StoryEditorOCM
4 kantunaŠESTI DAN POTRAGE

Zračne snage i 80 plovila tražili nestalog pilota kanadera, nažalost bez uspjeha

Piše M.K.
5. studenog 2017. - 16:30
potraga_02112017_v

Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika danas, u nedjelju 5. studenoga 2017. sa helikopterom BELL-206 B i avionom Pilatus PC-9M nastavile su akciju pretraživanja iz zraka šireg područja akvatorija od Novigrada do Raba tragajući za nestalom osobom.

Ovo je šesti dan zaredom kako zračne snage 93. zb sudjeluju u zajedničkoj akciji potrage kod Masleničkog mosta. U prethodnih pet dana letačke su posade provele ukupno 42 sata u zraku tragajući i pretražujući područje od Novigradskog i Karinskog mora pa sve do otoka Raba.

Današnja akcija bila je do sada nabrojnija sa uključenim snagama. Uz policijske službenike i očevidne ekipe MUP-a i Vojne policije te brodove Policijske uprave zadarske i Lučke kapetanije Zadar sa osam pozicija jutros je u detaljnu pretragu krenulo oko 80 privatnih brodica i plovila od lokalnog stanovništva iz svih mjesta uz obalu od Novigradskog mora pa sve do Paga.

Istovremeno ronioci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba danas su pretraživali i podmorje gdje se na 45 metara ispod površine mora nalazi potopljeni ruski brod koji je u prošlosti prevozio glinicu. I danas su na moru sa 7 gumenjaka i skutera bile ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja iz Zadra, Gospića, Ogulina, Karlovca, Orebića i Rijeke koji su pregledali cijelu obalu od Novigrada do Lukovog Šugarja.

Potraga se nastavlja i sutra s novim planom u kojem će i ovoga puta biti uključene ribarske brodice koje svakodnevno pružaju potporu u akciji potrage.

Potraga se vodi prema svim indicijama za pripadnikom 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, za kojeg je prijavljen nestanak 30. listopada 2017. godine - javio je MORH.

Šesti dan potrage za nestalim 45-godišnjim muškarcem, koji je 30. listopada ispalio hitac te pao sa staroga Masleničkog mosta, u nedjelju je okupio i 80 privatnih brodica - javlja Hina.

"U traganju sudjeluju pilatus i helikopter Ministarstva obrane, plovila Lučke kapetanije i Policijske uprave zadarske, uključila se i Hrvatska gorska služba spašavanja", potvrdio je Hini Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, koja je organizirala potragu i pozvala građane da se uključe u nju.

Obuhvaćeno je područje od Novigradskog mora i Novskoga ždrila do Paškoga mosta i Karlobaga. Dio oko Paškoga mosta pretražuju ribari s Paga i policija, a pilatus i helikopter nadlijetali su područje oko Karlobaga, rekao je Žodan. 

U prvih pet sati, potraga je, nažalost, bila bezuspješna, ali, kako dodaje, neće se prekidati osim zbog loših vremenskih uvjeta, a oni su zasad dobri iako je riječ o zahtjevnom terenu s jakim morskim strujama.

Prema planu potrage, određeno je osam polaznih točaka, s mjesne rive u Ražancu, Starigradu, Vinjercu, Maslenici, Rovanjskoj, Posedarju, i Novigradu.

Na svakoj rivi brodice su dočekali policajci koji koordiniraju pretragu. Za područje otoka Paga pretragu koordinira Policijska postaja Pag, a polazne točke bile su u Povljani, Vlašićima i Miškovićima.

Identitet nestalog 45-godišnjaka nije službeno objavljen, ali postoje indicije da je riječ o pripadniku ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, pilotu kanadera, dragovoljcu Domovinskog rata.

18. travanj 2024 19:57