problem s pronalaženjem liječnika u rubnim djelovima županije i na nekim otocima, a prođe li ovakva, kompletna, privatizacija kako se najavljuje, to će postati užasan problem za neka područja. Slažem se s time da se nekim liječnicima koji godinama rade pod domom zdravlja i žele otići u privatnike to omogući, ali nikakako se ne smije dozvoliti da se to odnosi na kompetni primarni sustav. Već smo o tome razgovarali s ministrom Kujundžićem i upozorili ga na ove probleme, ali dobili smo odgovor kako su ovo tek prijedlozi oko kojih se sve strane moraju usuglasiti kako bi se dobilo najbolje rješenje. Zato treba pričekati i vidjeti što će od svega proći- kaže dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije koji u svojih šest jedinicima ima 29 ordinacija obiteljske medicine, 17 stomatoloških, pet ginekoloških i dvije pedijatrijske ordinacije.

U jednoj od njih, u jedinoj ginekološkoj ordinaciji u Benkovcu radi dr. Ivica Žuvela koji je u deset godina s brojke od 1700 došao do gotovo pet tisuća pacijentica koje mu dolaze iz cijele županije. Organizira predavanja, drži tečajeve za trudnice, ulaže u svoju edukaciju i pacijenticama nudi usluge i pretrage kakve su u manjim sredinama često nedostupne. Na pitanje smatra li potpunu privatizaciju boljim ili lošijim rješenjem, Žuvela odgovara:

- Za pacijente će sve ostati isto, i to je najvažnije u cijeloj priči. Što se liječnika tiče, svatko će se rukovoditi svojim prioritetima. No, po meni je bitnije naglasiti da su neke važne stvari u ovom zakonskom prijedlogu ostane nedorečene i nejasne. Tko će biti mehanizam kontrole na terenu ako odobrenje za rad dolazi direktno od Ministarstva, daje nam se mogućnost specijalizanta ali nigdje ne definira tko će ga plaćati. Isto tako, za razliku od opće i dentalne medicine koji su se dobro izborili za svoje glavarine, mi ginekolozi i pedijatri, iako smo pravi specijalisti u primarnoj, ni to još nismo uspjeli zadovoljavajuće rješiti. Puno je tu još otvorenih pitanja- upozorava dr. Žuvela.

Hoće li na njih uspjeti odgovoriti čak 49 članova radne skupine, koje je Ministarstvo zdravstva imenovalo za rad na izmjenama zakona, bit će, po najavama ministra Kujundžića, poznato do kraja godine.

 

Što će biti s domovima zdravlja ukoliko ostanu bez liječnika? Financijski će to za ove ustanove sigurno biti veliki udarac, što znači da će se u budućnosti morati okrenuti nekim drugim djelatnostima poput, primjerice, specijalističkih ordinacija. Od takvih usluga zadarski dom zdravlja sada ima samo zubni rengen, a pitanje je koliko bi liječnici za to bili zainteresirani.

 

- Koji bi specijalist pristao raditi za plaću u toj ustanovi dok su svi drugi liječnici oko njega isključivo privatnici- pita dr. Bek.

 
24. travanj 2024 06:52