StoryEditorOCM
4 kantunaZAVRŠEN PING-PONG S NADLEŽNOSTI ZA "SLUČAJU LEDANA"

Dukić presjekao - kontrolu najma gradskog parka obavljat će "Nasadi", proteklih pet godina "papala maca"!

8. studenog 2017. - 15:30
ledana5-230617

Na slučaj iznajmljivanja Parka kraljice Jelene padaju završne kockice leda, a ako se niska temperatura oko Ledane nastavi širiti, pa posluži kao ogledni primjer korištenja i plaćanja javnih površina, cijelom Poluotoku prijeti da se pretvori u Grenland jer bi striktna provjera svih zakupljenih i zauzetih gradskih kvadrata vjerojatno pokazala priličan nesrazmjer. U primjeru "Ledane", Grad Zadar i njegovo poduzeće "Nasadi" odigrali su ping-pong oko toga tko je odgovoran za kontrolu ugovora potpisanog od "Nasada" i "Riva Liburne", a najnovijim potezom gradonačelnika Branka Dukića loptica je završila kod direktora "Nasada" Lenka Ugrinića.

Nakon što je gradski vijećnik Mladen Malta iznio svoju procjenu da "Ledana" umjesto 195 koristi preko 700 kvadrata, Ugrinić je izjavio da nadzor nad provedbom ugovora s "Riva Luburnom" provode komunalni redari, te da "Nasadi" nisu dužni "dostavljati ugovor o zakupu javne površine Gradu Zadru, odnosno Komunalnom redarstvu, već je zakupnik dužan imati uza se ugovor te ga predočiti komunalnim redarima prilikom njihovih redovitih kontrola zakupljenih javnih površina". Problem je u tome što su iz Upravnog odjela za komunalnu djelatnost odgovorili da oni ne mogu kontrolirati ugovor kojega – nemaju!

Tek tada dolazi do preokreta, nakon što "Ledana" godinama na taj način koristi prostor gradskog parka! Naime, gradonačelnik Branko Dukić je vijećniku Malti dostavio pismeni odgovor Komunalnog redarstva.

-Komunalno redarstvo nije nadležno vršiti nadzor nad ugovorom o zakupu javne površine koje je zaključilo Trgovačko društvo "Nasadi" s "Riva Liburnom". Komunalno redarstvo vrši nadzor nad zaključenim ugovorima koje zaključuje Grad Zadar s pravnim i fizičkim osobama. Stoga je zatraženo od "Nasada" da sami nadziru korištenje predmetne površine te da u tom smislu korigiraju odredbe Ugovora o zakupu, stoji u odgovoru Komunalnog redarstva.

Dakle, iako u ugovoru između "Nasada" i "Riva Liburne" stoji da kontrolu vrše komunalni redari, od sada će kontrolu obavljati "Nasadi", a ugovor će biti izmijenjen. S tim što kontrolu u proteklih pet godina, otkako "Ledana" koristi park, nije provodio nitko, pa je eventualnu razliku u plaćanju javne površine – papala maca!

-Obavljen je nadzor korištenja parka i uredno su fotografirane sve javne površine, ali tek 17. listopada. Tada je utvrđeno da "Ledana" koristi nešto više od 300 kvadrata i to bez obzira što bi po ugovoru, tog datuma "Ledana" trebala koristiti svega 75 kvadrata, jer je najam preostalih 120 kvadrata sezonskog tipa i istekao je dva dana prije nego je nadzor obavljen. Sa svim informacijama koje imam o iznajmljivanju gradskog parka postupit ću u skladu sa svojom građanskom i vijećničkom savjesti, zaključuje Mladen Malta.

 

A što je s "Gardenom"?

Mladen Malta je zatražio podatke o najmu gradskog prostora na Bedemima zadarskih pobuna popularnom "Gardenu" koji ih koristi proteklih 14 godina. Dobio je odgovor po kojemu Grad Zadar tvrtki "Bašta Zadar" iznajmljuje 326,70 četvornih metara i to od 2008. godine kada je Grad nakon vlasničke parnice stupio u posjed te čestice zemljišta.

-"Bašta Zadar" se svake godine obraća Gradu tražeći sklapanje novog ugovora za određeno vremensko razdoblje, odgovorio je Malti pročelnik za gradsku imovinu Tomislav Korona ne navodeći cijenu po četvornom metru.

25. travanj 2024 15:38